Телепрограма «Тільки про головне» з Віталієм Гайдукевичем, «1+1», 16 вересня 2007 року

17 Вересня 2007
37064
17 Вересня 2007
19:03

Телепрограма «Тільки про головне» з Віталієм Гайдукевичем, «1+1», 16 вересня 2007 року

37064
Телепрограма «Тільки про головне» з Віталієм Гайдукевичем, «1+1», 16 вересня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора. Ви дивитесь канал «1+1». Ми продовжуємо щонедільний ефір з лідерами української політики. Нагадую, майже півтори години ви, глядачі, будете чути, про що говорять люди, котрі очолюють політичні партії. З чотирьох міст, з майданів цих міст ви, глядачі, зможете задати свої запитання сьогоднішньому гостю студії. Говорити будемо про все, теми не обмежуємо, але говорити ми будемо тільки про головне. Сьогодні на прямому зв’язку у нас будуть люди з Києва, це буде також Вінниця, Луцьк і Суми. Нагадаю, розмова триватиме протягом півтори години, тому не покидайте ваших телевізорів. Нагадаю, що сьогодні нашим гостем є Юрій Луценко. Пане Юрію, має Вам вітання.

Юрій Луценко, блок «Наша Україна. Народна самооборона»: Вітаю Вас.

ВЕДУЧИЙ: Давайте розпочинати з останніх новин, контрі обговорює вже потроху держава, з того, що сталося протягом останніх декількох днів, Президент почав відкрито агітувати за вашу політичну силу. Вас моральний бік цього питання не турбує? Все ж таки у нас президент не „Нашої України”, а президент України.

Юрій Луценко: Але Президент України, будучи главою держави, також є почесним головою стрижневої політичної сили блоку – партії «Наша Україна». І мені здається абсолютно нормальним, коли президент не ховає своїх переконань дома під подушкою, а очевидно заявляє про те, що він може виконати обов’язки глави держави при допомозі фракції, яка буде допомагати йому в реалізації законодавчої і виконавчої влади.

ВЕДУЧИЙ: Це зрозуміло. Але ваше гасло яке, «Закон один для всіх»?

Юрій Луценко: «Закон один для всіх». І жодною буквою закону, жодною нормою Конституції Президент не позбавлений можливості підтримувати ту чи іншу політичну силу. А ось діючі представники виконавчої влади згідно закону «Про вибори», дійсно, забороняється це робити. І тому пан Янукович, очевидно, і пішов у відпустку агітувати за свою політичну силу.

ВЕДУЧИЙ: А Президент у нас яка влада, законодавча чи виконавча?

Юрій Луценко: Він глава держави, він не є…

ВЕДУЧИЙ: До нього не підпадає, він…

Юрій Луценко: Він не належить ні до виконавчої, ні до законодавчої влади.

ВЕДУЧИЙ: Це законодавчий бік питання. А як Вас питав про моральний бік питання. Тобто, людина, яка є першою людиною в державі, і вона знає, що їй мають довіряти, я не знаю, як, але мають довіряти, як на сході, так і на заході. Він може не приховувати своїх поглядів, але, можливо, варто було б утриматись від прямої агітації?

Юрій Луценко: В даному випадку, я вважаю, що є чітка межа. Є політики, які сповідують одну політичну силу - „Партію регіонів” та їхні ліві „сателіте”, а є інші проєвропейські демократичні сили. Президент в даному випадку чітко говорить про те, кого підтримує він, і хто буде допомагати і сприяє йому в реалізації того курсу, який задав „помаранчевий” київський Майдан в 2004 році. Я вважаю, що з моральної точки зору це правильний вибір, це чесний вибір. Людина не приховує своїх переконань і в даному випадку розраховує на підтримку співвітчизників.

ВЕДУЧИЙ: От Виз гадали про Київ, давайте, нещодавно ваша політична сила збирала невеличкий майданчик в Києві. Єдине залишилось незрозумілим, принаймні для моїх колег, чому ви збирали майданчик говорити з людьми не на Майдані, як завжди, в центрі Києва, а в одному зі спальних районів, на Троєщині?

Юрій Луценко: Так, це був перший мітинг із тих запланованих зустрічей з киянами, які ми проведемо. Їх ще буде декілька, і також в спальних районах столиці.

ВЕДУЧИЙ: То буде не тільки Троєщина?

Юрій Луценко: Ні. Ми будемо і на Оболоні, ми будемо в інших місцях.

ВЕДУЧИЙ: Чому спальний район, чому не всіх людей, всіх киян, як завжди?

Юрій Луценко: Ми вважаємо, що Майдан Незалежності має слугувати виключно в національних інтересах. Там мають збиратися на історичні події кияни і всі українці. І ми не хочемо перетворити Майдан Незалежності на таку рутинну політичну роботу – на зустрічі з людьми, з якими ми сьогодні вісім місяців долаємо. Я щойно повернувся із Івано-Франківської області, в мене була 262 з людьми. Якби їх всі проводити в центрі Києва на Майдані, це було б неправильно. Ми йдемо до людей, там, де вони живуть.

ВЕДУЧИЙ: Ми говоримо про зустріч з киянами. Я зрозумів Вашу точку зору. Ви себе вже бачите в мерському кріслі, принаймні, цей вектор, Ви не приховуєте, що це Ваш вектор?

Юрій Луценко: Чому? Я ніколи не заявляв про свої мерські амбіції, хочу Вам...

ВЕДУЧИЙ: Але разом із тим Ваша діяльність саме на полі Києва останнім часом дуже загострилася, Ви останнім часом стали ще більше критикувати Черновецького. Ви хочете йти в тому напрямку?

Юрій Луценко: Моя амбіція полягає в тому, що Київ має отримати нову владу. Я буду робити все, і не обіцяю, а гарантую, що в Києві буде змінена влада. Демократія передбачає і право людей на помилку. Це правда.

ВЕДУЧИЙ: Я розумію. Але...

Юрій Луценко: Результати цієї помилки – до влади в Києві прийшов Черновецький. Але ми не такі жорстокі, аби мордувати людей ще довгі роки. В першу чергу люди мають право обрати...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, давайте одразу візьмемо...

Юрій Луценко: А кого, прийме рішення команда.

ВЕДУЧИЙ: Я Вас розумію. Давайте одразу...

Юрій Луценко: Чи це буду я, чи інший, приймуть рішення вільні об’єднання демократичних сил.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, що Ви надали мені слово. Давайте одразу візьмемо за правило цього ефіру – ми не будемо сперечатися, в цьому немає конструктиву, власне, як у політики, так і в телеефірі. Ви говорите зараз не від себе, ви говорите зараз від своєї політичної сили. Отже, ви бачите, напевно, сподіваюся, хто від вашої політичної сили може посісти мерське крісло в Києві. Якщо бачите, назвіть прізвище.

Юрій Луценко: Ні, я ще раз говорю, ми хочемо, аби в Києві були дострокові вибори. Спільного кандидата в ідеалі мали би узгодити Блок Юлії Тимошенко, блок „Наша Україна. Народна самооборона”. Це був би оптимальний варіант розвитку подій. Зараз мова йде не про гру амбіцій, не йдеться про те, хто ким буде у владі.

ВЕДУЧИЙ: Власне, я хочу почути не про амбіції, а якого професіонала бачить „Наша Україна”, ту людину, яка могла б вирішити конкретні питання у столиці. Про що мова, не більше.

Юрій Луценко: Давайте діяти по крокам. Спочатку ми приймемо закон про дострокові вибори у Києві, одразу після цього зустрінемося у Вас в ефірі і поговоримо про нашого кандидата.

ВЕДУЧИЙ: А якщо, припускаємо, моделюємо події на майбутнє, якщо Тимошенко, скажімо, висуває Турчинові або підтримує Кличка, має взагалі свою точку зору на певний розвиток подій, ви свою, і як?

Юрій Луценко: Ми поспілкуємося з Блоком Юлії Тимошенко...

ВЕДУЧИЙ: А результат?

Юрій Луценко: І знайдемо узгоджене компромісне рішення.

ВЕДУЧИЙ: А на яких принципах ви будете іти один одному на підсумки, за результатами всеукраїнських виборів, хто набрав найбільше, той диктує умови?

Юрій Луценко: Ні, я думаю, що наша спільна угода про діяльність з Блоком Юлії Тимошенко, яка передбачає спільне формування уряду 50 на 50, спільну відповідальність, і передбачає професійність як основний критерій. Адже 50 на 50 означає спільну відповідальність за дії цього уряду, однакову на всіх. В даному випадку буде йтися не про тих, хто з якої команди, а хто кращий спеціаліст, більш популярний політик в тій чи іншій галузі, в тій чи іншій місцевості.

ВЕДУЧИЙ: Фігурувала цифра, що угода буде на сім років. Ви можете пояснити, чому сім, а не шість чи вісім?

Юрій Луценко: Так, я спеціально взяв з собою угоду про об’єднану опозицію, яку ще в лютому підписала „Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко.

ВЕДУЧИЙ: Це про опозицію, а ви ж, мабуть, до влади ідете?

Юрій Луценко: Але тут написано про спільну діяльність в умовах опозиції, в умовах дострокових виборів, в умовах формування більшості в наступному парламенті і уряду.

ВЕДУЧИЙ: Чому сім років?

Юрій Луценко: Але, дійсно, ми хотіли би, щоб ця угода, коротка угода, як ми її називаємо, була розширена до семи років. Чому? Виборці пам’ятають, що протистояння, неузгодженість між демократичними силами привели до поразки демократів, привели до реваншу неокучмівської влади пана Януковича.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, Вам, напевно, не зрозуміло питання. Я не хочу розуміти логіку, за якою ви будете формувати цю спільну працю. Ми до цієї теми ще дійдемо. Поясніть, чому сім?

Юрій Луценко: Я до цього йду. Наші виборці пам’ятають протистояння, яке призвело в результаті до програшу. Тому ми хотіли би, аби на сім років, на довготерміновий період, виборці побачили документ про співпрацю: під час прийняття Конституції наступного року на всенародному референдумі; під час неминучих дострокових виборів місцевих органів влади, які автоматично послідують за змінами Конституції; під час наступних президентських виборів. Аби наші виборці побачили всі наші протистояння позаду, і ми на довгий термін партнери у спільній реалізації європейського демократичного вибору України.

ВЕДУЧИЙ: А хто більше зараз прагне цієї угоди, хто, Тимошенко до вас іде з ідеєю: панове, давайте підписувати, чи ви до неї? У кого бажання є більшим?

Юрій Луценко: На рівні експертів ми підготували цей документ. Він знаходиться...

ВЕДУЧИЙ: На рівні політиків, перших осіб?

Юрій Луценко: На рівні політиків других осіб цей документ був повністю підготовлений, і я готовий в будь-який момент готовий підписати його спільно з Юлією Володимирівною Тимошенко. Бажано, до завершення виборів.

ВЕДУЧИЙ: І знову...

Юрій Луценко: Сьогодні цей документ знаходиться на площадці БЮТ.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. І знову Ви не про те. У кого є більше бажання, тобто, Юлія Тимошенко має підстави говорити про те, що вона може в чому не довіряти „Нашій Україні”, тому що „Наша Україна”, принаймні, вела переговори з „Партією регіонів” про широку коаліцію.

Юрій Луценко: Коли?

ВЕДУЧИЙ: Ну, про це говорили. На попередніх виборах, і були люди, котрі говорили: „Так. Ми ведемо діалог”.

Юрій Луценко: Помилки були з обох сторін.

ВЕДУЧИЙ: Був факт, був факт.

Юрій Луценко: І БЮТ голосував за закони, які не підтримувалися „Нашою Україною”, і „Наша Україна” не підтримувала законопроекти БЮТ. І були помилки і в тої, і в іншої сторони. Поки я лідер блоку, ніякого протистояння з Блоком Юлії Тимошенко не буде, ми вивчили всі уроки і буде спільна праця. Бажано, на довгостроковий період. Я ініціатор того, аби ця угода була довшою, на сім років. Аби наші виборці чітко знали, що це стабільна політична гра в національних інтересах.

ВЕДУЧИЙ: Гаразд. Давайте я вже скажу просто прямим текстом. Ця семирічна угода, вона має під собою домовленість, що ви і БЮТ працюєте спільно на сім років, а Юлія Тимошенко зобов’язана підтримати Ющенка на його другий термін?

Юрій Луценко: Найперше – вибори будуть 2010 року.

ВЕДУЧИЙ: Ну, наступні президентські вибори. Там на межі.

Юрій Луценко: Так, звичайно. Ця угода передбачає співпрацю під час до виборів в парламент, місцеві органи влади і президента.

ВЕДУЧИЙ: Вона зобов’язується підтримувати Ющенка на другий президентський термін?

Юрій Луценко: Такої фрази конкретно записано немає, але кандидатура на посаду, найвищу посаду в державі, має бути узгоджена між двома політичними силами. Це факт.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Що ж, панове, я нагадую, що Юрій Луценко, лідер „Нашої України. Народної самооборони” є гостем студії. Але не він єдиний буде сьогодні відігравати скрипку оркестру політичного і оціночного, ну, і так далі. У нас є політолог, котрий знаходиться в нашій студії на Хрещатику, це Михайло Погребинський. Напевно, в нього вже є свої враження, напевно, він може вже сказати якусь ремарку з огляду на те, що прозвучало. Пане Михайле, вечір Вам добрий, скажіть, будь ласка, Ваше враження стосовно вже заявлених планів на майбутнє політиками.

Михайло Погребинський: Мені здається, що Юрій Луценко був достатньо відвертим. Він чітко пояснив, що він і, мабуть, навіть його політична сила на є, ну, таким абсолютно самостійним політичним гравцем, що вони є певним інструментом реалізації політики Ющенка. І політика ця відома. Ющенко її сформулював, як в внутрішній політиці, це передача транснаціональним корпораціям, на зразок „Криворіжсталь”, українських ласових шматків економіки, і ідея – одна нація, одна мова, одна церква. А в зовнішній – це швидке форсоване вступ до НАТО. Я думаю, що варто було б продовжити таку відверту лінію Юрію Луценку і говорити про те, що вони підтримують саме ці гасла їх лідера, і тоді буде чесна, відкрита, абсолютно зрозуміла політика.

ВЕДУЧИЙ: Пане Михайле, Ви зараз сказали, що фактично, з Ваших слів можна зробити такий висновок, партія або блок сил „Наша Україна. Народна самооборона”, вони не є самостійними, і вони є суто виконавцями всього того, що зараз заявить Президент. Я Вас правильно зрозумів?

Михайло Погребинський: Я абсолютно в цьому впевнений.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, вони не є самостійними гравцями на політичному ринку? А партія, котру вони будуть будувати, принаймні, планують, в наступному, там, після виборів?

Михайло Погребинський: Все залежить від того, чи вдасться її збудувати. Мені видається, що її використають як інструмент. А після досягнення відповідних цілей, якщо вони будуть досягнуті, вона вже не знадобиться. Але якщо буде, можливо, вона стане самостійним гравцем. Поки що не є. Я думаю, що всі ці спроби створити, дуже важкі спроби, які робив Ющенко і його секретаріат по створенню цієї політичної сили, фактично мали на меті одну мету, власне, -це мета не дозволити Юлії Тимошенко монополізувати електорат заходу і частково центру України. Тому що, якщо б це вдалося, не даремно Юрій Луценко каже про те, що там фрази про те, що Юлія Володимирівна підтримає Ющенка на другий термін, немає. Я думаю, що її не могло бути. Юлія Володимирівна вичікує. Якщо, скажімо, вона виграє з великим рахунком, вона буде претендувати, звичайно, на посаду президента, і в цьому немає сумніву. А Луценко призначений, власне, на цю посаду лідера цього блок, тому що він мав певні шанси, вони не справдилися, як ми бачимо, поборотися з Юлію Володимирівною на полі такої харизматичної популістичної політики.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Михайле. Логіка Ваша абсолютно, в принципі, може бути зрозуміла. Принаймні, Ви аргументуєте ясними речами. Ви почули перші тези Юрія Луценка. Ймовірно, у Вас є деяке питання, котре, Ви вважаєте, є резонансним. Будь ласка, запитайте. Спробуємо побачити реакцію і відповідь.

Михайло Погребинський: Я би хотів спитати у Юрія, чому, оскільки зрозуміла мета формування цієї політичної сили, Ви відверто говорите, що Ви йдете в парламент для того, щоб підтримати політику Ющенка? Чому принципові речі, від яких залежить майбутнє України, так би мовити, проект майбутньої України, Ющенко чітко їх формулює: єдина нація, єдина мова, єдина церква, шлях до НАТО, чому ви про це не говорите? Я хотів би просто спитати, в чому причина? Це було б відверто, чесно, і я б навіть думаю, що є досить велика частина українського електорату, яка могла б підтримати ці ідеї.

ВЕДУЧИЙ: Відповідь, сподіваюсь зараз ми почуємо, пане Юрію, скажіть.

Юрій Луценко: Звичайно. Мені дуже приємно, що трубодур епохи Кучми сьогодні дає вже свої визначні характеристики, хто є самостійним, а хто ні. Я самостійний політик і довів це за десять років української діяльності на політичній арені. Тоді, коли я ставив перші намети „Україна без Кучми”, пан Михайло був в тому наборі і розказував, що це все дуже такі дитячі забавки, ми потужна влада. Сьогодні він знову хоче применшити роль політичного керівництва нашого блоку. Хочу нагадати...

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, дивіться, пан Михайло був толерантним в своїх визначеннях. А Ви одразу з оціночними судженнями, трубодур і так далі, епохи Кучми, хоча самі про своїх людей кажете, ну, хто не робив помилок. Давайте так м’якішим в оцінках.

Юрій Луценко: Я маю право на своїх оцінках, а особливо тоді, коли людина, яка вважає себе політологом, зараз займалася виключною пропагандою. В даному випадку хочу сказати, керівництво блоку складає Луценко, Кириленко, Яценюк, Гриценко, Катеренчук. Люди, які є самостійними, відомими, принциповими політиками і не міняли своїх переконань ні у владі, ні в опозиції. Ми не приховуємо, на відміну від інших, що нашим лідером, як лідером всіх демократичних сил...

ВЕДУЧИЙ: Ви це вже казали.

Юрій Луценко: Є загально обраний народом Президент України Ющенко. Ми не ховаємося, наприклад, якби пан Михайло одів значок СДПУ(о) з портретом Медведчука, так би було чесніше. Але відповідаючи на його конкретне запитання, це пан Михайло і подібні йому політики хочуть втягнути Україну знову в розкольницькі теми мови, НАТО...

ВЕДУЧИЙ: Стило, пане Юрію, в нас реклама вже горить.

Юрій Луценко: Хай згорить реклама. Але НАТО, мова й інші провокації...

ВЕДУЧИЙ: Не хай згорить реклама, ми працюємо за іншими правилами.

Юрій Луценко: Які нав’язує нам «Партія регіонів»...

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Юрій Луценко: І їхні сателіти не пройдуть на цих виборах. Будемо говорити про те, що, дійсно, турбує весь український народ.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. І втретє дякую. Якщо Ви будете порушувати регламент, наша розмова буде досить жорсткою і в Ваш бік. Пане Михайле, Ви почули оціночні судження в Ваш бік, і, сподіваюся, Ви зможете на них відповісти. Але після реклами. Не перемикайте ваш телевізор.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Я нагадую, ви дивитесь на каналі «1+1» проект „Тільки про головне”. Перші особи української політики говорять про те, болить державі. І сьогоднішнім нашим гостем є Юрій Луценко. Навіть невеличка перепалка вже встигла зявитися в ефірі між гостем і політологом на нашій студії на Хрещатику, це Михайло Погребинський. Пане Михайле, якщо Ви нас чуєте, зараз, в цей момент, слово знову, гра на Вашому полі, Вас назвали трубодуром Кучмізму, а зараз ми оцінювали, власне, Ви чули, я не буду все це повторювати. Маєте шанс і право на ремарку, ну, і, відповідно, запитання Юрію Луценку.

Юрій Луценко: Про ремарку, я вже сказав, що не вважаю Луценка самостійним політиком, тому сперечатися з ним не хочеться. Але, оскільки він згадав по епоху Кучми, я, дійсно, був одним з радників його, одним з радників Кучми. І вважаю, що за часів президентства Кучми була дуже важка економічна ситуація спочатку, Кучма вивів на шлях економічне зростання, зробив Ющенка президентом, крім того, в одному з урядів саме Кучми працював заступником міністра пан Луценко. І не було в ті часи такого зухвалого і цинічного ігнорування закону і Конституції першими особами держави, як це відбувається зараз. Тому мені не соромно. А щодо решти речей, то я не знаю, якщо пан Луценко вважає, що він є, там, керманичем чи одним з керманичів цієї політичної сили, то я ще раз хотів би спитати, чому українське суспільство досі не чує від вашої політичної сили відповіді на ті принципові питання, які хвилюють бодай половину, половину українського суспільства. Я думаю, що розмова про те, що це колить, мені видається, розколює... Спитайте у Президента, Президент чітко сказав: одна мова, одна нація, одна церква. Скажіть, Ви не погоджуєтесь з своїм Президентом?

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Михайле. Нагадаю нашим глядачам, що то був Михайло Погребинський, він виступав в ролі експерта-політолога і знаходився в нашій студії на Хрещатику. В принципі, чітке запитання було проартикульовано. Чому тези, котрі регулярно обстоює Президент, одна мова, одна держава, одна церква, зараз не фігурують у виборчій кампанії „Нашої України”?

Юрій Луценко: Тому що ці гуманітарні проблеми давно вирішили українською Констутцією. Статус державної української мови є закріплений. Крапка. Всі мови, рідні мови для всіх українців, російська, болгарська, молдавська і інші, є вільно використовувані і державі. Крапка. І ці проблеми піднімають лише політичні невдахи, які чергового разу хочуть мобілізувати свій електорат, аби відволікти його від того, що „Партія регіонів” абсолютно не виконала свої передвиборчі зобов’язання.

ВЕДУЧИЙ: Знову оцінки. Пане Юрію, дивіться, Ви погоджуєтесь зі мною, що „Наша Україна” зараз під час виборчої кампанії не педалює тему НАТО?

Юрій Луценко: А навіщо педалювати?

ВЕДУЧИЙ: А раніше це було.

Юрій Луценко: Ці питання вирішені. А будуть вирішуватись законним порядком. На виборах не голосують за НАТО, на виборах голосують за покращення соціальних стандартів. І на російській мові в Харкові, і на українській мові в Івано-Франківську люди мені кажуть одне й те ж саме...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, це не варто для обговорення.

Юрій Луценко: Ці питання вирішені або будуть вирішені, але не на виборах. Сьогодні говорити про НАТО, мову і чергові федералістичні проекти розділу України можуть тільки ті, хто не хоче відповідати, чому ціни ростуть, чому зарплати і пенсії заморожені, чому житлово-комунальні тарифи нижчать сім’ю. Про це треба говорити політикам на виборах, бо люди на всіх мовах, на всіх 230 зустрічах...

ВЕДУЧИЙ: Я Вас зрозумів. Дякую. Тобто...

Юрій Луценко: Вони про це питають. А невдахи хочуть знову кинути Україну в вир протистояння.

ВЕДУЧИЙ: Ми не про них.

Юрій Луценко: Питаннями, які людей не цікавлять.

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми будемо говорити не про третіх осіб, які зараз відсутні, а про Вас і Ваші конкретні вчинки, а не заяви. Дякую. Ми переходимо до людей. Нарешті, вони дочекалися, щоб задати запитання Вам. Зараз ми, я сподіваюсь, маємо зв’язок з містом Суми. Суми, якщо ви чуєте нас, вам доброго вечора, ви маєте шанс задати ваше запитання Юрію Луценку. Прошу.

Корреспондент з Сум: Доброго вечора. Ми чуємо вас, Київ, бачимо вас. Незважаючи на дощ, який тут не так давно пішов, доволі багато людей зібралися, аби задати питання пану Луценку, і я передаю мікрофон до людей. Ваше запитання, будь ласка.

Мешканка Сум: Здравствуйте, меня зовут Наталья, я жительница города Суммы. Значит, я хочу задать такой вопрос. Одним из лозунгов во время избирательной комиссии, кампании, вернее, извините, Ющенка было «Все бандиты должны сидеть в тюрьмах», вот почему до сих пор наш экс-президент, экс-губернатор, извините, Щербань не наказан и не понес никакой ответственности за свои деяния?

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Юрій Луценко: Дякую за запитання, Ви не обмовилися, і екс-президент також. Бо це його система кучмізму, яку щойно нам пропагували, привела до того, що одна „Криворіжсталь” була продана з різницею в 20 мільярдів.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Юрій Луценко: Але люди питають по всій Україні, чому бандити не в тюрмах. Відповідь – тому що тричі генеральний прокурор України Святослав Піскун був і залишається депутатом „Партії регіонів”. 20 тисяч, вибачте, дві тисячі кримінальних справ, 20 мільярдів розграбованого було, дійсно, ініційовано мною на посаді міністра внутрішніх справ. Але згідно українського закону ці розслідування є виключно компетенцією органів прокуратури. Тому сьогодні ми просимо вашої підтримки, аби потужною фракцією у парламенті не тільки змінити закони, але змінити міністра внутрішніх справ, генерального прокурора України, почистити суди.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію…

Юрій Луценко: Тільки після цього пан Щербань знову постане перед слідством і судом, я в цьому глибоко переконаний.

ВЕДУЧИЙ: Давайте ми ще раз повернемося до реклами, Ви тут не агітуєте і не говорите, що Вам потрібна підтримка людей, Ви відповідаєте на конкретні запитання. В державі є президент, і цей президент також говорив гасло „Бандити сидітимуть у тюрмах”, і Президент міг би вплинути на генерального прокурора, якби хотів. Але у нас є факт: є слова і є відсутність дій. При чому слів було дуже багато, сказаних до того, як суд приніс хоча б якесь рішення, винна людина чи не винна. Чому? І як ви це вирішите після виборів?

Юрій Луценко: Ще раз повторю ми зробимо для цього і законодавчі зміни шляхом створення національного антикорупційного бюро, і буде опікуватися цим розслідуванням...

ВЕДУЧИЙ: Воно буде вище, ніж Генпрокуратура?

Юрій Луценко: Воно буде... Прокуратура з 96-го року згідно української Конституції не має право на слідство, але тим не менше використовує його, при чому в політичних...

ВЕДУЧИЙ: Про майбутнє, те, що Ви казали, це антикорупційне бюро, воно буде за своїм статусом вище, ніж Генпрокуратура?

Юрій Луценко: Якщо Вам треба аналог, то це приблизно ФБР. А прокуратура у всьому світі є органом нагляду, але не слідства. Не можна, аби один орган і наглядав, і одночасно вів слідство.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це азбука, давайте щодо...

Юрій Луценко: Азбука, але, на жаль, в Україні цього немає. І тому ми створимо і спеціальний орган...

ВЕДУЧИЙ: Ви це вже казали.

Юрій Луценко: І кадрово змінимо Міністерство внутрішніх справ і Генпрокуратури. Бо сьогодні в Генеральній прокуратурі саботаж усіх справ...

ВЕДУЧИЙ: Люди чекають.

Юрій Луценко: І в першу чергу... Я людям відповідаю. І саботаж справи Щербаня, бо його рідний син, депутат „Партії регіонів”, впливає на слідство, на генерального прокурора, аби цю справу з політичних мотивів закрили. Ми поновимо це слідство і буде відповідати пан Щербань за все, що натворив на сумській землі.

ВЕДУЧИЙ: Суми, прошу, ще раз, ваше запитання наступне.

Мешканка Сум: Пане Юрію, а скажіть, будь ласка, коли Ви прийдете до влади, Ви що будете робити? Тому що за уряду Януковича зростає приступність в нашій країні. І не бажаєте вернутись ви міністром, щоб боротися зі злочинністю?

ВЕДУЧИЙ: Ви бачите себе знову ж таки в кріслі міністра внутрішніх справ?

Юрій Луценко: Я не хочу бачити себе в будь-яких кріслах, я бачу свою функцію. Ця функція – анти кримінальні настрої.

ВЕДУЧИЙ: Ви її будете виконувати в кріслі міністра внутрішніх справ?

Юрій Луценко: Я її буду виконувати або депутатом, або міністром, або урядовцем, в будь-якому місці я буду наполягати на тому, щоб виключно анти кримінальні настрої, зміни законодавства, зміни персоналій можуть дати покращення життя людей.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів.

Юрій Луценко: Соціальні стандарти залежать тільки від того, чи ми почнемо наступ на мафію.

ВЕДУЧИЙ: Час? Час? Коли ви розпочнете цей наступ, і коли ви плануєте, бодай, отримати перші результати? Скільки вам часу треба на це?

Юрій Луценко: А я Вам нагадаю 2005 рік.

ВЕДУЧИЙ: Ні, не 2005 рік, говоримо тільки про майбутнє. Ви маєте зараз чітко прописаний механізм, коли ви приймете перший антикорупційний закон, і коли цей перший антикорупційний закон призведе до якоїсь, бодай, дії, результату?

Юрій Луценко: 15 пакетів законодавства антикорупційного характеру готові і лежать для того, щоб внести в Верховну Раду, як тільки вона запрацює.

ВЕДУЧИЙ: Скільки часу на прийняття пакету?

Юрій Луценко: Це залежить від того, як проголосують люди на виборах. Якщо ми будемо мати...

ВЕДУЧИЙ: Припускаємо, ваша більшість, це все можливо тільки, коли ви будете в більшості.

Юрій Луценко: Тоді ці закони можна прийняти до кінця року, і до того часу змінити персоналії у виконавчій владі, в міліції, в прокуратурі.

ВЕДУЧИЙ: І результат чистки?

Юрій Луценко: І результат буде максимум в середині наступного року.

ВЕДУЧИЙ: Оце відповідь, це я, власне, і хотів почути.

Юрій Луценко: А я Вам скажу, чому, в 2005 році за три місяці бюджет України збільшився на 62 відсотки.

ВЕДУЧИЙ: Знову йдемо в історію.

Юрій Луценко: Це результат антикорупційної…

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію…

Юрій Луценко: Антиконтрабандистської діяльності.

ВЕДУЧИЙ: Політиків звинувачують у популізмі саме тому, що вони чітко не відповідають на запитання.

Юрій Луценко: Ні, їх звинувачують тому, що вони кидають гасла…

ВЕДУЧИЙ: Ви дали відповідь, а потім ідете в історію.

Юрій Луценко: І не можуть сказати, коли вони це робили.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Юрій Луценко: Я відповідаю не намірами, а діями, якими ми робили і будемо робити знову.

ВЕДУЧИЙ: Побачимо. Побачимо. Суми, знову ваше право на запитання. Прошу.

Мешканець Сум: Юрий Витальевич, а где гарантия, что после выборов вы не поругаетесь с Юлией Тимошенко, что у вас будут общие программы, что не разойдутся пути, вы согласовывали с ней этот вопрос?

Юрій Луценко: Гарантія в тому, що в нас є угода співробітництва, гарантія в тому, що протягом восьми місяців спільної діяльності в опозиції ми жодного разу не дозволяли собі будь-яких негативних дій чи слів щодо Юлії Володимирівни.

ВЕДУЧИЙ: А вона навпаки дозволяла.

Юрій Луценко: Це Ви спитаєте у Юлії Володимирівни, коли вона прийде до Вас.

ВЕДУЧИЙ: Ваша реакція на це все.

Юрій Луценко: Моя реакція – поки я лідер блоку, доти ніякого протистояння з БЮТ не буде, бо це працює проти України і проти демократичних сил. У мене в руках угода дев’яти партій, які об’єдналися в блок „Наша Україна. Народна самооборона”. Чорним по білому тут записано, що ми не маємо права створювати коаліцію з „Партією регіонів”, соціалістами і комуністами. Наш єдиний союзник – БЮТ, і ми виконаємо цю угоду, бо знаємо, що саме це приведе і до перемоги, і до покращення життя в країні.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, є декілька моментів, котрі вже намітились, принаймні, різні бачення Ваші вирішення проблеми і Юлії Тимошенко вирішення проблеми. Запам’ятайте ці моменти, і в останній частині програми ми маємо обов’язково розповісти людям, чому ви дивитесь на проблеми по-різному, і як ви будете жити в цьому спільно. Дякую, дякую Сумам. І зараз ми маємо почути і побачити Київ. Чи це є так? В разі, якщо є, то доброго вечора.

Кореспондент з Києва: Добрий вечір, ми вас, принаймні, бачимо. Вас вітає Михайлівська площа, а це не спальний район Києва, де любить бувати і виступати пан Луценко, а центр Києва і сьогодні він досить політизований. За нами стоїть тисяча людей, і вони зібралися на мітинг. Правда, це не прихильники Юрія Луценка. Але знайшлись люди, які підготували і йому запитання. Прошу, хто перший.

Мешканка Києва: Мене звуть Ольга Петрівна. І в мене таке питання, яке хвилює, мабуть, багатьох киян і взагалі багатьох сімей. Підросли діти і постала гостра проблема в житлі. Як Ви плануєте потім вирішити, як прийдете до влади, це питання, для молоді, щоб вони могли придбати житло, і не витратити на це все життя своє?

ВЕДУЧИЙ: Механізми, можете зупинитися на тому, як?

Юрій Луценко: Механізм дуже простий – через корекцію фінансово-кредитної системи ми зробимо все, аби здешевити кредити для покупки житла. І ще одна річ, ми приймемо спеціальний закон про збільшення територіальних меж міста Києва, якщо ми говоримо з киянами для того, аби було місце для будівництва, і встановимо на відкритих аукціонах не тільки прозорість питання виділених земельних ділянок, але й встановимо верхню межу, вище якої квартири не можуть продаватися. Бо сьогодні київський квадратний метр вдвічі дорожчий, ніж в сусідніх східно-європейських країнах.

ВЕДУЧИЙ: Давайте одразу, пане Юрію, внесемо ясність у дві тези, котрі ви зараз казали. Теза перша, як можна логічно економічними важелями встановити верхню межу аукціону? Суть аукціону полягає в тому, щоб хто заплатив більше, той і купив.

Юрій Луценко: Сьогодні у Варшаві, у Софії, у Празі ціна квадратного метра житла – 150 доларів. Ми встановлюємо однакові для всіх умови, хто запропонує більше за цей територіальний участок землі, і здасть потім квартири не дорожче, ніж 150 доларів, той виграє. 150 доларів – є межа.

ВЕДУЧИЙ: Це не аукціон. Приходить містер Х і одразу говорить...

Юрій Луценко: Це аукціон, це аукціон, але з умовами.

ВЕДУЧИЙ: Це під одну людину, прихожу я, котрому ви все це розповідаєте, з грішки, і кажу, я погоджуюсь на ці правила, це моє, все.

Юрій Луценко: Але приходить інший і каже, я також дам за 1500 квадратний метр, але плачу за ділянку більше, ніж Ви. А третій виходить – ще більше.

ВЕДУЧИЙ: Так Ви ж сказали, буде верхня межа. В чому буде полягати верхня межа?

Юрій Луценко: Секундочку. Аукціон, скільки місто отримає за цю ділянку, так? Але умова утримати цю ділянку – це хто більше заплатить, при цьому не збільшуючи ціну квадратного метра. Абсолютно очевидна річ.

ВЕДУЧИЙ: Це суть. А про неї було сказано тільки зараз, вперше в ефірі. Києве, прошу, будь ласка, ви маєте ще запитання?

Кореспондент з Києва: Так, звичайно, їх у нас багато.

Мешканка Києва: Вся країна перед президентськими виборами дивилась теледебати. А чому зараз нема дебатів, хто з політиків взагалі боїться боротьби в пряму ефірі?

Юрій Луценко: Дякую за це запитання. Ви знаєте, я вже місяць, навіть більше вже, здається, півтора кличу пана Януковича як лідера протилежної нам політичної сили провести дебати в зручній йому формі в зручному йому місці, навіть на зручній мові готовий це зробити. Я тільки не готовий, аби він далі ховався за спідницями своїх бойових соратниць, Богатирьової і інших, викладаючи тези зовсім в інших місцях. Я хочу знати, що думає глава „Партії регіонів”, глава діючого уряду про ціни, про зарплати, про корупцію...

ВЕДУЧИЙ: Вони відмовляються?

Юрій Луценко: Він відмовляється йти на ці дебати. Я сподіваюсь, що він все-таки згодиться.

ВЕДУЧИЙ: Чекайте, відповіді немає, пане Юрію, чи вони якось відмовляються, аргументуючи щось: ми не хочемо, тому що?

Юрій Луценко: Вони кажуть, ми не хочемо, тому що Янукович такий великий по статусу, що хоче здебатувати з Президентом Ющенком.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Луценко: В той же час кажуть, Президент не має права агітувати за політичну силу.

ВЕДУЧИЙ: Ви дали відповідь. Київ, у нас є ще час, ви зможете задати ще одне питання. Прошу.

Кореспондент з Києва: Будь ласка.

Мешканка Києва: От я хочу задати таке питання. Одним з девізів революції четвертого року було «Багаті поділяться з бідними». Ваш доход річний, Ви самі сказали недавно, це 700 тисяч гривень на місяць. От як Ви будете ділитися з інвалідами, з пенсіонерами, чи Вам дуже добре, і Ви ще хочете, щоб Вам було ще краще? Поясніть, будь ласка.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Стисла відповідь, ідемо на рекламу.

Юрій Луценко: Дякую. Шановна, Ви сказали протилежні речі, річний і в місяць. Да, дійсно, моя сімя і рік заробила 700 тисяч гривень. Я мав міністерську зарплату встановлену для всіх міністрів, і на основі її формувались моїх 400 тисяч гривень в рік. Тому в даному випадку я не агітую, щоб політики стали бідними, я хочу, щоб усі люди стали багатими, щоб кожен мав можливість купити нормального костюма, взяти у кредит квартиру, взяти в кредит автомобіль. І саме за це я воюю в українській політиці проти мафії.

ВЕДУЧИЙ: Нам час іти на рекламу. Коротка відповідь. Ціна Вашого костюма зараз?

Юрій Луценко: Чесно кажучи, не знаю, бо я не купую.

ВЕДУЧИЙ: А виробник, шильдик покажіть, будь ласка.

Юрій Луценко: Шильдик, якщо я не помиляюсь, це німецький костюм. „Романо Боте”. Можливо, італійський, не знаю, дружина їх купує в магазині, я купую собі тільки краватки. Скільки коштує краватка, я точно знаю.

ВЕДУЧИЙ: Скільки?

Юрій Луценко: 150 гривень.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Після реклами ми повернімося до цієї бесіди. У нас знову на зв’язку будуть міста України, котрі матимуть шанс задати запитання Юрію Луценку. „Тільки про головне”, не залишайте.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Юрій Луценко на «1+1» говорить тільки про головне. На черзі ми очікуємо незабаром включення ще двох міст України із запитаннями від людей до політика. А поки, пане Юрію, якщо перерахувати все, що обіцяє „Наша Україна. Народна самооборона” щодо соціальних виплат, там, різної допомоги, перегляд зарплат, пенсій і так далі, так далі, виходить близько 50 мільярдів гривень.

Юрій Луценко: Правильно.

ВЕДУЧИЙ: Звідки взяти?

Юрій Луценко: Кожного року український бюджет збільшується порядку 20 відсотків. Це є якраз цих 50 мільярдів гривень, які ми обіцяємо.

ВЕДУЧИЙ: Це природне зростання економіки?

Юрій Луценко: Це природне зростання економіки. А якщо врахувати і боротьбу з контрабандою та корупцією, яка є основним методом досягнення більшого бюджету, то це абсолютно реально. Ми не просто обіцяємо всім золоті гори, а тільки ті речі, які ретельно прорахувавши, може дати український бюджет.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Вінниця чекає на Ваші запитання, точніше, на Ваші відповіді на свої запитання. Якщо ви нас чуєте у Вінниці, люди добрі, вам вітання, і прошу, задавайте.

Кореспондент з Вінниці: Так, ми вас чуємо. Добрий вечір, Київ. У Вінниці сьогодні свято, тут День міста. Але є люди, які цікавляться політикою, і зараз я передаю мікрофон.

Мешканка Вінниці: Доброго вечора. Пане Юрію, Ви були у вінницькому супермаркеті і на власні очі переконались, що, і якщо в 2005 році на 200 гривень можна купити було одні, на одну, в 2005 році потрібно було купити, можна було купити одні продукти, а в 2007 уже на цю суму не можна було цього всього купити. Скажіть, будь ласка, як можна врегулювати, як Ви бачите, як можна врегулювати ціни, і що, ріст цін, і що робити з цим ростом?

ВЕДУЧИЙ: Панове, будь ласка, стисліше з вашими запитаннями. Як зараз можна вгамувати інфляцію, щоб ціни принаймні стабілізувати, якщо не знизити?

Юрій Луценко: Дякую. Перш за все хотів би привітати вінничан з Днем їхнього чудового міста. Я, дійсно, від всієї душі люблю Вінницю, а тим більше вінничан. Щойно, дійсно, там був, бачив, як і на всій Україні ріст цін. В чому справа? Влада є безвідповідальною, і не думала виконувати зобов’язання перед людьми, бо сподівалася, що довго царюватиме. Вона не думала, що будуть дострокові вибори. Що тепер робити з цінами? Боротися із контрабандою і розгулом монополії, який сьогодні є основою нинішньої влади.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, саме монополією, на Вашу думку, зараз вони накручують інфляцію?

Юрій Луценко: Контрабанда і монополія. Конкретний приклад, м’ясо, яке я шукаю, легендарне м’ясо Януковича 12 гривень кіло, яке він обіцяв, і не можу ніде найти. Я поїхав, знову, між іншим таки, в Вінницю на агрофірму, питаю, скільки коштує ваша свинина. Десять гривень. Чотири з них податки. Половина м’яса в Україні через спеціальні економічні зони Донбасу завозяться контрабандно, нічого не сплачують до казни. Мільярд втрачає бюджет щорічно, підкреслюю, мільярд. З іншого боку, ціна мяса реально 28-38, подекуди 40 гривень. А хто наживається? Той, хто контролює цей контрабандний потік.

ВЕДУЧИЙ: Дивіться, Ви сказали, є факт контрабанди. Напевно, що Ви знаєте, хто завозить, через кого завозить. Чому немає позову в суд на конкретну особу, котра через конкретний пункт на кордоні, конкретний метр на кордоні провозить цю контрабанду, щоб Ваші слова перейшли у судову справу із винною людиною?

Юрій Луценко: Для цього в державі існує Міністерство внутрішніх справ. Саме цим я займався в 2005 році.

ВЕДУЧИЙ: Ви маєте інформацію, перепрошую...

Юрій Луценко: Як я можу подати в суд по інформації? Для цього треба затримати контрабандиста. Але в першу чергу треба відмінити спеціальні економічні зони Донецька, які половину м’яса...

ВЕДУЧИЙ: Ви Сушкові казали, що такий от Васильов Василь Васильович – це контрабандист? Ви приходили до нього, казали йому про конкретний факт?

Юрій Луценко: Василь Петрович Сушко знає їх краще, ніж я. Бо є член уряду...

ВЕДУЧИЙ: Ви казали? Ну, зрозуміло.

Юрій Луценко: Який діє на добро контрабанді. Як я можу сьогодні йому казати, якщо це загальновідомо? Спеціальні економічні зони Донбасу відновилися відразу після приходу до влади Януковича і Сушка міністром. В чому проблема?

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Юрій Луценко: Що треба ще комусь казати? Треба боротися з мафією і контрабандою, а не слова говорити.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Вінниця, ще одне ваше запитання. Прошу.

Пане Юрію, на кожних виборах політики ведуть розмову про відродження українського села. Але справи залишаються невтішними. Молодь залишає село любими шляхами, в місто. Сьогодні Ви лідер блок. Як Ви бачите вихід із цієї ситуації і вирішення цих проблем?

ВЕДУЧИЙ: Прописаний знову ж таки механізм?

Юрій Луценко: Так, безумовно, наша програма передбачає не золоті гори, але реальні зміни на краще в українському селі. Перш за все маємо припинити безвідповідальне ставлення до ринку землі. Маємо дати закони, які з одного боку гарантують, захистять інтереси селянина, встановлять мінімальну ціну на землю. З іншого боку запустять реальний ринок землі в Україні. Це дасть можливість інвестицій в село.

ВЕДУЧИЙ: Це природно. Ви за? Зачекайте хвилину, тому що є ремарка. Ви за те, щоб був ринок сільськогосподарських земель. „Партія регіонів” і Блок Юлії Тимошенко, ваші потенційні союзники, проти. Як ви переконаєте Тимошенко, що треба ринок, а не мораторій на ринок?

Юрій Луценко: Насправді, ми сходимося з нею в цьому питанні, бо і вона каже про ринок, і ми. І вона, і ми кажемо про те, що спочатку треба дати закони, які захистять селянина, які захистять інтереси землі, аби туди не прийшли пройдисвіти, які, скажімо, будуть завозити, там, відходи або якось неефективно використовувати землю. В даному випадку ми говоримо про одне і те саме. Бо цього року запускати ринок землі відразу з першого січня неможливо.

ВЕДУЧИЙ: Коли?

Юрій Луценко: Треба спочатку дати пакет законів, у нас вони готові…

ВЕДУЧИЙ: Через рік, тобто, через рік буде?

Юрій Луценко: Можливо, через рік це можна буде запускати. Але є і подальші кроки для села. Мова йде про підвищення виплат...

ВЕДУЧИЙ: Двома словами.

Юрій Луценко: Сільським вчителям, лікарям, тощо, на 50 відсотків зарплати. Мова йде про 20-тисячна одноразова допомога спеціалістам випускникам вузів, які їдуть працювати не менше трьох років на село. Йдеться також, комплекс - відродження сільської медицини.

ВЕДУЧИЙ: Програма вашої партії, те, що Ви зараз казали, ця соціалка, вона входить в 50 мільярдів, походження котрих Ви пояснили?

Юрій Луценко: Так, так.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Прошу, Вінниця, ще одне ваше запитання.

Мешканець Вінниці: Добрий день. Юрій Луценко, якою Ви бачите українську армію в ближайшому майбутньому?

ВЕДУЧИЙ: Стисло. Відповідь нехай буде така ж.

Юрій Луценко: Армія професійною, згідно розробленого плану до 2010 року в Україні буде перехід на професійну армію. Я її бачу такою, якою її робить міністр оборони Гриценко, одягненою, озброєною, з квартирами для військовослужбовців, знятими московськими онучами, з яких сміялася вся Європа, в кінці кінців сучасну професійну українську армію. З 2010 року ми це зробимо. Перший етап – скорочення до одного року службу, ми перейшли. Наступний наступить 2010 року.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, а от пані Тимошенко говорить, що професійна армія буде розпочинатися з 2008. Призов 2008 буде вже скасовано. Вони з Гриценко навіть, ну, практично посварилися на цю тему.

Юрій Луценко: Я знаю, що є такі розходження. В даному випадку я не готовий дебатувати про питання армії, я не є фахівцев. Але я хочу нагадати, що кожен третій призивник призивається у внутрішні війська. А вони несуть патрульну службу. Це 30 відсотків патрулювання вулиць України.

ВЕДУЧИЙ: У Вас є аргументи переконати Тимошенко?

Юрій Луценко: Я Вам їх якраз привожу. Відмова від призову...

ВЕДУЧИЙ: Не мені, їй. Їй аргументи після того...

Юрій Луценко: Відмова від призову... Відмова від призову наступного року означає зменшення на 30 відсотків патрулювання вулиць, а значить, ріст вуличної злочинності. Я думаю, що ми поспілкуємося з Юлією Володимирівною і знайдемо оптимальне, виважене, відповідальне рішення, спільне на дві наші сили.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Якщо за дві доби, ролик, в котрому рекламується саме це побажання БЮТ не буде знято з ефіру, я так буду робити висновок, що Ви не переконали її, що Ваша логіка є правильною.

Юрій Луценко: Я думаю, що ми знайдемо середине рішення.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ми маємо зараз нагоду почути Луцьк. Вінниця, я вам вдячний. З Днем міста! Святкуйте і нехай все у вас буде добре. Луцьк, доброго вечора вам. Ваше питання Юрію Луценку.

Кореспондент з Луцька: Добрий вечір, студія. Ми не центральному майдані міста. Лучани з великим інтересом відстежують розмову, і ми готові до неї долучитися. Пане Юрію, вдовольніть і нашу цікавість. Будь ласка, Ваше питання.

Мешканець Луцька: Добрий день. Мене звати Діма. Мені 22 роки. Я водій. Мене дуже цікавить таке питання. Чому влада не виконує ремонт доріг в містах і селах, хоч ми за це платимо великі побори державі? І чому ДАІ робить затори на дорогах?

ВЕДУЧИЙ: Розподіляємо на два, спочатку стан доріг, потім стан ДАІ. Прошу.

Юрій Луценко: Стан доріг катастрофічний. Природним шляхом ми доходимо до розрухи, бо влада краде. От і вся відповідь. Я знаю, що під час мого керівництва Міністерством внутрішніх справ ми порушили десятки справ про розкрадання бюджетних коштів, які мали би направлятися на дороги.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, знову винна Генпрокуратура, Ви знаєте, хто краде, а вони не діють?

Юрій Луценко: Чому? Як раз тут Генпрокуратура не була винною...

ВЕДУЧИЙ: А хто?

Юрій Луценко: Бо десятки людей, які займалися цими справами, були притягнуті. Посадові особи, дійсно, залишилися в сейфах Генпрокуратури. На жаль, такий стан речей. Тому я ще раз, у всіх питаннях я буду повертатися до цього, антикримінальний наступ і законодавчий, і...

ВЕДУЧИЙ: Я так розумію, що люди, котрі...

Юрій Луценко: Ключ до вирішення всіх проблем.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, люди, котрі зараз займаються станом доріг, будуванням, зараз, сьогодні, після того, як коаліція буде ваша, припустимо, з БЮТ, вони будуть змінені, прийдуть фахівці. Фахівці послухають фахівців на місцях, і, скажімо, Київ-Чоп не буде такий, що там їдеш, як зубо-дробильный кабинет?

Юрій Луценко: На жаль, Київ-Чоп ще ідеальна дорога в порівнянні з Кіровоградщиною, Херсонщиною, Харковом та багатьма іншими містами.

ВЕДУЧИЙ: Це приклад просто. Тобто, це буде змінено. Логіка, мені потрібна логіка Ваших дій.

Юрій Луценко: Безумовно, «помаранчевий» уряд тиснув на посадових злочинців і направляв кошти на будівництво доріг. Нагадаю, що саме при нас почали будуватися серйозні автостради, які з’єднують Україну.

ВЕДУЧИЙ: Два слова щодо ДАІ, що буде з цією службою?

Юрій Луценко: І ДАІ, тут і просте, і складне запитання. Дійсно, ми не катекували за реформу ДАІ, ми вдвічі скоротили кількість працівників. А з іншого боку не змогли провести через парламент, не маючи більшості, необхідне посилення репресивного апарату щодо порушників, які сіють сім тисяч смертей щорічно.

ВЕДУЧИЙ: Що мається на увазі, посилення репресивного апарату?

Юрій Луценко: Мається на увазі, збільшення штрафів, які можна здирати з тих, хто сіє смерть.

ВЕДУЧИЙ: Штрафів на місці чи через суд?

Юрій Луценко: І вилучення… Секундочку. І вилучення водійських прав у тих, хто їде на червоне світло, у тих, хто не зупиняється на вимогу, переїжджає через залізничне перехрестя, найважчі аварійні ситуації. Так є у всьому світі. Гроші треба платити, а потім звертатися у суд.

ВЕДУЧИЙ: На місці?

Юрій Луценко: Ні, в банку. А потім можна оскаржувати в суді. В разі, якщо вийдеш, держава вибачиться і поверне кошти. Але сьогодні є безкарність і це разом із діями безвідповідального керівництва міністерства призвело цього року до 35-відсоткового зросту ДТП. Але я питаю, чому?

ВЕДУЧИЙ: Це статистика. Люди знають факти.

Юрій Луценко: Секундочку…

ВЕДУЧИЙ: Вони дивляться телевізор, вони читають, вони можуть…

Юрій Луценко: Одну секундочку. Люди не знають, бо запитують мене, чому побори на дорогах зросли. Відповідаю. При мені було падіння на шість відсотків ДТП, зараз зріст на 35.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію...

Юрій Луценко: Чому такий різкий зріст? Бо завдання ДАІ не те. Знову полосаті ложки запрацювали по всім дорогам, знову відновленні корупційні схеми збору грошей для верхнього керівництва.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, людям в першу чергу потрібно знати, що ви зробите, аби так не було. Констатувати ситуацію...

Юрій Луценко: Доповідаю. Я впевнений, що знову треба відновити двійне скорочення працівників ДАІ. Але дати їм потужні повноваження, щоб вони могли карати тих, хто сіє смерть на дорогах.

ВЕДУЧИЙ: Так би з першого разу відповіли, було б супер. Я дякую нашому гостю. Будь ласка, ваше запитання, ви маєте на нього час.

Мешканка Луцька: Добрий вечір, пане Юрію. Я Наталя Євдокимівна, пенсіонерка. Президент ініціював єдину помісну православну церкву в Україні, як Ви, чи Ви підтримуєте цю ініціативу, і яку Ви відвідуєте церкву? Дякую.

Юрій Луценко: Дякую Вам. Я Вам скажу так. Вважаю, що справа релігійна має бути як можна далі віддалена від політиків. Чим більше політиків втручається цю справу, тим довше православні будуть знаходити порозуміння. Я впевнений, що вони його знайдуть, і ми створимо національну церкву, як є в кожній країні. Я особисто буваю в різних храмах, дорожу знайомством з усіма ієрархами, які є в Україні.

ВЕДУЧИЙ: А самі Ви хрещені в якому храмі, тобто, який храм до Вас найближчий є?

Юрій Луценко: Я хрещений в Рівному своїми уже покійними бабусею і дідусем, відвідую і його. Відвідую храми і Київського, і Московського патріархату, буваю у греко-католиків. Ще раз кажу, знайомий з усіма ієрархами. Я впевнений, що, мене особисто тягне помолитися там, де мене зве душа. А тільки потім дізнаюся, до якої конфесії або патріархату належить той чи інший храм. Думаю, що, можливо, я не типовий політик, але в даному випадку дуже не люблю, аби це було публічно, заходити в церкву під телекамери страшенно не люблю. Вважаю, що українське православ'я об'єднається, як тільки політики перестануть нав'язувати свою волю українським православним.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, якщо у вас є запитання, прошу, ми ще маємо час.

Кореспондент з Луцька: І ще одне питання ми маємо.

Мешканець Луцька: Олексій. Студент. Коли В'ячеслав Кириленко очолював гуманітарну сферу країні, було введено дублюванні фільмів українською мовою. Зараз ми спостерігаємо дуже великий обсяг російськомовного продукту. Також існує реальна проблема з української книжкою, як це буде вирішено? Будь ласка. А

Юрій Луценко: Дякую. Ви праві, це зона особливої уваги держави. Ми говоримо сьогодні про відродження української культури, української духовності, і, дійсно, держава має витрачати на це державні кошти. Цього року бюджет передбачає відповідні кошти, але зовсім на це не виділяє кошти.

ВЕДУЧИЙ: Скільки треба?

Юрій Луценко: Закладено декілька сот мільйонів, я уряд сьогоднішній Януковича не виділяє ні копійки.

ВЕДУЧИЙ: Гаразд.

Юрій Луценко: Бо їх не турбує ця проблема. Я щойно приїхав зі Львова, де був на книжковому форумі.

ВЕДУЧИЙ: Ми про це, до речі, поговоримо, давайте по суті відповімо студенту. Скільки, все одно, якщо ваша сила переможе, буде переписаний проект бюджету, скільки в вашому проекті бюджету буде виділено на підтримку української книжки?

Юрій Луценко: Це будуть сотні мільйонів гривень, необхідні для підтримки українського кіно, української книжки, і дуже важлива в нашій програмі конкретика - за рік ми хочемо відновити мережу книгарень в кожному українському місті і селищі. Це надзвичайно важлива річ.

ВЕДУЧИЙ: Що ще, крім грошей?

Юрій Луценко: Гроші мають виділятися. І має бути культура, атмосфера...

ВЕДУЧИЙ: Знаєте, є вислів, панове чиновники, не заважайте працювати, умовно кажу, ті друкарні, котрі займаються друком української книжки, податкові на п'ять років, жодного податку.

Юрій Луценко: Ми говоримо про податкові пільги для української книжки, ми кажемо про фінансування і здешевлення, скажімо, оренди для української книгарні. Ми говоримо про пряме фінансування українського кіно. Це ті всі речі, котрі потребує відродження української культури, яка давала найвищі зразки для всього людства. А сьогодні, на жаль, перебуває у хворобливому стані.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую вам, Луцьк, за ваші запитання. Ми зараз маємо шанс ще раз почути Київ. Якщо техніка дозволяє, тоді Київ, знову вас вітаю, доброго вечора.

Кореспондент з Києва: Так, ми вас чуємо, бачимо, сподіваюсь, ви нас також. Прошу.

Мешканець Вінницької області: Я Василь Кістка, місто Ямпіль, це Вінницька область, тут в гостях, в Києві. Пане Юрію, я хотів Вам задати, мабуть, і від імені своїх земляків, ось таке запитання. Нас там на Вінниччині в моєму місті дивує, як Ви терпите, що "біло-голубі", м'яко кажучи, по-хамськи крадуть ваші гасла партійні, і чому ви на це так м'яко реагуєте, може, у вас тих гасел багато? І навіть цей "лечащий поліцейський" вже починає говорити так, як Ви.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Все зрозуміло, панове люди, будь ласка, українці, будьте стислими, політик більше зможе вам відповісти. Мавпування гасел, Ваша реакція, чи це все нормально?

Юрій Луценко: Ми продовжуємо свою політичну лінію. Так, "Партія регіонів" не має свіжих ідей, вона не має що сказати про невиконання всіх своїх соціальних зобов'язань, які брала півтори року тому. Тому вона мавпує нас. Мало того, хоче довести до абсурду ці гасла. Зверніть увагу, вони кажуть не просто про скасування депутатських пільг, а навіть заявляють, що побудують гуртожиток, де будуть жити всі депутати. Я особисто хочу записатися в кімнату над Януковичем, затоплювати його водою, включати голосно музику...

ВЕДУЧИЙ: Про Януковича мова не йшла...

Юрій Луценко: А він депутат, якщо він хоче стати...

ВЕДУЧИЙ: А от Колєсніков вже заявив бажання там жити. Можете з ним сусідами бути.

Юрій Луценко: Дуже цікаво, хто буде в нього на спільній кухні, дуже цікаво подивитися на все це. Але це абсурд.

ВЕДУЧИЙ: Ви з Колєсніковим в такому гуртожитку яєчню будете смажити разом?

Юрій Луценко: Ні, я впевнений, що це абсурдні ідеї, які хочуть довести до примітиву те, що вимагає народ. Народ, дійсно, вимагає скасування депутатської недоторканності, закон один для всіх, скасування депутатських пільг.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, в розвиток...

Юрій Луценко: І це мавпування є просто намаганням перевести все в цирк.

ВЕДУЧИЙ: З'ясували, з'ясували. Але аналітики кажуть, є кризи ідей. У вас на кожному мітингу звучать одні і ті самі речення, тільки населений пункт змінюється. "Від "помаранчевих" йдуть ті, хто не скурвився", "Іуда не повісився", "м'ясо по 12 гривень", Ви і сьогодні в ефірі згадали. Криза ідей.

Юрій Луценко: Чому Ви так вважаєте? Ми ідемо з єдиною цільною програмою, яку відстоюємо в кожному населеному пункті України, не підлаштовуючись під регіональні особливості.

ВЕДУЧИЙ: Підприємець...

Юрій Луценко: Ми маємо спільну національну програму.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію...

Юрій Луценко: Боротьби із злочинністю і корупцією. Що ми маємо міняти?

ВЕДУЧИЙ: Підприємець в Конотопі від Вас хоче почути не про те, що Іуда не повісився, він хоче від Вас почути те, що його не буде гнобити податкова, і які гарантії цей підприємець як громадянин України отримає, якщо податкова приїде і знову влаштує маски-шоу. Це від Вас хочуть почути.

Юрій Луценко: Повірте мені, виборець в Конотопі хоче дізнатися, чому він голосував більшість депутатів від помаранчевих сил, а в результаті до влади знову прийшов Янукович, який набрав 30 відсотків. Він хоче дізнатися, чому так сталося, чому в нас дострокові вибори. І я йому кажу, зрада Мороза - причина того, що людський вибір не дотриманий у формуванні влади. А далі, я відповідаю...

ВЕДУЧИЙ: Але треба жити далі, треба говорити людям, що ви пропонуєте.

Юрій Луценко: Репресії податківця ми пропонуємо припинити через антикримінальний наступ. Між іншим...

ВЕДУЧИЙ: Про це вже ж говорили.

Юрій Луценко: В програмі написано: скасування податкової міліції.

ВЕДУЧИЙ: Ще одне запитання від людей.

Юрій Луценко: Якщо Вас це цікавить.

ВЕДУЧИЙ: Ще одне запитання від людей, і ми повернімося до іншого в четвертому блоці. Будь ласка, люди у Києві, одне запитання і все.

Кореспондент з Києва: У нас одна коротке запитання, ми розуміємо, у вас мало часу.

Мешканець Києва: Добрий вечір. Юрію Віталійовичу, Черновецький та його оточення в Києві роздеребанили приблизно декілька тисяч гектарів комунальної землі. Припустимо вам вдасться зробити так, щоб його перевибрали. Як повернути цю землю киянам від цих безчесних людей? Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло.

Юрій Луценко: Я попереджував, що будь-яке запитання буде отримувати практично аналогічну відповідь - наведення порядку і законності в Україні. З київською землею ми проведемо інвентаризацію всіх угод, які, з моєї точки зору, носять корупційно-кримінальний характер, і його величність закон...

ВЕДУЧИЙ: Як ви відберете у людей, які вже отримали?

Юрій Луценко: Прокуратура і судові процеси поставлять все на свої місця.

ВЕДУЧИЙ: А якщо там вже будівництво ведеться?

Юрій Луценко: Якщо це було незаконно придбана земля, все рівно закон скаже своє слово, і не важливо, чи ведеться, чи не ведеться там будівництво. Я впевнений, що закон має бути один для всіх. Інвентаризація, робота прокуратури, судові процеси - відповідь на деребан землі по всій Україні, а в першу чергу в Києві.

ВЕДУЧИЙ: На першій сесії Київради Ви голосували за мера Черновецького, чи не так?

Юрій Луценко: Це так, бо я голосував не за Черновецького, я голосував за визнання результаті київських виборів. Я демократ і тому мушу враховувати волю людей, навіть...

ВЕДУЧИЙ: Могли утриматись...

Юрій Луценко: Як я можу зробити, якщо більшість киян, на жаль, я ще раз підкреслюю, на жаль, обрала пана Черновецького.

ВЕДУЧИЙ: Є принциповість політиків, якщо мені не подобається, умовно кажучи, Юрій Луценко, то я не буду казати "ні", тому що люди так проголосували, але я утримаюсь.

Юрій Луценко: Ні, так не може бути.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Юрій Луценко: Люди зробили свій вибір, і депутати не можуть його підмінити своїм рішенням.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Юрій Луценко: Тут якраз це було б нечесно, несправедливо по відношенню навіть до тих, хто помилився. Така моя позиція.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Це Юрій Луценко. Ми знову йдемо на рекламу, після котрої знову зустрінемось заради того, щоб довести цю розмову до логічного кінця, "Про головне".

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Доброго вечора ще раз. Ви дивитесь на "1+1" проект "Тільки про головне". Сьогодні гість студії Юрій Луценко. Сподіваємось говорити по суті, наскільки це виходить, вирішувати, власне, вам. Пане Юрію, давайте в режимі бліцу спробуємо відповідь в двох-трьох словах. Партії, котрі увійшли до "Нашої України", яка ідеологія буде єдиною потім? Зараз по факту ми маємо екс-лівого Юрія Луценка і традиційно правого Тарасюка. Ну, поєднати вужика і їжака...

Юрій Луценко: Дуже логічно, бо сьогодні в Україні потребує союз усіх спектрів демократичних сил.

ВЕДУЧИЙ: Не може бути ліво-правої партії.

Юрій Луценко: Доповідаю, сьогодні в соціальній сфері потрібні лівоцентристські підходи, в економіці - ліберальні, боротьба з монополіями, а в духовній - консервативні. Наша команда готова застосувати свої погляди одночасно у всіх напрямках розвитку країни.

ВЕДУЧИЙ: Це прецедент в історії політології, напевно, що в Європі. Ви перші придумали це. Не може бути партії, котра сповідує все.

Юрій Луценко: Але може бути об'єднання партій заради національного інтересу, які готові об'єднатися в своїх зусиллях. На всіх вождів, вибачте, народу не напасешся. Інколи треба діяти не під себе, а під національні інтереси. В даному випадку він вимагає від нас об'єднання.

ВЕДУЧИЙ: Про вождів, власне, ми вже торкалися цієї теми. БЮТ рекламує себе обличчям Тимошенко. "Наша Україна" починає себе рекламувати обличчям Президента. Ви погоджуєтесь із тезою, що ці вибори є просто першою репетицією президентських?

Юрій Луценко: Вперше наш блок рекламує себе обличчям п'ятірки. І вони в кожному нашому агітаційному ролику і на кожному бігборді.

ВЕДУЧИЙ: По суті запитання, ну, Президент приєднався. Тобто, Ви погоджуєтеся, що?..

Юрій Луценко: Але будь-які політвибори починаються одразу після дня виборів, Ви це знаєте. Так само і президентські. Так, Президенту залишилося два роки до чергових перевиборів. І він має сьогодні отримати не тільки величезну відповідальність, але й механізм реалізації своєї політики. Цей механізм його команда - блок "Наша Україна. Народна самооборона". Підтримка цього блоку означає дати можливість Президенту реалізувати свою політику у Верховній Раді і виконавчій владі.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, можна наводити паралелі, що за результатами будемо вже починати прогнозувати, хто вагоміший буде в Україні, Тимошенко, Ющенко чи Янукович?

Юрій Луценко: Вагомішим буде об'єднання демократичних сил - блок "Наша Україна. Народна самооборона" в союзі з Блоком Юлії Тимошенко. Ми переможемо на цих виборах, стоїть питання лише, з яким рахунком.

ВЕДУЧИЙ: Гаразд. Тобто, можна вважати, що та Верховна Рада, котру зараз оберуть, вона буде, в принципі, перехідною?

Юрій Луценко: Будь-яка Верховна Рада є перехідною. Я думаю, що ця Верховна Рада попрацює на...

ВЕДУЧИЙ: Скільки вона буде працювати?

Юрій Луценко: Я думаю, років два.

ВЕДУЧИЙ: Років два.

Юрій Луценко: І або одночасно з президентськими, або відразу після президентських виборів буде обрана нова Верховна Рада.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, відверто кажучи, цей парламент може тільки впорядкувати Конституцію і все, щоб наступна Рада обиралась вже за новою Конституцією.

Юрій Луценко: Я думаю, що її завдання, по-перше, очистити український парламент від зрадників, прийняти нову Конституцію. Я би запропонував прийняти новий виборчий закон за британською моделлю - мажоритарні округи і право партії висувати депутатів. Бо сьогоднішні експерименти з партійними списками, а особливо внизу, на місцевому рівні, себе дуже не оправдовують. І третя позиція - радикальна зміна податкового кодексу і цілого комплексу антикримінальних законів. Це п'ять завдань.

ВЕДУЧИЙ: Я зрозумів. Ви з БЮТ домовилися про двопалатний парламент, про котрий починає говорити Президент?

Юрій Луценко: Ні. Президент сказав, що це один із варіантів розвитку подій. Але рішення приймуть фахівці конституційного права, які будуть скликані в спеціальну конституційну раду.

ВЕДУЧИЙ: Кулуарно звідти які сигнали надходять? Позитивні, негативні?

Юрій Луценко: Я впевнений, що політики не повинні писати Конституцію, бо напишуть знову під себе, а мають написати фахівці, тоді буде баланс усіх гілок влади і всіх політичних інтересів.

ВЕДУЧИЙ: Я дякую. Панове глядачі, зараз до нашої розмови приєднається людина, котра в цьому ефірі спробує претендувати на роль совісті. Це не політик вже напевно, до певної міри навіть можна назвати шоумен. Це Дмитро Чекалкін. Пане Дмитрію, вечір Вам добрий. А маєте реакцію на все те, що сьогодні сказав Юрій Луценко? Скажіть її, будь ласка.

Дмитро Чекалкін: Ви знаєте, в мене суперечливі досить почуття, тому що, з одного боку, пан Луценко є новим обличчям, більш-менш новим обличчям в українській політиці, і хотілося б сподіватися, що, дійсно, в нього буде можливість здійснити ті мрії і плани, про які він сьогодні казав. Але, на жаль, один в полі не воїн, і важко сьогодні очікувати від взагалі українського політикуму прориву якогось, коли все це ця сама макитра з варениками, знаєте.

ВЕДУЧИЙ: Пане Дмитре, іншими словами, Ви чули, Ви дивились, Ви вірите, що сказане буде перевтілено у зроблене?

Дмитро Чекалкін: Ви знаєте, в мене є просто ідеологічні претензії до пана Луценка, тому що сьогоднішня програма партії "Наша Україна і самооборона", вона пояснює, як ми будемо потім витрачати гроші, але як їх заробити, в цій країні досі не створені нормальні умови для існування середнього класу, для малих підприємств. Як на мене, я свого часу працював багато років українським дипломатом в Ізраїлі і бачив, як там з 91-го по 96-ий рік адаптували мільйон колишніх наших хомосуб'єтікус, які приїхали, як нові патріанти в цю країну, в як треба було їх навчити поза умовами ринку. І як створювались теплиці, відповідні курси адаптації нових підприємців. У нас в країні до сьогодні найнижчий в Європі, мені здається, рівень малих підприємств на тисячу населення.

ВЕДУЧИЙ: Невже Україну врятують кібуци?

Дмитро Чекалкін: Ні, кібуци - це сільськогосподарські, соціалістичні підприємства, які якраз я б не брав за зразок. Я маю на увазі, як навчити людей заробляти, гідно заробляти. Не як витрачати ті жалюгідні, там, копійки, які заробляє держава на цих поборах і податках, а як, дійсно, створити так, щоб в людини була можливість чесно, гідно заробити для себе, для своєї родини.

ВЕДУЧИЙ: Пане Дмитре, знову ж таки я перепрошую, що перериваю Ваш монолог. Чи з'явилось у Вас якесь таке запитання, котре могло б вивести нашого гостя з рівноваги, щось те, що Ви помітили, а я не помітив? Будь ласка, скажіть його тоді?

Дмитро Чекалкін: Я, коли їхав сюди до студії, повз якраз мій автомобіль проходили люди, колишні однопартійці пана Луценка з прапорами. Я їх спитав: "Куди ви йдете?" - "До Леніна, там покласти чергові квіти". Тобто, в мене претензія до пана Луценка, що він 15 років, будучи в цій партії, ходив до цього людожера, покладали квіти до цих пам'ятників, людям, які створили злочинів більше на цій землі, ніж фашисти. І в мене головна претензія, яка в мене існує, до пана Луценка, це те, що він 15 років не міг відмовитися від цієї людожерської ідеології.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Дмитре, дякую. Часу більше немає. Зараз ми надамо гостю право на відповідь. Я вдячний вам, що ви взяли участь у нашій програмі. Нагадаю глядачам, то був Дмитро Чекалкін. Він виступав в ролі совісті. Ну, і деякі розумні речі все ж таки прозвучали. Пане Юрію, Ви соціаліст за своїм образом мислення, 15 років Ви ходили до Леніна і тут перестали.

Юрій Луценко: Я не знаю, звідки пан Дмитро взяв, що я ходив до Леніна.

ВЕДУЧИЙ: Але соціаліст, Ви регулярно, там, на Жовтневі свята ходять. Ви ходили?

Юрій Луценко: Хочу сказати, що соціалісти давно вже не святкували Жовтневі свята, давно стали членом соцінтерну лівоцентристської європейської партії. Але, дійсно, сьогодні програвши все, зрадивши всю свою лівоцентристську суть...

ВЕДУЧИЙ: Про Вас, не про Мороза.

Юрій Луценко: Вони знову почали ходити до цих пам'ятників. Я до того не маю жодного відношення.

ВЕДУЧИЙ: Ви зараз ліва людина?

Юрій Луценко: Я лівоцентрист за своїми поглядами, був і лишаюся. Але розумний лівоцентрист, бо визнаю, що сьогодні, наприклад, в економіці потрібно те, що казав пан Дмитро. Абсолютно правильно сказано, опора на середній клас, абсолютно правильно сказано, як колишній замміністра науки і технологій, я знаю, про що він казав, про інкубатори, про бізнес-центри, про розвиток науки і нові інноваційні підходи до розвитку підприємництва. Це правильно все. Абсолютно правильно. Але тут роль держави, наприклад, в Ізраїлі, є великою. І це якраз співпадає з моїми лівоцентристськими поглядами. Тут одна є ремарка, якщо Ви мені дозволите все ж таки не декілька речень, то я скажу. В Росії 12 промислово-фінансових груп контролюють більше 75 відсотків валового продукту. І тому там 12 людей сідає, 11 голосують, 12-ий в тюрму, і там контрольована демократія. І немає середнього класу. В Америці 500 найбільших корпорацій не контролюють і половини валового продукту, тому там плюралізм, багатопартійність, чиста судова система, і неприйнятність, принаймні, боротьба із корупцією.

ВЕДУЧИЙ: От Ви сказали про людей, котрі...

Юрій Луценко: І тому ми виступаємо за середній клас, але методом цього, знову-таки відповіддю на його народження є антикорупційні, антикримінальні наступи, які є основою нашої програми.

ВЕДУЧИЙ: Ви це вже казали, давайте не повторюватись. З останніх тез, котрі регулярно використовує Юлія Тимошенко, це буде забрати у Ахметова те, що було, на її точку зору, неадекватно, некоректно приватизовано. Ви підтримуєте такий підхід?

Юрій Луценко: Я думаю, що ніякий політик не має права по своїй точці зору забирати або надавати. Я категорично боровся проти того, щоб пан Кучма роздавав підприємства близьким, але так сам не допускаю, щоб хтось забирав. Це має робити прокуратура і суди.

ВЕДУЧИЙ: Суд диктує, як вирішити?

Юрій Луценко: Прокуратура і суди. Якщо є порушення закону, так само, як з "Криворіжсталлю", яка нібито була приватизована...

ВЕДУЧИЙ: Ну, це зрозуміло.

Юрій Луценко: Це було відмінено, і на відкритому аукціоні продана на 20 мільярдів дорожче.

ВЕДУЧИЙ: Ініціювання процесу перегляду результатів приватизації або, скажімо, зміщення власності з одного боку до іншого за останніх півтора року, буде ініціація?

Юрій Луценко: Ініціатива має йти від правоохоронних органів. І я впевнений, що кадрові зміни Міністерства внутрішніх справ і Генпрокуратури дадуть для цього реальну можливість.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ахметов начувайся?

Юрій Луценко: Чому він? Не тільки він. Мова йде...

ВЕДУЧИЙ: Тимошенко казали про нього, ні про кого іншого. Можливо, Холомойський, можливо, ще хтось.

Юрій Луценко: Я ніколи в своїй діяльності в Міністерстві внутрішніх справ не займався особистостями, тільки явищами. В даному випадку мова йде про крупні підприємства. Ніхто не має жодним чином говорити про реприватизацію в середньому чи мілкому бізнесі, це абсурд. Але про ключові підприємства, які потрапили до рук відомих кланів, ми маємо поставити питання в силових структурах. Якщо було порушення закону, значить, це має бути відмінено і проведена приватизація, не націоналізація, приватизація на законних відкритих аукціонах.

ВЕДУЧИЙ: Я вдячний Вам. На жаль, часу більше не має. Сподіваюсь, глядачі, ви почули суть у відповідях Юрія Луценка. Якщо ви не почули цієї суті, в такому разі ви зможете зробити висновок, чи слід довіряти цій політичній силі, чи, ймовірно, варто подивитись на когось іншого. Висновки завжди будуть за вами. А завжди тут політики будуть говорити тільки про головне, дякую нашому з вами товариству. То був канал "1+1", будьте нашими. І за кілька хвилин дивіться підсумки цього тижня. До побачення.

Стенограма надана компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду