Журналістський клуб перестає бути сатиричним

18 Березня 2004
754
18 Березня 2004
16:39

Журналістський клуб перестає бути сатиричним

754
13 березня Грідірон-клуб (Gridiron), який об'єднує журналістів американської столиці, провів 119-те костюмоване шоу. Головні новини останнього часу, такі як арешт Хусейна, скандал з “Медікер” та одностатеві шлюби, слугували приводом для танців, пісень та сатири на одній журналістській вечірці у Вашингтоні.
Журналістський клуб перестає бути сатиричним
Президент Грідірон-клубу Ел Хант (Al Hunt), який працює комментатором видання “Уол стріт джорнел”, кидав сатиричні стріли у власників суперпатріотичного під час війни в Іраку телеканалу “Фокс-ньюз”: “Наші шалені інвестиції цілком відповідають філософії Білого Дому. Нащо панькатися з газетярами, коли можна купити якісний ефірний час на "Фокс"?"

Комментатор Роберт Новак (Robert Novak), який прославився тим, що оголосив прізвище агента ЦРУ Вілсона і спричинив розслідування, вийшов на сцену в образі екс-посла Джозефа Вілсона. Комментатор вдягнув капелюха і плаща, схожого на ті, які носив екс-посол, і заспівав: “Новак має секретне джерело. Це - дівчинка-шпигунка, цілковита принцеса темряви! Але Джон Ешкрофт (прим. - шеф ЦРУ) попросив Буша визначити, хто і як замість журналіста сяде за це до старої кутузки!” Щоб зрозуміти сатиричну вагу сказаного, варто нагадати, що Велике федеральне журі США розслідує, чи видав особу жінки-агента ЦРУ хтось із президентської адміністрації Буша.

Грідірон-клуб, куди приходять тільки за запрошеннями, був заснований вашингтонськими журналістами у 1885 році. Він існує передусім у вигляді щорічної “вечірки в білих краватках”, яку відвідують конгресмени, урядовці і інші політики. На ці вечірки приходили усі президенти США, починаючи з Бенджаміна Гаррісона, за винятком одного – Грувера Клівленда. Джордж Буш виступав на перших трьох вечірках під час свого терміну, але останню пропустив через підготовку до самміту на ранчо у Техасі з мексиканським президентом Вісенте Фоксом. Замість нього з'явився заступник Дік Чейні у супроводі можливих кандидатів на виборах 2008 – сенатором від демократів Хілларі Клінтон і колишнім мером Нью-Йорка від республіканців Руді Джуліані. Вони обмінялися дошкульностями. Хілларі посміялася з майже лисого Джуліані (це у нього новий імідж), а той сипав жартами з приводу свого здоров'я.

Серед видатних маскарадних костюмів на Грідіроні цього року були такі: демократа Ральфа Найдера зобразили у вигляді скунса; президентського кандидата-вегетаріанця Денніса Кусініча – у вигляді величезної морквини; радника президента Карла Роува – як опудало з написом “Щоб мій босс мав мої мізки!”.

Ветерани Грідірон-клубу - журналісти, редактори і коментатори віком за 60 років - відзначили, що цього разу було забагато музик, яких завжди запрошували на тусовку в обмеженому складі. Дві лесбійки співали про омріяне одностатеве весілля, а якийсь пародист перекривляв сенатора Едварда Кеннеді на тему медичного страхування. У багатьох сценках про іракську війну сміялися з Хусейна і його підземного схрону, а насамкінець вечірка завершилася сумною, але патріотичною піснею на честь американских солдатів, що виконують свою місію за кордоном.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
за матеріалами “Ассошейтед прес”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
754
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду