Американську премію “За відвагу в журналістиці” отримала гватемалка Маріелос Монзон

20 Жовтня 2003
1367
20 Жовтня 2003
11:01

Американську премію “За відвагу в журналістиці” отримала гватемалка Маріелос Монзон

1367
Крім неї, на здобуття премії було висунуто ще двох жінок: Анне Герелз (Аnne Garrels) з “Національного публічного радіо” і Тетяну Горячеву, шеф-редактора українського опозиційного тижневика „Бердянск деловой”. “Гватемала - небезпечне місце для незалежного журналіста. На власній шкірі це відчула 32-річна журналістка Маріелос Монзон (Marielos Monzon)”.
Американську премію “За відвагу в журналістиці” отримала гватемалка Маріелос Монзон
Такими словами починається нарис репортера “Асошейтед прес” Джорджа Гедди про цьогорічного лауреата премії "Відвага у журналістиці" від Міжнародної жіночої медіа-фундації.

“З 1998 року, коли Маріелос почала писати про злочини військових угруповань, їй стали надходити дзвінки з погрозами, в її помешкання тричі вривалися. Після викрадення двох її собак зателефонували і сказали, що наступними будуть двоє її дітей. Жінка була змушена провести з дітьми три місяці за межами Гватемали, але коли повернулася, хтось викрав двох домашніх кішок і підкинув їхні трупи на подвір”я”.

У інтерв”ю Монзон розповіла, що після громадянської війни, що тривала 36 років і закінчилася у 1996 році, в Гватемалі змінилося на краще не так вже й багато. У бойових діях, за данними незалежної комісії з вивчення конфлікту, куди входила і журналістка, загинули майже 200 тисяч чоловік, в основному військові. Дослідження теперішнього стану зі свободами і правами людини, що робить Монзон, викладені у звітах місії ООН у Гватемалі. Минулого року журналістка задокументувала погрози фізичних розправ на адресу правозахисників, священників, суддів, свідків злочинів, журналістів, політичних і профспілкових активістів. "Лінчування і вуличне насильство тривають. Нелегальні бандитські угруповання діють безкарно”, зазначено у звіті ООН.

Маріелос Монзон, яка має дітей 9 і 11 років, спілкувалася з репортером “Асошейтед прес” за кілька годин до церемонії нагородження премією “Відвага у журналістиці”. Крім неї, на здобуття премії було висунуто двох жінок: Анне Герелз (Аnne Garrels) з “Національного публічного радіо” і Тетяну Горячеву, шеф-редактора тижневика „Бердянск деловой” в Україні.

Отже Монзон починала кар”єру, як ведуча радіопередачі про права людини, нині має свою колонку у газеті “Пенза лібре” та веде телепередачу, що присвячена президентським виборчим перегонам. З 1986 року, відколи країна почала обирати цивільного президента, фінал кожних виборів непередбачуваний, бо жоден з кандидатів не має контролю над військами.

До речі, кандидатом від правлячого Республіканського фронту Гватемали нині є одіозний диктатор Ефраїм Ріос Монт, який 20 років тому у найкривавіший період громадянської війни керував цією країною. Журналістка у складі комісії з вивчення злочинів війни виявила, що під час правління Ефраїма Ріоса Монта мали місце факти геноциду проти представників етнічної группи майо. Ця ганьба, на думку журналістки, стосується і місцевих олігархів, військових та США, які підтримували Монта. Наприклад, Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) визнало, що у 1954 році провело у Гватемалі спецоперацію проти лівого президентського кандидата заради приходу до влади генерала від правих сил. З іншого боку, нині США допомагають Гватемалі, фінансуючи діяльність правозахисних груп і розвиток громадянського суспільства.

Читайте також:

Напавшего на Татьяну Горячеву пока не нашли

Головний редактор газети "Бердянск деловой" Горячева заявляє, що їй погрожують фізичним знищенням

Татьяна Горячева все еще в больнице
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Новий канал”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду