Трачиння в голові та мільярди доларів

6 Травня 2003
933
6 Травня 2003
12:34

Трачиння в голові та мільярди доларів

933
У США ділять “індустрію Вінні-Пуха” У США ділять “індустрію Вінні-Пуха”
Трачиння в голові та мільярди доларів
Одна з найгучніших судових справ шоу-бізнесу – справа про “індустрію Вінні-Пуха” – застрягла у хащах американського законодавства так міцно, як свого часу ведмежатко у норі Кролика. Днями суддя окружного суду Лос-Анджелеса Флоренс-Мері Купер заявила, що онука англійського письменника Алана Александра Мілна не може претендувати на дивіденди від продажів “Вінні-товарів”, виготовлених компанією Волта Диснея. Однак, як це не дивно на перший погляд, таке рішення аж ніяк не тішить саму компанію.

Річ у тім, що тепер на прибутки від прокату мультиків, продажу відеокасет, іграшок, книжок, піжам, меду Вінні-Пуха тощо, продовжуватиме зазіхати родина Шлезінгерів – нащадки нью-йоркського літературного агента, який 1929 року придбав у А.А.Мілна права на його героя з трачинням у голові. Після укладення відповідної угоди з компанією Диснея 1961 року, Шлезінгер Інкорпорейтид отримувала 4% від “імперії Пуха”. Як зазначає «Лос-Анджелес Таймс», наразі ведмежатко та його друзі приносять Диснею мільярд доларів з $25 млрд. щорічних прибутків компанії – це більше, ніж Мікі-Маус та Дональд Дак разом узяті. Пух став героєм знятих компанією шести повнометражних та трьох телевізійних фільмів, 23-х відеофільмів і телесеріалу. Спадкоємці ж Шлезінгера стверджують, що насправді індустрія Вінні гарантує $4,5 млрд. щороку. Таким чином вони вважають, що недоотримують кошти, на які мають право.

Юридична суперечка між нащадками літературного агента й компанією Волта Диснея триває вже більше десяти років. Обидві сторони час від часу обливають одна одну брудом, наприклад, стверджуючи, що противники знищили важливі для справи документи. Минулого року компанія Диснея домовилася з онуками Мілна та ілюстратора Ернеста Шепарда про те, що ті заявлять про свої права, скориставшись внесеними 1998 року змінами до американського закону про авторське право. Таким чином виникала потреба в новій угоді, й інтересам Шлезінгерів загрожувала явна небезпека. Однак суддя вирішила, що Клер Мілн не може скористатися поправками до закону. Тепер компанія Диснея збирається подати апеляцію, і все почнеться спочатку.

Родина Пухового “батька” досі залишалася відстороненою від розподілу ведмежаткових грошей. Згідно з угодою 1961 року, вдова письменника Дафні отримала право на 2,5% від “бренду Вінні”. Син Мілна Крістофер Робін обмежувався лише славою ліпшого друга Вінні-Пуха і погодився отримати свою частку лише після того, як у його дочки Клер діагностували церебральний параліч. Минулого року компанія Диснея зобов’язалася сплачувати нащадкам Мілна біля десяти мільйонів фунтів щороку за американські права на Вінні Пуха та “всіх-всіх-всіх”. Приблизно п’ять мільйонів з цієї суми належать Клер. Більша частина коштів відходитиме благодійному фонду, заснованому її мамою для допомоги хворим на церебральний параліч та інші тяжкі недуги.

Справі про “Пухове майно” не видно кінця. Її можна було б розв’язати, використавши винахід Вінні – гру в Пустощі (кидаєте з мосту кожен по галузці й дивитесь, чия галузка швидше випливе з іншого боку). До речі, з цієї гри щороку проводяться світові чемпіонати. Однак судова система США поки що не готова взяти на озброєння такий оригінальний спосіб залагодження суперечок.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
933
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду