ВІЛ-інфікована телевізійна лялька

4 Грудня 2002
918
4 Грудня 2002
11:56

ВІЛ-інфікована телевізійна лялька

918
М’яка лялька гірчичного кольору з купою каштанового волосся, яку звати “Камі”, наче 5-річна дитина, розповідає на телебаченні Південної Африки усілякі історії і ходить у гості. Здавалося б – нічого дивного, звичайна передача для дітлахів. Але це не зовсім так. Це – ВІЛ-інфікований дитячий персонаж.
ВІЛ-інфікована телевізійна лялька
Ляльку назвали “Камі”, бо у перекладі з мови Тсвана це означає “приязність”. Персонаж трохи сором’язливий і боїться виходити на вулицю та гратися з іншими. Але ляльці нема потреби боятися. Інші персонажі шоу охоче з нею граються. Вона також багато знає про ВІЛ та навчає дітлахів, як переживати втрати на хвороби.

Як зауважило агенство “Асошейтед прес”, південно-африканські активісти боротьби проти СНІДу й тамтешні освітяни вітають ідею дитячої телепередачі з ВІЛ-інфікованим персонажем. Один з них чорношкірий Муса Ньоко каже: “Ми живемо у дуже розрізненому і дискримінаційному суспільстві. Тому лялька покликана пропагувати культуру взаємороуміння”. Це – саме те, на що сподіваються телепродюсери.

Кожен дев’ятий у Південній Африці - а це 4,7 мільйонів - інфікований на вірус імунодефіциту людини, який спричиняє смертельне захворювання на СНІД. Цей показник є найбільшим серед країн світу. “Тому тут є критична потреба пропаганди приязності”, - каже Карен Грюнберг, виконавчий продюсер нью-йоркської компанії “Сезам воркшоп”, що випускає на телеекрани Південної Африки шоу з “Камі”. Воно називається “Такалані сезам” і є однією з версій досить популярного американського дитячого шоу “Вулиця Сезам”, створеного у 1969 році. Його прототипи виходять також на телеекранах Єгипту, Німеччини, Мексики, Іспанії та Росії. ВІЛ-інфікований персонаж у дитячому ляльковому шоу з’явився у другому сезоні на початку жовтня на прохання південно-африканського уряду, який теж спонсорує шоу. Міністр освіти Кадер Асмаль вважає, що “навчання є наріжним каменем у справі попередження епідемії СНІДу”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Служба новин “Репортер”, “Новий канал”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
918
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду