Турецька журналістка попросила про притулок у Швеції

6 Листопада 2002
748
6 Листопада 2002
12:53

Турецька журналістка попросила про притулок у Швеції

748
Асія Гюзель Зейбек, яка є редактором турецьких журналів “Atilim” і “Iscinin Yolu”, вже мала проблеми з правоохоронними органами Туреччини у 1997. Турецька журналістка Асія Гюзель Зейбек (Asiye Guzel Zeybek), яку Державний суд безпеки у Стамбулі засудив до 12 з половиною років позбавлення волі за членство у забороненій Марксистсько-ленінській комуністичній партії Туреччини, подасть клопотання про надання політичного притулку у Швеції.
Турецька журналістка попросила про притулок у Швеції
Журналістці пощастило не потрапити за грати тільки тому, що у момент присуду вона перебувала у Стокгольмі, де отримувала Тучольску нагороду (Tucholsky award) – щорічний приз для письменників і видавців, які зазнають переслідувань на батьківщині, засновану у 1984 році шведським відділенням міжнародного Пен-клубу. Цю нагороду раніше здобули іранець Салман Рушді за скандальну збірку “Сатанинські вірші” і бангладешська дисидентка Тасліма Насрін. Тучольську нагороду в суммі 150 тисяч крон (16230 доларів США) Зейбеку вручила міністр культури Швеції Маріта Ульвског.

Асія Гюзель Зейбек, яка є редактором турецьких журналів “Atilim” і “Iscinin Yolu”, вже мала проблеми з правоохоронними органами Туреччини у 1997. Тоді її заарештували за підозрами у зв”язках із одним таємним воєнізованим угрупованням і ув”язнили на термін 6 з половиною років. На суді Зейбек заявила про знущання над нею співробітників політичного управління Стамбульського офісу безпеки, за що до суду притягли й вісім офіцерів спецслужб. За рік їх виправдали через відсутність складу злочину.

Як повідомила кореспонденту “Асошейтед пресс” у Стокгольмі адвокат Ульріка Борг, клопотання Зейбека про притулок буде подане до Міністерства закордонних справ Швеції у найближчі дні, а в уряді вже обізнані про рішення турецького суду.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
748
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду