Свобода слова і свобода татуювань – різні речі

10 Жовтня 2002
765
10 Жовтня 2002
10:20

Свобода слова і свобода татуювань – різні речі

765
Так постановив Апеляційний суд Сполучених Штатів. Нещодавно він відхилив апеляцію, в якій до конституційної норми про свободу слова прирівнювали й… свободу татуювань Так постановив Апеляційний суд Сполучених Штатів. Нещодавно він відхилив апеляцію, в якій до конституційної норми про свободу слова прирівнювали й… свободу татуювань.
Свобода слова і свобода татуювань – різні речі
Апеляція мала на меті витягти з тюрми актора Рональда Уайта, котрий у 1999 під час передачі на телестанції у штаті Південна Кароліна продемонстрував, як він робить татуювання. Уайт зробив підлітку на руці древнє індіанське тату, що символізує дорослість. Акторові дуже не пощастило: його посадили до в”язниці за порушення закону штату, який забороняє робити татуювання іншим. Заборона діє в тому штаті упродовж 35 років та примхою долі Рональд став єдиним засудженим за порушення цього закону. На суді Уайт заявив, що такий закон є неконституційним. Проте актора визнали винним і засудили до 5 років виправних робіт у колонії і оштрафували на понад 500 тисяч доларів.

Крім Південної Кароліни татуювання заборонені і в Оклахомі. Штати пішли на це після того, як на початку 60-тих у Нью-Йорку спалахнула епідемія вірусного гепатиту через антисанітарію в татуювальних студіях на острові Коні. Та в 90-ті роки тату знову почали входити в молодіжну моду. Оскільки в США працює прецедентне право, то успіх апеляції гарантував би не тільки звільнення Уайта з в”язниці, а й свободу татуювань в усій країні.

Адвокатом у такій резонансній справі виступає Кеннет Стар - той самий колишній незалежний прокурор, що очолював скандальне розслідування президентської інтрижки “Клінтон-Левінськи”. За його словами, тату є стародавньою мистецькою формою самовираження людини, і їй понад 8 тисяч років, а отже вона підпадає під захист першої поправки до Конституції. Кеннету Стару і цього разу не забракло красномовності: “У вільному суспільстві заборона на пропаганду татуювання є нетолерантною. У суспільстві, що дозволяє рекламу алкоголю і порнографію, це не має виправдання. Мистецтво вимагає захисту, як мистецтво!... Простіше кажучи, давня заборона Верховного суду Південної Кароліни є війною проти свободи мистецтва”.

На захист закону став генпрокурор Південної Кароліни Чарльз Кондон і заявив, що заборона татуювань береже здоров’я жителів штату. "Це всього навсього утримує наших людей від дуже специфічного різновиду боді-арту – вприскування чорнил під шкіру”, - сказав він. І разом з тим зауважив, що жителі Південної Кароліни вільні робити собі татуювання, але тільки поза межами рідного штату.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Новий канал”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду