В Афганістані знову теле- і радіообмеження

2 Вересня 2002
958
2 Вересня 2002
14:07

В Афганістані знову теле- і радіообмеження

958
...в Афганістані заборонили показувати по телебаченню індійські фільми, а також транслювати по радіо пісні у виконанні жінок. Не встигли афганці натішитися телебаченням і поп-музикою, яку таліби забороняли упродовж 5 років за суворими законами шаріату, як в Афганістані заборонили показувати по телебаченню індійські фільми, а також транслювати по радіо пісні у виконанні жінок.
В Афганістані знову теле- і радіообмеження
Як повідомило агенство “Рейтер”, керівник Кабульського телебачення і радіо Мохаммад Ішак вирішив так одноосібно і без найменших вагань.

Цю постанову про заборону жіночих співів на радіо і трансляцій індійських фільмів підтримав і Верховний суд Афганістану. «Ми не маємо нічого проти перегляду фільмів, але ми повністю проти показу романтичних фільмів і сцен за участі напівроздягнених акторів, як і проти прослуховування легковажних пісень в жіночому виконанні»,– так прокоментував рішення заступник голови Верховного суду Фазл Ахмад Манаві.

Індійські фільми з сумішшю мелодрам, романтики, пісень і театралізованих поєдинків дуже скоро стали користуватися неабиякою популярністю в Афганстані. Ресторани по всій країні, де є телевізори, таким чином змагаються за клієнтів. За іронією долі індійське кіно зі співаючими жінками показує державне телебачення у Кандагарі – колишньому глибоко консервативному оплоті руху Талібан - та у північному Мазар-і-Шарифі.

Обмеження насправді стали наслідком розбіжностей щодо інформполітики, які існують між членами тимчасового уряду Хаміда Карзая, куди входять як лідери місцевих племен так і афганські дисиденти, що жили на Заході. Керівник телебачення Мохаммад Ішак за фахом інженер-електронщик і є одним з керівників Північного альянсу, який торік допоміг Сполученим Штатам повалити в Кабулі режим талібів і представники якого тепер домінують в уряді. Ішак став керувати телебаченням після того, як з цього поста був звільнений його колега по Північному альянсу Абдул Хафіз Мансур. Він також не дозволяв появи на екранах співаючих жінок і транслював надто багато заяв лідера “північних” Ахмада Шаха Масуда, що власне і не сподобалося міністру інформації, американцю Махдуму, котрий прагне, щоб афганські електронні ЗМІ працювали за західними нормами.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду