Знімаєш серіал про поліцію? А у тебе є дозвіл?

21 Серпня 2002
1140
21 Серпня 2002
10:47

Знімаєш серіал про поліцію? А у тебе є дозвіл?

1140
Мегаполіс західного узбережжя США Лос-Анджелес збирається судитися з виробниками двох поліцейських телесеріалів за те, що ті без дозволу міської влади використовують марку департаменту лос-анджелеської поліції, його беджі, логотипи і просто “добре ім”я департаменту Мегаполіс західного узбережжя США Лос-Анджелес збирається судитися з виробниками двох поліцейських телесеріалів за те, що ті без дозволу міської влади використовують марку департаменту лос-анджелеської поліції, його беджі, логотипи і просто “добре ім”я департаменту”. Як скептично висловилися оглядачі агентства “Рейтер”, якби легендарний телевізійний поліцейський Америки Джо Фрайдей з серіалу “Облава” (Dragnet) став заробляти на ліцензіях – це вже була б не поліція, а казна, що! Проте департамент поліції Лос-Анджелеса вважає свої претензії на авторські права цілком обЄрунтованими.
Знімаєш серіал про поліцію? А у тебе є дозвіл?
Муніципальна влада наполягає, щоб продюсери нового серіалу Сі-Бі-Ес “Відділ грабунків і убивств” та серіалу Ен-Бі-Сі “Успішне місто” платили за право використовувати символи, “що належать жителям і платникам податків Лос-Анджелеса”. Речник міської прокуратури Анна Гарсіа вбачає в цьому тільки намагання захистити торгову марку, як це роблять відомі фірми одягу - GAP, кави - Starbucks і безалкогольних напоїв - Coca-Cola. За її словами, голлівудські знімальні контори, що весь час закликають інших дотримуватися авторських прав, самі повинні дуже чутливо їх дотримуватися. Гарсіа нагадала, що Департамент поліції Лос-Анджелеса зареєстрував свою торгову марку й авторські права на неї ще у 1999 році внаслідок процесу, ініційованого нинішнім мером Джеймсом Ганно.

У давні часи, коли знімалися перші поліцейські серіали “Облава” і “Едем-12” у їхніх сценаріях безкоштовно за окрему подяку використовувалися реальні розслідування з архівів поліції Лос-Анджелеса. Тепер, з огляду на прагнення тамтешніх поліцейських берегти свій бренд, відомий телепродюсер Дік Вольф розмірковує над перенесенням місця дії сучасної версії “Облави” з новим Джо Фрайдеєм, яка знімається для мережі Ей-Бі-Сі. Він каже, що впродовж 15 років знімав для Ен-Бі-Сі популярний серіал “Закон і порядок” (Law & Order) про поліцію Нью-Йорка і та ніколи не вимагала платити їй за авторські права. Так само жодної угоди про авторські права не укладали з муніципалітетом і правоохоронцями продюсери шоу “Поліція Нью-Йорка” мережі Ей-Бі-Сі.

Мережа Сі-Бі-Ес, для якої голлівудська кінокомпанія “Юніверсал телевіжн” знімає серіал “Відділ грабунків і убивств”, наразі вивчає ситуацію й утримується від коментарів. А віце-президент західного крила мережі Ен-Бі-Сі Марк Грабов заявив, що зйомки серіалу “Успішне місто” не обов”язково проводити у Лос-Анджелесі, адже він “не змальовує конкретно Департамент поліції Лос-Анджелеса, і не використовує їхніх логотипів”.

Щоб запобігти можливому авторському конфлікту з властями, інша кабельна мережа Каліфорнії Еф-Ікс терміново перейменувала свій поліцейський серіал, номінований на премію “Еммі”, з “Рампарт” у “Щит”. Це тому, що назву “Рампарт” носить один із центральних відділків поліції Лос-Анджелеса. Речник кабельної мережі заявив, що вони вчинили так самі про всяк випадок, без жодного тиску з боку міської влади.

Незалежні юристи загалом кажуть, що влада мегаполіса збожеволіла, намагаючись заробити грошей на авторських правах для державних інституцій. “Це може призвести до того, що право знімати Департамент поліції Лос-Анджелеса означатиме обов”язок знімати тільки його і жодних інших правоохоронців. Це надто спірне питання: право чи зобов”язання” – розмірковує адвокат Метью Фоллі. Він нагадав про свіжу курйозну постанову апеляційного суду штату Каліфорнія, який визнав ляльку “Барбі” зразка 1997 року пародією, і отже поставив під сумнів права фірми “Маттель” на легендарну іграшку.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду