Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку

Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку

22 Жовтня 2024
449
22 Жовтня 2024
18:00

Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку

449
Це сталося на тлі розслідувань після того, як журналісти «Цензор.нет» з'ясували, що щонайменше 49 прокурорів Хмельницької області отримали статус інвалідності.
Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку
Генпрокурор України Андрій Костін подав у відставку

Генеральний прокурор України Андрій Костін 22 жовтня подав у відставку. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Про таке рішення він заявив після засідання Ради з національної безпеки та оборони України за участі президента Володимира Зеленського, де обговорювали «очевидно аморальну ситуацію» з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів.

«Вважаю абсолютно правильною позицію Президента України Володимира Зеленського щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі, політична відповідальність», — написав посадовець. 

На початку жовтня 2024 року правоохоронці викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу та її сина, посадовця обласного управління Пенсійного фонду Олександра Крупу на незаконному збагаченні. У кабінеті Тетяни Крупи виявили медичні документи з ознаками підроблення, а також списки чоловіків з фіктивними діагнозами.

16 жовтня редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов опублікував матеріал про те, що 49 прокурорів Хмельницької області оформили інвалідність другої групи, до чого можуть бути причетні Тетяна Крупа і її син.

Після цього Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування. Офіс генпрокурора також ініціював створення робочої групи щодо хабарництва в МСЕК.

Наразі відомо, що 61 прокурор Хмельницької обласної прокуратура та окружних прокуратур області має інвалідність. 50 з них отримали інвалідність до початку повномасштабного вторгнення. 17 жовтня Олексія Олійника звільнили з адміністративної посади керівника Хмельницької обласної прокуратури за власним бажанням. 

22 жовтня за результатами засідання РНБО президент Володимир Зеленський затвердив указом низку рішень

Зокрема, вони передбачають цифровізацію процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій, реальну перевірка декларацій членів МСЕК, перевірку й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань, законодавчі зміни для невідкладного реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, а також перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів. 

Окрім цього, Зеленський доручив премʼєр-міністру вирішити проблему на рівні центральних органів виконавчої влади. За його словами, потрібні кадрові рішення, також повинна бути й політична відповідальність генпрокурора за ситуацію в органах прокуратури України.

Зазначимо, що Андрій Костін обіймав посаду генпрокурора з липня 2022 року.

Відомо, що діти Костіна, дочка Анастасія та повнолітній син Михайло, живуть за кордоном. Улітку 2023-го Анастасія Костіна опублікувала інстаграм-сторіс з підписом «за**ала эта Шотландия, Финляндия. Хочу домой в Монако», однак згодом перепросила за свої слова. За її словами, вона живе з хлопцем у Фінляндії та не володіє нерухомістю за межами України.

Фото: «Суспільне Новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
449
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду