Вибори і референдум у Молдові: кібербезпека попереджає про дезінформацію через WhatsApp

Вибори і референдум у Молдові: кібербезпека попереджає про дезінформацію через WhatsApp

20 Жовтня 2024
352
20 Жовтня 2024
13:23

Вибори і референдум у Молдові: кібербезпека попереджає про дезінформацію через WhatsApp

352
20 жовтня в Молдові проходять вибори президента та референдум щодо вступу країни до Євросоюзу. Служба інформаційних технологій та кібербезпеки (STISC) повідомляє про активну кампанію дезінформації, що поширюється через платформи миттєвих повідомлень, зокрема WhatsApp.
Вибори і референдум у Молдові: кібербезпека попереджає про дезінформацію через WhatsApp
Вибори і референдум у Молдові: кібербезпека попереджає про дезінформацію через WhatsApp

У Молдові в неділю, 20 вересня, проходять вибори глави держави та республіканський конституційний референдум щодо вступу країни до Євросоюзу.

Голосування почалося о 07.00 і завершиться о 21.00. Очікується, що громадяни проголосують на 2219 виборчих дільницях, з них у Молдові відкрито 1988. Для виборців діаспори відкрито ще 231 виборчу дільницю в 37 країнах.

Про це повідомило державне агентство новин Молдови Moldpres.

Свій голос віддала чинна президентка Молдови Мая Санду. На запитання журналістки щодо впливу на президентську кампанію проросійських сил і можливість купувати голоси Мая Санду відповіла, що знає про такі спроби.

«Наші інституції говорили протягом цієї кампанії про спроби купувати голоси молдован, про спроби впливати на голоси. Ми хочемо, щоб молдовани вирішували свою долю, тому я закликаю всіх громадян вийти на голосування і проголосувати за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей», — підкреслила Санду.

За даними молдовського ЦВК, станом на 10:00 проголосувало понад 207 тисяч виборців, що становить понад 7,5% від загальної кількості виборців. Водночас у конституційному республіканському референдумі взяли участь понад 72 тисячі громадян, що становить 2,66% від числа виборців, включених до виборчих списків.

ЦВК також повідомили про шість випадків порушень чи інцидентів. Один випадок стосується ймовірного підкупу виборців, один випадок фотографування виборчих бюлетенів і ще зафіксували чотири інциденти. Усі справи перебувають на розгляді Генеральної інспекції поліції.

Водночас за даними Служби інформаційних технологій та кібербезпеки Молдови (STISC), перед виборами активізувалася кампанія дезінформації, яка поширюється через платформи миттєвих повідомлень, зокрема WhatsApp. Йдеться про маніпуляції, які намагаються вплинути на громадську думку щодо виборів та референдуму.

Служба інформаційних технологій та кібербезпеки Молдови закликала громадян бути обережними та уникати поширення неправдивої інформації, рекомендує блокувати підозрілі повідомлення і звертатися за інформацією лише до офіційних джерел.

Нагадаємо, «Репортери без кордонів» (RSF) попередили про атаки Росії на інформаційний простір Молдови і закликали до посилених захисних заходів.

Фото: Moldpres.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
352
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду