Москва перемагає власного «шамана»: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2024

Москва перемагає власного «шамана»: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2024

18 Жовтня 2024
218

Москва перемагає власного «шамана»: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2024

«Центр стратегічних комунікацій»
218
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 17 жовтня 2024 року.
Москва перемагає власного «шамана»: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2024
Москва перемагає власного «шамана»: дайджест пропаганди за 17 жовтня 2024

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Україна і НАТО потрібні один одному
  2. RT продовжує тягнутись до Канади
  3. «Воєнкорам» набридли «вигадані перемоги»
  4. Z-спільнота повстала проти Shaman’a

Україна і НАТО потрібні один одному

Після того, як Київ оприлюднив План перемоги, у Москві, як і очікувалося, заметушилися. І це зрозуміло, адже на відміну від путінських «мирних ультиматумів» (котрі, по суті, є запрошенням до капітуляції), український план передбачає щонайменше п’ять дієвих кроків для закінчення війни, а не її «заморозки». 

НАСПРАВДІ, це відзначили й голови оборонних відомств кількох країн-членів НАТО.

  • «Ми підтримуємо План перемоги й віримо, що Україна має перемогти Росію. Для всіх нас це важливо», – заявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс, додавши, що «наразі необхідно обговорити деталі того, як Україна може найшвидше пройти свій незворотний шлях до НАТО».
  • «Україна має отримати запрошення до НАТО «зараз»,  – вважає міністр оборони Литви Лаурінас Кашчунас. «Я би надав запрошення – так, абсолютно», – сказав він, уточнивши, що запрошення до Альянсу не є тотожним членству в ньому, однак робить процес вступу незворотнім.
  • Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив: «Ми повинні зробити все можливе, щоб посилити нашу підтримку України в наступні тижні та місяці, чинити сильніший тиск на Росію, щоб вона не змогла перемогти, тому що захист Європи починається в Україні».
  • Міністр оборони Естонії Ханно Певкур зазначив: «Ми завжди говорили, що єдиною реальною гарантією безпеки для України є членство в НАТО».
  • За словами міністра оборони Швеції Пола Йонсона, Стокгольм «вітає План перемоги Зеленського й буде обговорювати його…».

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський 17 жовтня зазначив, що «у розмові з Трампом я сказав: або в України буде ядерна зброя, або ми будемо в НАТО. Зараз ми вибираємо НАТО». Тепер залишилось, щоб НАТО обрало Україну. З огляду на сучасні обставини, НАТО це потрібно не менше. Бо ж недаремно голова альянсу Марк Рютте зазначив, що «наразі виглядає так, що Україна буде 33-ю країною в НАТО».

RT продовжує тягнутись до Канади

Інформаційна війна, яку Росія веде проти Заходу, дісталася й Канади. Прем’єр-міністр Трюдо звинуватив RT у фінансуванні блогерів і авторів YouTube-каналів у Північній Америці, які поширюють повідомлення, котрі «дестабілізують демократію».

НАСПРАВДІ, Трюдо заявив, що RT спонсорує, наприклад, канадського психолога Джордана Пітерсона та інших «правих блогерів». За словами Трюдо, він спостерігає за діяльністю RT і стежив за скандалом з каналом Tenet Media. Він також вважає, що саме Росія у 2022-му «посилила» хаос і навколо «Конвою свободи» в Канаді. Нагадаємо, цей рух почався як антивакцинаторський протест і переріс у заворушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремлівська пропаганда в Європі та Північній Америці: як російські наративи відтворюються у західних онлайн-медіа

Голова Постійного комітету Палати громад Канади із закордонних справ та міжнародного розвитку Алі Ехсассі у нещодавньому інтерв’ю «Укрінформу» зазначив, що в його країні трансляція RT та RT France була заборонена ще два роки тому. Але «ці ресурси залишаються активними й тепер залучають сторонні медіаплатформи для поширення своєї інформації. Тому важливо й надалі залишатися пильними й не дозволяти їм використовувати інші платформи для дезінформування».

Крім того, за словами Ехсассі, всім стало зрозуміло, що Росія не зацікавлена ​​в стабільності світового ладу. «Це дуже протверезне усвідомлення. Інший важливий аспект – дедалі тісніша взаємодія між авторитарними режимами Росії, КНДР та Ірану. Подібний розвиток подій викликає глибоке занепокоєння. З цього варто винести урок про необхідність дуже близької взаємодії з нашими союзниками, аби протистояти намірам цих авторитарних держав».

«Воєнкорам» набридлі «вигадані перемоги»

Якось тишком-нишком бравурний наступ окупантів на Донбасі сходить нанівець. Це визнають й самі «воєнкори», до того ж не якісь там «аноніми», а цілком офіційні. Наприклад, Юрій Подоляка, що має понад 3 млн підписників, опублікував допис про «вигадані перемоги» ЗС РФ.

НАСПРАВДІ, Подоляка визнає, що «крім величезних втрат (щоб не бути звинуваченим у роботі на ворога, не буду називати реальні цифри) ми там поки що нічого не отримуємо…».

«Воєнкор» бідкається, що «на жаль, нерозв’язання цієї проблеми, як і раніше, породжує тільки ще більші проблеми. І пацанам доводиться «наздоганяти» переможні реляції свого командування (без авіаційної та артилерійської підтримки). Що і призводить до безглуздих і я не побоюся цього слова, ЗЛОЧИННИХ втрат. Дуже сподіваюся, що Москва розбереться з цією ситуацією. Залучати до розбору місцеве командування не має сенсу. Воно в курсі ситуації, але покриває брехунів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як готуються зведення Конашенкова

Чергова істерика Подоляки (та багатьох інших «воєнкорів») – черговий аргумент на користь членства України в НАТО. Посиливши одне одного, Україна та Альянс поклали б край імперським зазіханням Москви.

Z-спільнота повстала проти Shaman’a

Але чи не більше, ніж провалами на Донбасі Z-тусівка переймається цькуванням співака Shaman’a (справжнє прізвище – Дронов). 17 жовтня той якраз випустив кліп на пісню «Отец», яку заспівав дуетом з 11-річним Єгором Бахарєвим, батько якого загинув на «СВО». Проте ані дешевий пафос, ані експлуатація дитини у пропагандистських цілях не перекрили враження, яке справила на російську патріотичну публіку реєстрація співаком товарного знаку «Я русский». 

По-перше, як вчасно нагадав Telegram-канал «Антифа.ру», гасло «Я русский» має нацистське походження: «У нульові футболки «Я русский» з написом, виконаним у стилі популярної у наці-скінхедів марки Lonsdale, були вкрай популярні у представників ультраправого середовища. Попри формально нейтральний посил, фраза стала явним маркером приналежності до субкультурного середовища ультраправих. Класичний дизайн футболки «Я русский» походить від татуювання одного з лідерів неонацистської банди «Об’єднані Бригади 88» Володимира «Живодера» Трубіна. Як розповідає сам Живодер, це татуювання він набив ще 2000 року, коли вже був активним наці-скінхедом і неформальним лідером частини московських ультраправих».

Втім, після кліпів Shaman’a у явно нацистському стилі на Красній площі це вже не тягне на сенсацію. Що НАСПРАВДІ вразило російську публіку, так це широта комерційних планів співака. 

Відповідно до патенту, під брендом «Я русский» з-поміж усього іншого може виготовлятися горілка та інші міцні спиртні напої. Це настільки «по-русски», що аж дивно, чому далі по списку не йде виготовлення балалайок і демонстрація дресованих ведмедів. Крім того, Shaman передбачив можливість виготовляти брендове мило, ладан і… секс-іграшки. 

Такого постмодерного міксу Z-тусівка не витримала і накинулася на Shaman’а з критикою, закидаючи йому в тому числі «платний патріотизм». У випадку Дронова, який хвацько осідлав хвилю рашистської істерії, йдеться про чималі суми: завдяки держконтрактам він лише з лютого 2022 року по червень 2023-го встиг заробити 38 млн рублів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Z-література відверто «не выVOZит»

Центр стратегічних комунікацій вже розповідав, як в РФ заробляють на патріотизмі різноманітні «шамани», які збагачуються на ідеологічній кон’юнктурі. І от тепер словосполучення «платний патріотизм» стали використовувати в самій Росії, та ще й відносно одного з головних трубадурів рашизму.

Не виключено, що кар’єра Shaman’а закінчиться так само швидко, як розпочалася. Телеграм-канал «Логіка Маркова», який добре відчуває, з якої башти Кремля і куди саме дме вітер, пише про це, як про доконаний факт: «Добре, що Shaman-а скидають з п’єдесталу. Геть цих шаманів». Що ж до решти Z-артистів – і щирих, і «платних» – то й вони рано чи пізно підуть у небуття разом із путінським режимом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
218
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду