«Репортери без кордонів» опублікували звіт про стан медіаландшафту України

«Репортери без кордонів» опублікували звіт про стан медіаландшафту України

14 Жовтня 2024
462
14 Жовтня 2024
14:40

«Репортери без кордонів» опублікували звіт про стан медіаландшафту України

462
Аналітики RSF та The Fix вважають, що протягом трьох років українськими медіа необхідно 96 мільйонів доларів для покриття операційних та адміністративних витрат.
«Репортери без кордонів» опублікували звіт про стан медіаландшафту України
«Репортери без кордонів» опублікували звіт про стан медіаландшафту України

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) і дослідницька та консультаційна компанія The Fix опублікували звіт «Від стійкості до відновлення: забезпечення майбутнього українських ЗМІ».

RSF нагадали, що з 24 лютого 2022 року безпека журналістів опинилася під загрозою, внаслідок російських обстрілів було пошкоджено щонайменше 20 телевеж, а проблеми набору кадрів у галузі посилилися через мобілізацію та масову еміграцію. Окрім цього, традиційним медіа, окрім висвітлення новин, доводиться перевіряти російську пропаганду, що поширюється у соцмережах, зокрема телеграмі.

За даними звіту, шонайменше 235 українських медіа закрилися. Сотні медіапрацівників вступили до лав Збройних сил України, в тому числі деякі з провідних редакторів та журналістів-розслідувачів країни. Дванадцять медіапрацівників в Україні були вбиті російськими військами через свою роботу, щонайменше 43 були поранені, і щонайменше 20 наразі перебувають у полоні.

Доходи медіа впали і багато українських видань залежать від економічної допомоги донорів, що нині зменшується. За даними RSF, 70% опитаних місцевих медіа оцінювали свою самодостатність на понад 90% у 2021 році, тоді як у 2023 році про подібний рівень самодостатності заявили лише 14% видань.

Операційні витрати також зросли в середньому на 24% через інфляцію, необхідність придбання нового охоронного та енергетичного обладнання, а також переміщення працівників у віддалені від лінії фронту райони з вищими цінами на оренду.

«Без сталої підтримки багато місцевих і регіональних видань зникнуть. Вивчивши бюджети 42 ЗМІ та проаналізувавши загальну економічну ситуацію в медіасекторі, у звіті було встановлено, що протягом трьох років необхідно 96 мільйонів доларів США, щоб гарантувати, що незалежні українські ЗМІ зможуть покрити свої операційні та адміністративні витрати», — вважають аналітики. 

У зв'язку з цим RSF виступили за створення «прозорого, автономного фонду, незалежного від державного фінансування, керованого незалежним спеціальним комітетом». Розподіл пропонованого Міжнародного фонду реконструкції українських ЗМІ (IFRUM), на думку RSF, «має прийматися на основі прозорих та суворих критеріїв».

Окрім цього, RSF переконані, що наразі недоцільно підтримувати «дорогі та необґрунтовані обмежувальні заходи, як-от спільний телемарафон "Єдині новини"». Український уряд також закликають «припинити здійснювати неправомірний тиск на журналістів і перешкоджати їхньому праву висвітлювати війну через обмеження їхньої свободи доступу».

Серед іншого міжнародна організація рекомендує створити Незалежний регуляторний орган платформ (IPRA), основною метою якого буде проведення щорічних перевірок «стану дезінформації», аналіз контенту на платформах соціальних мереж, особливо в телеграмі.

Ознайомитися детальніше зі звітом «Від стійкості до відновлення: забезпечення майбутнього українських ЗМІ» можна за посиланням.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
462
Читайте також
30.09.2024 15:00
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
570
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду