КЖЕ оголосила журналісту та інтернет-виданню «Телеграф» публічний осуд через матеріал про забудову урочища Китаїв

КЖЕ оголосила журналісту та інтернет-виданню «Телеграф» публічний осуд через матеріал про забудову урочища Китаїв

8 Жовтня 2024
584
8 Жовтня 2024
15:59

КЖЕ оголосила журналісту та інтернет-виданню «Телеграф» публічний осуд через матеріал про забудову урочища Китаїв

584
Комісія звертає увагу на те, що під авторством журналіста публікувалися інші матеріали, які можуть містити ознаки політичної або економічної замовності.
КЖЕ оголосила журналісту та інтернет-виданню «Телеграф» публічний осуд через матеріал про забудову урочища Китаїв
КЖЕ оголосила журналісту та інтернет-виданню «Телеграф» публічний осуд через матеріал про забудову урочища Китаїв

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) вважає, що матеріал інтернет-видання «Телеграф» за авторством журналіста Дмитра Романова «В Києві у Китаїві під гаражами та мотлохом раптово захотіли шукати кістки гетьмана Сагайдачного», що був опублікований 17 травня 2024 року, порушує вимоги пункту 6 Кодексу етики українського журналіста та оголошує журналістові та онлайн-медіа публічний осуд. Про це йдеться у повідомленні КЖЕ.

У повідомленні йдеться, що до Комісії з журналістської етики 31 травня 2024 року надійшла скарга від Марини Коваленко на матеріал інтернет-видання «Телеграф» за авторством журналіста Дмитра Романова «В Києві у Китаїві під гаражами та мотлохом раптово захотіли шукати кістки гетьмана Сагайдачного», що був опублікований 17 травня 2024 року.

У матеріалі розповідається про події довкола земельної ділянки в Голосіївському районі міста Києва, на якій можуть бути археологічні цінності та яка була відведена в оренду ТОВ «Київська овочева фабрика».

На засіданні Постійної комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій постало питання про сумнівні дії орендаря землі та зобов’язання його провести археологічні дослідження.

Автор матеріалу пише про дискусію учасників обговорення та їх здивування щодо рішення провести такі дослідження, а також наводить тези про те, що орендовані ділянки землі не мають стосунку до археологічної пам’ятки та належали до комунальної власності.

«Заявниця вбачає у матеріалі маніпуляції суспільною думкою, оскільки в ньому озвучуються недостовірні тези, окремо перевірені прихильниками її петиції за захист урочища Китаїв. Вона також стверджує, що у матеріалі можуть бути порушення балансу думок»,— йдеться у повідомленні. 

7 серпня 2024 року Комісія звернулася до інтернет-видання з проханням надати коментарі щодо наявності у вказаному матеріалі порушень вимог пунктів 6 та 10 Кодексу етики українського журналіста та зазначених у скарзі аргументів. Однак відповіді від онлайн-медіа не отримала.

«Комісія не може стверджувати, що розглядуваний матеріал спирається на недостовірну інформацію. Навіть з тез, згаданих заявницею у скарзі, випливає, що стаття Дмитра Романова так чи інакше інтерпретує сказане під час засідання комісії Київради, а також спирається на один з попередніх матеріалів “Телеграфу”, посилання на який надане у тексті цієї новини та у якому надана мапа зонування землі. Право вибору інтерпретації поданої під час таких засідань інформації, безумовно, перебуває в царині редакційної свободи медіа. Також його не можна назвати незбалансованим чи прихильним до якоїсь зі сторін — потенційних забудовників чи авторів петиції, що намагаються захистити прилеглу до місць їх проживання ділянку землі» , — кажуть у КЖЕ.

Також там додають, що чималі проблеми у матеріалі «Телеграфу» саме з повнотою подання інформації. З матеріалу не зрозуміло, чому розгляд петиції є важливим, який забудовник може мати інтерес у цій земельній ділянці, і чому питання щодо проведення археологічних розкопок там є наріжним для авторів петиції.

У споживача інформації після ознайомлення з цим матеріалом може виникнути більше запитань, аніж відповідей, але при цьому бракуватиме інформації щодо шляхів пошуку подальшої інформації, адже навіть посилання на відео з засідання постійної комісії Київради в ньому немає.

«Також окремі елементи матеріалу створюють упередженість на користь “Київської овочевої фабрики” — адже поруч з тезою про відсутність суспільного інтересу до ділянки журналіст одразу наводить інформацію, що роботи щодо неї проводилися ще у 2007 році. Цим він не тільки суперечить сам собі, а й частково знецінює спроби активістів захистити власне середовище для існування в Китаєві. Ці проблеми у матеріалі свідчать про порушення вимог пунктів 6 та 9 Кодексу етики українського журналіста», — додають у комісії. 

Тому комісія вважає, що матеріал інтернет-видання «Телеграф» за авторством журналіста Дмитра Романова «В Києві у Китаїві під гаражами та мотлохом раптово захотіли шукати кістки гетьмана Сагайдачного», що був опублікований 17 травня 2024 року, порушує вимоги пункту 6 Кодексу етики українського журналіста та оголошує журналістові та онлайн-медіа публічний осуд.

«Окрім цього, Комісія зауважує, ще матеріал, дуже близький за змістом до матеріалу, поширеного інтернет-виданням “Телеграф”, але підписаний іншим автором, був опублікований 17 травня 2024 року у виданні “Ділова столиця” під заголовком “Серед гаражів і мотлоху: У Києві раптово вирішили розшукати кістки гетьмана Сагайдачного”», — йдеться у повідомленні. 

Також комісія звертає увагу на те, що під авторством журналіста публікувалися інші матеріали, які можуть містити ознаки політичної або економічної замовності.

«Хоча Комісія не може дійти однозначного висновку щодо характеристики розглядуваного матеріалу як замовного, низка медіа, які, відповідно до досліджень громадських організацій з медіамоніторингу, розміщують так звану "джинсу", діють подібним чином.

Для цього вони створюють своєрідні профілі, що не належать реальним людям, і таким чином знижують можливість притягнення когось до відповідальності за поширення таких матеріалів. Така практика в цілому має підлягати засудженню та усуватися з боку медіа», — повідомили у КЖЕ.

Нагадаємо, раніше Комісія з журналістської етики (КЖЕ) встановила порушення пунктів 9 і 15 Кодексу етики українського журналіста в одному з матеріалів сайту «Гребінка» і винесла редакції попередження.

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
584
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду