Туреччина дозволила теле- і радіомовлення мовою курдів

14 Серпня 2002
595
14 Серпня 2002
10:17

Туреччина дозволила теле- і радіомовлення мовою курдів

595
Турецький парламент дозволив вести телевізійні і радіопередачі мовою курдів – національної меншини, що компактно проживає у південно-cхідних провінціях Туреччини. Під тиском Європейського союзу, куди ця країна прагне вступити, парламент дозволив 12 мільйонам курдів свої електронні ЗМІ після десятків років офіційної заборони.
Туреччина дозволила теле- і радіомовлення мовою курдів
Однак право на мовлення курдською мовою ще мусить бути ратифіковане під час фінального голосування у листопаді за пакет змін, необхідних для вступу мусульманської Туреччини до ЄС. Отримання статусу країни-члена ЄС допоможе їй дістати давно обіцяну 16-ти мільярдну позику від Міжнародного валютного фонду, інші інвестиції й отже витягти економіку зі стану рецесії.

Як повідомило агентство “Рейтер”, мовлення курдською в Туреччині триває поки що нелегально. Кілька останніх років на захід Туреччини ведуть супутникові телевізійні трансляції організації курдських біженців у Європі й Анкара ніяк не може на це вплинути. Турецька влада неодноразово називала той телеканал “рупором сепаратистів із Робітничої партії Курдистану”. Дозвіл парламенту на мовлення курдською викликав занепокоєння в лавах Націоналістичної партії дії (НПД) і решти націоналістичних політичних організацій Туреччини, які передрікають сплеск акцій протесту й терору з боку курдських радикальних угруповань.

На шляху до Євросоюзу Туреччина вже заборонила смертну кару, якої три роки тому вимагали прокурори для лідера курдських повстанців Абдули Оджалана, звинувачуючи його у загибелі понад 30 тисяч осіб внаслідок сутичок курдів з урядовими військами й поліцією. Турецький парламент також скасував рудиментарну відмінність суспільного устрою - обов”язковість покарання за критику армії і вищого керівництва держави, та послабив умови проведення демонстрацій, мітингів і публічних акцій протесту. Відтепер в Туреччині легше і простіше буде зареєструватися й працювати різноманітним міжнародним організаціям.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду