Бюджет-2025: Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує збільшити видатки на підтримку книговидання та кінематографу

Бюджет-2025: Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує збільшити видатки на підтримку книговидання та кінематографу

27 Вересня 2024
285
27 Вересня 2024
17:28

Бюджет-2025: Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує збільшити видатки на підтримку книговидання та кінематографу

285
Мінфін звинувачують у фактичному бойкотуванні державної програми книжкових сертифікатів. Комітет пропонує виділити на неї у 2025-му понад пів мільярда гривень.
Бюджет-2025: Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує збільшити видатки на підтримку книговидання та кінематографу
Бюджет-2025: Комітет гуманітарної та інформполітики пропонує збільшити видатки на підтримку книговидання та кінематографу

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики сформував свої пропозиції змін до проєкту державного бюджету на 2025 рік. Їх сформовано за підсумком засідання комітету, що пройшло напередодні, 26 вересня. Пропозиції «Детектору медіа» надав голова комітету Микита Потураєв.

У культурній та інформаційній сфері найбільше додаткових коштів, порівняно з чинною редакцією проєкту бюджету, Комітет пропонує виділити на книжкові сертифікати для молоді, субсидії на оренду книгарень, підтримку кінематографу, будівництво Національного військового меморіалу, а також діяльність культурних інституцій.

Суттєво — на 654,821 млн грн — пропонується збільшити фінансування Українського інституту книги.

З них 536,321 млн мають піти на надання допомоги на придбання книг громадянам України 2006–2007 року народження (200 млн грн з них були вилучені під час секвестру бюджету на 2024 рік). Крім того, 100 млн грн підуть на надання субсидій на оренду приміщень розповсюджувачам видавничої продукції в розмірі до 20% доходів від продажу книг і ще 15 млн — на підтримку перекладів творів української літератури іншими мовами, підготовку книжкових видань за результатами мистецького конкурсу. 3,5 млн грн виділять на збільшення оплати праці працівникам УІК. У чинному проєкті бюджету на УІК виділено лише 178,5 млн грн.

Довкола цього питання на засіданні комітету розгорнулись чи не найгостріші дискусії.

Представниця Мінкульту Анастасія Бондар заявила, що  Міністерство фінансів намагається «тягнути час» і не погоджує нормативну базу на виконання закону про підтримку реалізації книг, яку розробив МКІП. За словами голови комітету Микити Потураєва, це робиться для того, щоб у 2024 році секвеструвати ці видатки, а на 2025-й взагалі не виділити, бо, мовляв, за минулий період ці кошти не використані.

Народний депутат Володимир В’ятрович в цьому контексті заявив, що неприпустимо, щоб чиновники з Мінфіну, які представляють виконавчу гілку влади, дозволяли собі на власний розсуд скорочувати фінансування речей, які прописані в чинному законі.

Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев у відповідь запевнив, що Мінфін не збирається повністю обрубувати фінансування цієї програми. І сказав, що наразі ще не відомо, скільки на неї потрібно коштів, адже не відомо, скільки заявок на сертифікати надійде. Щодо відшкодування книгарням — за словами Єрмоличева, Кабмін ухвалив виділити на це кошти після закінчення дії воєнного стану. На що депутат В’ятрович вкотре спитав: на якій підставі уряд  ухвалив таке рішення всупереч чинному закону.

Додаткові 5,96 млн грн Комітет пропонує виділити на забезпечення функціонування апарату Держагентства з питань кіно і ще плюс 462,467 млн грн на державну підтримку кінематографії, у тому числі документування воєнних злочинів.

Загалом на 2025 рік у бюджеті на підтримку кіновиробництва виділено в 4,6 раза менше коштів, ніж було на 2024-й (128,7 млн грн проти 589,7 млн грн). Держкіно пояснює, що за такі кошти зможе профінансувати лише завершення виробництва фільмів, розпочатих у попередні періоди.

За словами тимчасово виконуючої обов'язки голови Держкіно Юлії Шевчук, при такому фінансуванні не буде за що проводити нові конкурси. Крім того, з наступного року видатки на виробництво кожного фільму збільшаться на 20% через додавання ПДВ.

На забезпечення апарату Нацради з питань телебачення і радіомовлення виділити додаткові майже 17,6 млн грн. 

На засіданні комітету член Нацради Олександр Бурмагін розповів, що в бюджеті на 2025 рік на загальне функціонування Нацради виділили на 7,130 млн грн менше, ніж було на 2024-й.

Від імені Нацради він озвучив прохання зняти блокування в бюджеті норм із загальної частини закону про медіа, які гарантували би діяльність Нацради. А також прописати в перехідних і прикінцевих положеннях механізми фінансування Нацради на воєнний час — щоб це відбувалось на рівні закону, а не в ручному режимі Кабінетом Міністрів. Крім того, він озвучив потребу підняти зарплатню членам Нацради хоча б до рівня їхніх підлеглих — керівників відповідних управлінь.

Державному комітету телебачення і радіомовлення України пропонують додати 34,675 млн грн на діяльність Книжкової палати України і ще 12,246 млн грн на діяльність ДП Укртелерадіопресінститут за напрямами: підвищення медіаграмотності населення; інформаційно-аналітичне забезпечення координаційної діяльності у сфері стратегічних комунікацій; протидія дезінформації та навмисному поширенню фейків. У чинній редакції проєкту бюджету кошти на останній пункт не передбачені.

Додаткові 124 340,09 тисяч грн пропонують виділити Українському інституту, з них 110,5 млн — на реалізацію понад 150 заходів і проєктів (наразі на УІ виділено всього 65,202 млн грн).

На 105 млн грн пропонують збільшити видатки на функціонування Українського культурного фонду, зокрема на підтримку проєктів  з безбар’єрності, диджиталізації та оцифрування культурної спадщини, а також культурну реінтеграцію прифронтових та деокупованих територій і сприяння культурному розвитку громад (наразі на ці статті виділено 145,68 млн грн).

Українському інституту національної пам'яті пропонують додати 5,7 млн грн — на керівництво й управління та забезпечення діяльності Музею Революції гідності та Галузевого архіву УІНП — щоб зберегти ці видатки на рівні 2024 року.

Крім того, 94,788 млн грн пропонується виділити на діяльність та реставрацію національних пам’яток у заповідниках «Софія Київська», «Чернігів стародавній», «Києво-Печерська лавра». 8,3 млн грн — на утримання апарату та оплату комунальних послуг Міністерства культури і стратегічних комунікацій та його інституцій.

Додаткові 439 млн грн (при нинішніх 76,1 млн) пропонують виділити на створення Національного військового меморіального кладовища.

Нагадаємо, як писав «ДМ», у проєкті бюджету на 2025 рік передбачено зменшення коштів на культурну сферу та кіновиробництво,  натомість більшість видатків на медійну сферу залишились  на рівні минулого року, а по деяких бюджетних програмах зросли.

У проєкті бюджету передбачене збільшення фінансування суспільного мовника, більш ніж удвічі зменшилось фінансування каналу «Рада» та «Голосу України», не змінились кошти на виробництво марафону «Єдині новини»,

Натомість фінансування Держкіно знизилось порівняно з  поточним  роком утричі, Українського інституту книги — більш ніж удвічі, істотного скорочення зазнали Український культурний фонд та Український інститут.

Фото: скриншот засідання комітету 26 вересня 2024 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду