«НАС. Інфо»: фабрика фейків і пропаганди

«НАС. Інфо»: фабрика фейків і пропаганди

27 Вересня 2024
406
27 Вересня 2024
09:00

«НАС. Інфо»: фабрика фейків і пропаганди

406
Колеги з NV звернули увагу редакції «Детектора медіа» на ютуб-канал із більш ніж 800 тисячами підписниками та десятками тисяч відео. Ми спробували розібратися, що це за канал, кому належить і як працює.
«НАС. Інфо»: фабрика фейків і пропаганди
«НАС. Інфо»: фабрика фейків і пропаганди

Теорія змови, відома як Теорія мертвого інтернету, стверджує, що більшість інформації в мережі створюється, публікується, поширюється та коментується ботами. Дивлячись на публікації ютуб-каналу «НАС. Інфо», в це легко повірити, адже він повністю зроблений моделями штучного інтелекту. Його тексти написані ШІ й озвучені ШІ. Ймовірно, так само модель вигадує заголовки та генерує обкладинки.

Власникам «НАС. Інфо» така автоматизація може бути вигідна з трьох очевидних причин, хоча, ймовірно, актуальні всі три одночасно. Вони заробляють на монетизації ютубу, часом публікуючи по чотири (!) відео за годину. Зазвичай окремі ролики не набирають більше кількох тисяч переглядів, але разом, за такої кількості, повинні приносити непогані суми. Крім того, власники «НАС. Інфо» можуть сподіватися заробити, набравши підписників і в майбутньому продавши канал. Наразі тут уже 816 тисяч користувачів. І, звісно, ютубери ще можуть паралельно виконувати політичні, бізнесові й інші замовлення.

Це могло би бути філософською проблемою, якби не зміст відео «НАС. Інфо». Дивлячись на нього, навіть складно сказати, хто стоїть за каналом — просто бізнесмени, які обрали токсично-патріотичну нішу; люди з орбіти політиків;  вигадливі дезінформатори з Росії, які працюють по політичних розколах в Україні… У будь-якому випадку це кричуща, брехлива та шкідлива інформація. Яку публікують із частотою, як ми вже вказали вище, — до чотирьох відео на годину.

«Детектор медіа» вже писав про українські ютуб-канали, клікбейт яких межує з дезінформацією. Але «НАС. Інфо» поширює не її, а крайні форми брехні, сподіваючись, що на відео натиснуть. Наприклад, «Син Залужного вбив його». До речі, в генерала дві доньки.

У час війни смерті, трагедії та загрози — природні мотиватори дізнатися більше. І «НАС. Інфо» активно експлуатує ці теми. Наприклад, тут розповідають, що в Зеленського стався інсульт під час візиту до США. Якщо загуглити «Зеленський» та «інсульт», ви знайдете щонайменше п’ять різних відео про це від «НАС. Інфо» за останні чотири місяці. У ще кількох відео канал повідомляє, що президент просто помер. Добре, хоч його не «вбив» син. Як і Макрона, що, за повідомленням ютуберів, просто «в морзі».

Інколи заголовки таких відео відповідають змісту. Наприклад, у ролику про те, що в Зеленського страшна хвороба й він «рухнув» у США, дійсно йдеться, що в президента України, за повідомленнями телеграм-каналі, стався інсульт. От тільки посилається штучний інтелект, який писав цей текст, на неіснуючий телеграм-канал «Офісне мишеня». Тобто «НАС. Інфо» вигадав новину (Зеленському стало погано), вигадав зміст (у Зеленського був інсульт) і вигадав джерело інформації (неіснуючий телеграм-канал).

В інших відео, наприклад, про Макрона у морзі, автори креативно маніпулюють. Назва й обкладинка явно натякають на смерть президента Франції. Проте з відео стає зрозуміло, що він пішов у морг до загиблих в Україні французьких волонтерів. Хоча штучний інтелект приписав цю подію на 24 вересня, надихався він, імовірно, подіями лютого цього року, коли росіяни дійсно вбили двох волонтерів із Франції. Тобто «НАС. Інфо» вигадав новину (Макрон помер) і зміст (Макрон відвідав морг у вересні).

Крім смерті політичних лідерів, ютуб-канал регулярно погрожує смертю глядачам. Наприклад, киянам повідомляють про цунамі після ядерного вибуху. Чи хмару після ядерного вибуху. Чи закликають сьогодні не спати, бо буде ядерний вибух. Чи кажуть, що Київ уже у вогні після падіння літака. Але не хвилюйтеся, у «НАС. Інфо» нормальне охоплення, тому тут є відео і про «Смерть ДЛЯ ЦІЛОЇ країни. Україна все. 130 літаків у небі».

Третя найбільша тема каналу дотична до перших двох, але з сюжетним поворотом — зрадою Єрмака. За «інформацією» «НАС. Інфо», це очільник Офісу президента здав кортеж Зеленського, по якому намагалися влучити ракетою. Це Єрмак сприяв тому, щоб Угорщина ввела в Україну війська. І це він доклався до «Рівного у вогні». Звісно, тут вигадана не те що причетність Єрмака, а й самі події. Проте пан Андрій — головний антигерой ютуб-каналу: коли він не вбиває президента, то його самого виганяє з зустрічі Камала Гарріс. Вирощений на коментарях порохоботів (що, до речі, цілком може бути не жартом), місцевий штучний інтелект приписує Єрмаку підстави президента, роботу з Росією, провали, зради, осоромлення України.

Те ж саме, принаймні на фоні поїздки Зеленського в США, стосується і президента України. Імовірно, намагаючись монетизувати перегляди прихильників «зради», канал відверто підігрує Росії. Він рясніє заголовками про те, що Байден вигнав Зеленського, США відмовилися від підтримки України й нам кінець. Та висміює план перемоги України, причому вже не лише згенерованими роликами. А й беручи уривки реальних відеоблогів. Наприклад, із тікток-акаунту «Думаючий українець», автор якого іронізує, що українська влада просто хоче грошей і продовження війни, накачуючи українців агресією. У власному тіктоку цей чоловік також стверджує, що єдині українці, які відрізняються від орків, — це ті, які вже покинули Україну.

Цікавий вибір для цитування. На відміну від колишніх каналів Медведчука, «НАС. Інфо» публікує уривки відео не розкручених політичних коментаторів, а випадкових маловідомих блогерів. Проте тенденційно проросійських. Зокрема, за рахунок токсичного патріотизму, як у цьому відео, де якийсь чоловік пропонує зібрати мільйон підписів, щоб у державну владу брали лише тих, хто провів не менш як рік на фронті. У нього ж є «геніальна» ідея перенаправити 90% усіх грошей на армію та зменшити кількість військових удесятеро, але посадити їх у бункери на колесах.

Найпомітніший прояв деструктивного клікбейт-патріотизму «НАС. Інфо» — це Валерій Залужний. Єдиний позитивний герой цих відео, якого прямо піарять як кандидата в президенти: «Україна втрачає шанси отримати сильну опозиційну силу з авторитетним керівником, який ніколи не був задіяний в корупційній владі [...] Залужний не має досвіду держуправління [...] Але хто з попередніх шести президентів спеціально вчився на лідера держави?».

Згідно з іншими відео «НАС. Інфо», Залужний уже президент: «Залужний в РАДІ! 300 ДЕПУТАТІВ за генерала. ПРЕЗИДЕНТ тепер він. ЗАМІНА — Зеленський все». Якщо вірити цьому заголовку, Залужний «відсторонив» Зеленського під час візиту в США.

Так, тут цікава деталь. Штучний інтелект «НАС. Інфо» так намагається написати відео про Залужного, що додає його в події, де той фізично не міг брати участь. Наприклад, згадує про зустріч «Зеленського, Залужного та Байдена» у Штатах цього тижня, якої не було. Або ж повідомляє в заголовку 24 вересня, що Залужного застрелили у штабі. Коли той уже давно посол у Британії. А потім розповідає в новині, що російська агентка повинна була закласти вибухівку в кабінеті, де була нарада генералів Сирського та Залужного. Які, знову ж, у кабінеті не зустрічалися. Інколи Залужного просто ліплять на картинки до відео, у яких він навіть не згадується.

«НАС. Інфо» очевидно має модель комунікації, яка складається з «погана влада»+«гарний Залужний». І можна було би подумати, що це російська кампанія. Якби не два але. По-перше, ютуб-канал клікбейтить і проти Росії. Наприклад, цитує випадкових блогерів, які стверджують на камеру, що агресор майже втратив Курську та Бєлгородську області. На жаль, наразі Збройні Сили України контролюють менш як 4% Курщини. Також тут регулярно публікують відео, що дрони «Паляниця» вже знищили половину Москви. Путін та всі його можливі двійники померли. І, взагалі, F-16 збив літак із десантом у Білорусі, де після цього вибухнули ядерні боєголовки.

Ще один аргумент — це риторика про Петра Порошенка. «НАС. Інфо» не настільки дурний, щоби пхати політика на обкладинки та в заголовки, принаймні часто. Але інтегрує його у відео. Наприклад, якийсь чоловік збиткується, чому ж Порошенка не підтримали на виборах, він же виконав усі обіцянки. В іншому ролику цитують нібито допис «Людмили Прокопович», що, якби Порошенко досі був президентом, то Чорноморський флот Росії затопили би в перший тиждень війни, ми мали би всю зброю за перший місяць й у 25 разів більший бюджет. Цікаво, що бот Порошенка з іменем «Людмила Прокопович» дійсно існує. А сам дослівний текст цього вересневого відео можна знайти в мережі зі щонайменше березня цього року.

З іншого боку, на каналі є відео, де Порошенко згадується прямо в назві: «ЩОЙНО! ЗЕЛЕНСЬКИЙ здався — НОВА ПОСАДА ДЛЯ ПОРОШЕНКА». Згідно зі штучним інтелектом у цьому відео, Порошенко буде прем’єром в уряді Залужного. А в іншому відео, того самого дня, уже Залужний буде прем’єром в уряді Порошенка. «НАС. Інфо» посилається тут на справжній телеграм-канал «Печера Дракона», просто зачитуючи текст із піаром Порошенка. Той самий текст того самого дня публікував і вже знайомий нам бот «Людмила Прокопович».

Різні відео на тему союзу Порошенка та Залужного на ютуб-каналі виходять періодично. Мабуть, найкраще за останній час ось це. Воно називається «Порошенко заткнув ЗЕЛЕНСЬКОГО! НОВА посада — прямо в РАДІ. Об’єднались. ЗАЛУЖНИЙ знову там» (збережена оригінальна орфографія — «ДМ»). І складається з піару Порошенка на благодійності, трихвилинного відео з промовою Порошенка (унікальне явище для цього ютуб-каналу), а потім — озвучці шматка того самого тексту, що щойно сказав Порошенко, штучним інтелектом. Додаткової істеричності цьому контенту додає фінал відео, де штучний інтелект просто так, ні до чого заявляє: «До слова, саме Порошенку й Залужному з Разумковим прогнозують об’єднання». Так, Разумкова тут зрідка теж піарять.

Цікаво, що чотири роки тому, коли «НАС. Інфо» лише почав працювати і його ще писали й озвучували люди, перше відео каналу було про піар Разумкова. Тоді «НАС. Інфо» намагався заробляти перегляди на скандалах: про маєтки Ляшка чи кліпи Alyona Alyona. Але уже тоді просував людей Порошенка через критику Зеленського: «Зеленському дісталося. Федина не змовчала», «Турчинов розмазав Зеленського».

Можна припустити, що  канал «НАС. Інфо» працює на людей з орбіти Порошенка, продовжуючи справу ботоферм. Тільки тепер із використанням ще новіших технологій. Або хтось, хто зацікавлений в розколі політичних еліт (або його поглибленні) використовує цей канал задля дискредитації опозиції…  Єдине, що  можна сказати впевнено,  — токсично-патріотичний піар і критику «зеленої влади» на каналі майже неможливо відрізнити від російської пропаганди.

Наприкінці кожного відео «НАС. Інфо» є дисклеймер: «Редакція каналу не несе відповідальності за висловлювання окремих політологів, політиків, експертів та анонімних телеграм-каналів. Голова у кожного своя, висновки кожен робить сам». Аналогічний текст із помилками є в описі каналу: «В разі пританзій — звертатись до РЕАЛЬНИХ авторів відповідних дописів».

От тільки це саме редакція «НАС. Інфо», якщо там є принаймні одна справжня людина, обирає, кого цитувати. Вона обирає використовувати штучний інтелект для генерування фейків. Вона обирає теми для своїх відео. Вона буквально генерує джерела. До яких ще «реальних» авторів тут звертатися? «НАС. Інфо» несе повну відповідальність за цілеспрямовану дезу та становить загрозу інформаційній безпеці українців. Адже весь час повідомляє якщо не про державні заколоти та смерть керівників України, то про «ядерний удар цієї ночі».

Інше питання — хто відповідає за «НАС. Інфо»?

Звісно, з відкритих джерел знайти таку інформацію важко — якщо власники побажали залишитися невідомими.

Але дещо цікаве все ж таки є. 

За даними ютубу, канал «НАС. Інфо» був створений 16 серпня 2020 року, і на 26 вересня 2024-го має 816 тисяч підписників, 26949 відео та понад 1,2 мільярда переглядів. Така велика кількість переглядів зумовлена, як уже зрозуміло, не якістю контенту, а його кількістю. Наприклад, 25 вересня на каналі було опубліковано 55 коротких відео, які збирали незначні перегляди — в середньому по декілька тисяч, хоча деякі з них не набрали й тисячі. Однак, завдяки кількості контенту, загалом ютуб-канал збирає по 200 тисяч переглядів на день. Це, за даними Social blade, приносить власникам каналу від 2 до 30 тисяч доларів на місяць.

 Перегляди й дохід каналу NAS.інфо з 12 по 25 вересня 2024 року, інформація Social blade

Пік популярності каналу припав на березень 2022 року, коли тільки почалося повномасштабне вторгнення. Тоді, за даними Social blade, канал отримав 240 тисяч нових підписників та понад 177 мільйонів переглядів за місяць. Проте вже у квітні кількість переглядів значно впала — до 77 мільйонів.

 

 Графік збільшення кількості підписників і переглядів NAS.інфо з жовтня 2021 року, інформація Social blade

Найпопулярнішим відео на каналі є ролик «Дочка Путіна в істериці! Разом з мамашою: накрили. Диктатор вивіз всіх. Топить “раесян”», яке вийшло 4 березня 2022 року та зібрало 3,3 млн переглядів. За перші місяці великої війни приблизно таку кількість переглядів набирали ролики, присвячені Путіну або його родині, Рамзану Кадирову та російським пропагандистам. Контент, що датується 2020—2021 роками, був далеко не таким популярним. Здебільшого це були відео про скандали у Верховній Раді, плітки та прогнози, яким не судилося збутися, тож їхнє охоплення складало здебільшого до сотні переглядів.

 Відео каналу до повномасштабного вторгнення збирали дуже мало переглядів

В описі до каналу «НАС. Інфо» є посилання на соціальні мережі, зокрема на телеграм, інстаграм і твіттер. В інстаграмі є всього 12 дописів, які виклали з серпня по жовтень 2022 року. Твіттер був створений теж улітку 2022 року, але жодного допису там немає. Телеграм-канал створили 6 вересня 2021 року, де публікувалися політичні новини менш як два тижні — до 15 вересня. «Прокинувся» телеграм-канал аж 16 липня 2022 року — в той же час, коли був створений твіттер. Зараз телеграм-канал «НАС. Інфо» просто копіює дописи з інших джерел, зокрема «ТСН», «Цензор.нет», «Повітряні Сили України», «Труха», «Лачен пише» й інших. Є сторінка «НАС. Інфо» й на українській відеоплатформі «ТиДиви», проте там лише 27 відео, які були опубліковані ще до повномасштабного вторгнення. Тож основним майданчиком для «НАС. Інфо» є ютуб.

Окрім посилань на соцмережі, в описі каналу можна побачити лінки на інші канали: «Україна Сьогодні» (не плутати з іншим каналом «Україна Сьогодні», який має більш як 200 тисяч підписників), «Пульс України» й «АресTV». Ці канали мають перехресні посилання один на одного, що вказує на їхній взаємозв’язок і наявність мережі ютуб-каналів із подібним контентом. Усі вони анонімні, були створені у 2021 році, мають клікбейтні заголовки, позиціюють себе як незалежні джерела інформації, але не виробляють власного авторського контенту — всі відео є нарізками інших.

Джерела «Детектора медіа» в правоохоронних органах стверджують, що адміністраторами ютуб-каналу та інших інформаційних платформ «НАС. Інфо» є Андрій та Анастасія Ільків.

Андрій Ільків — засновник і керівник української відеоплатформи «ТиДиви», а також асистент із вибору фільмів з українським дубляжем  «Джарвіс». Ми звернулися до нього за коментарем, і він відповів, що ніколи не чув про «НАС. Інфо».

«Якщо чесно, вперше чую про цей канал і про “Україна сьогодні” теж. “ТиДиви” — це пет-проєкт (проєкти, які програмісти розробляють у свій вільний час поза основною роботою, — “ДМ”), який я як програміст розробив шість чи сім років тому. Це технічний, цікавий для мене проєкт, який я реалізував. А контент я не знімаю», — відповів Андрій Ільків.

Джерело «Детектора медіа» в правоохоронних органах також пов’язує ютуб-канал «Україна сьогодні» з ТОВ «Інформаційне агентство “Україна. Сьогодні”». Його власниця — адвокатка Лариса Криворучко. Вона є членкинею Національної асоціації адвокатів України, докторкою юридичних наук та у 2014 році балотувалася в народні депутати по мажоритарці у Донецькій області, але не пройшла.

Ми поспілкувалися з Ларисою Криворучко, але вона відповіла, що в інформаційного агентства «Україна. Сьогодні» немає ютуб-каналу: «Вам краще звернутися безпосередньо до керівника. Я просто засновник. Агентство є, за даними Міністерства юстиції воно зареєстроване. Є керівник і він працює відповідно до затвердженого статуту. Тому це питання до керівника. Наскільки мені відомо, ютуб-канал у цього інформаційного агентства відсутній. Але я не можу це ні підтвердити, ні спростувати».

Своєю чергою, керівник агентства Сергій Козлов сказав «Детектору медіа», що ІА «Україна. Сьогодні» не працює. «За документами я є його керівником, але воно не діє, просто ще не виключене з реєстру. По ньому діяльність не ведеться, взагалі нічого не відбувається. Воно не працювало жодного дня, просто було зареєстроване, але так і не запрацювало. І ютуб-каналу у нього не було», — розповів Козлов.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
406
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду