Бурхливий місяць в історії RT і «РИА Новости»: дайджест пропаганди за 25 вересня 2024 року

Бурхливий місяць в історії RT і «РИА Новости»: дайджест пропаганди за 25 вересня 2024 року

26 Вересня 2024
355
26 Вересня 2024
13:47

Бурхливий місяць в історії RT і «РИА Новости»: дайджест пропаганди за 25 вересня 2024 року

«Центр стратегічних комунікацій»
355
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 25 вересня 2024 року.
Бурхливий місяць в історії RT і «РИА Новости»: дайджест пропаганди за 25 вересня 2024 року
Бурхливий місяць в історії RT і «РИА Новости»: дайджест пропаганди за 25 вересня 2024 року

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Після Пекіну Москва «чекає пояснень» від Тегерана.
  2. У РФ вважають президента Ірану «вторинною особою».
  3. Після RT TikTok взявся за «РИА Новости».
  4. Як «Архангели спецназу» заробляють на крові.

Після Пекіну Москва «чекає пояснень» від Тегерана

Президент Ірану Масуд Пезешкіан сказав, що його країна нібито ніколи не схвалювала російську агресію проти України. З такою заявою він виступив перед журналістами під час участі в Генасамблеї ООН, передає The Guardian. Також він зазначив, що Іран не передавав Росії балістичні ракети за його президентства.

НАСПРАВДІ 16 вересня Пезешкіан дійсно заявив, що його уряд не передавав жодної зброї Росії з моменту його вступу на посаду в серпні. 

А поки що вереснева публічна історія ірансько-російських відносин виглядає так:

6 вересня 2024 року газета WSJ написала, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності.

7 вересня в МЗС України засудили дії Ірану та пригрозили «руйнівними наслідками».

8 вересня член Комітету національної безпеки парламенту Ірану Ахмад Бакшаїш Ардестані підтвердив, що «Тегеран експортує дрони та ракети до Росії в рамках свого економічного та політичного співробітництва. З іншого боку, росіяни співпрацюють з Іраном, щоб обійти санкції. Нам потрібно налагодити імпорт соєвих бобів та пшениці, щоб задовольнити наші потреби».

11 вересня голова Держдепартаменту Блінкен підтвердив, що Іран передав РФ балістичні ракети. Тоді ж Мінфін США оголосив нові санкції проти Тегерану.

16 вересня Reuters повідомив, що Пезешкіан укладе з Путіним угоду про «всеосяжну співпрацю» у жовтні на саміті БРІКС в Казані.

Отже, що ховається за словами та справами офіційного Тегерану, покаже найближчий час. Ну а поки що у Росії шоковані висловлюванням Пезешкіана і сподіваються, що «американські ЗМІ трохи його перебрехали. І чекають пояснень від Тегерану».

До речі, «чекати пояснень» від своїх «партнерів» потроху стає улюбленою справою Москви. Нещодавно, нагадаємо, очільник комітету Держдуми з міжнародних справ Слуцький заявив, що «китайська соцмережа TikTok має пояснити, на якій підставі видалено акаунти популярних російських ЗМІ, голос яких був важливим для Сербії, Африки та Латинської Америки». Але про очікування трохи нижче. 

В РФ вважають президента Ірану «вторинною особою»

У Росії до того ж принизили Пезешкіана, назвавши його «глибоко вторинною політичною особою». Але при цьому визнали, що «ситуація для Ірану – як усередині країни, так і за її межами – погіршується. Ініціатива – не в іранців, військові структури ХАМАС розгромлені, а перед «Хезболлою» – головною іранською проксі, в яку вкладено колосальні матеріальні та часові ресурси, – починає маячити перспектива втрати того виключного статусу всередині Лівану, який організація вибудовувала протягом кількох десятиліть».

НАСПРАВДІ військова співпраця з Росією великих дивідендів іранцям не приносить. Лише проблеми. Але якщо в Москві при цьому кажуть про «ядерну програму Тегерана», «атомні бомби», «протистояння з США» і таке інше, то притомні експерти акцентують на набагато більш прозаїчних речах. 

Так, заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, коментуючи слова Ардестані про «зброю в обмін на продовольство», каже«Це найбільш разюча заява, яку зробив депутат парламенту Ірану. Зрозуміло, що це не так. Але те, що він визнав наявність таких глибоких масштабних проблем, що вони йдуть на погіршення стосунків з Європою і США в обмін на їжу, є визнанням глибокої кризи, яка є в країні. 25 млн людей в Ірані фактично голодуватимуть, якщо не отримуватимуть за талонами їжу від уряду. Іран на межі катастрофи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «А от в Ізраїлі…» Іранські ракети і російська пропаганда

«Обмеження авіасполучення і санкції на авіакомпанію Iran Air — це доволі серйозно, оскільки більшість родин іранців сьогодні має хоча б одного члена, який проживає за кордоном. Іранці дуже активно виїжджають, емігрують із країни. Це одна з країн, звідки люди тікають. Підтримка родинних зв’язків — це важлива частина сімейного життя іранців. Заборона на авіасполучення ускладнюватиме їм можливість спілкуватися, зустрічатися, їздити одне до одного. На тлі всіх інших проблем, теоретично це може стати тією краплею, яка викличе новий протест, подібний до того, що був раніше 2022 року», — пояснив експерт.

І реальність цих проблем для багатьох пересічних іранців, пов’язаних з багаторічними санкціями, не приховати «дивідендами» дронно-ракетної співпраці з РФ. Тим паче, якщо вона їхнього народного обранця (а вибори в Ірані, до речі, конкурентні й більш демократичні ніж у РФ) зневажливо називає «глибоко вторинною політичною особою». Цікаво було б почути пояснення Москви з цього приводу.

Після RT тікток узявся за «РИА Новости»

А поки Слуцький чекає пояснень від тіктоку, ця китайська платформа продовжує зачистку російської пропаганди. З нього видалено інтерв’ю молдавського блогера Келіна з речницею МЗС РФ Захаровою.

Про це він сам написав у соцмережах: «TikTok скурвився. Я подав апеляцію, чекаємо». А поки він апелює, тікток забанив ще й акаунти RT International, RT en Español, RT Arabic, RT Online, RT Newsroom, а також 11 сторінок Sputnik «далекого» і 26 акаунтів «близького зарубіжжя» РФ. У соцмережі пояснили це тим, що RT здійснював «передбачувані таємні операції впливу», порушивши тим самим правила майданчика.

НАСПРАВДІ 25 вересня стало відомо, що TikTok заблокував вже й акаунт «РИА Новости». На екрані застосунку з’явилося повідомлення про блокування і всі відеоролики агентства зникли з пошуку.

Чи не головний пропагандистський ресурс Москви бідкається: «за 2,5 року існування акаунт «РИА Новости» зібрав 2,2 мільйона підписників і майже 50 мільйонів лайків».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook інформаційного ураження

17 вересня, нагадаємо, компанія Meta, якій належать соцмережі Facebook і Instagram, а також месенджер WhatsApp, оголосила про блокування в них медіагрупи «России сегодня», RT та інших пов’язаних із ними організацій.

Пропаганда ці бурхливі світові вересневі події навколо себе все ще називає «інцидентом», але хочеться вірити, що це вже епітафія.

Як «Архангели спецназу» заробляють на крові

Ще 5 вересня Роскомнадзор опублікував проєкт документа про порядок деанону сторінок у соцмережах, аудиторія яких перевищує 10 тисяч підписників. У ньому йшлося про те, що власники блогів і каналів мали б повідомляти про себе: назву та адресу персональної сторінки; прізвище, ім’я та по батькові та іншу інформацію. Але вже в ніч на 6 вересня цей проєкт видалили, а Роскомнадзор заявив, що документ було опубліковано передчасно «через технічну помилку».

А поки сумнозвісні «вежі Кремля» вирішують, що робити з чисельними анонімними Telegram-каналами, які не тільки ллють в очі «переможну» пропаганду, а й поливають брудом тих чи інших можновладців (навколо цього НАСПРАВДІ й уся російська колотнеча з деаноном), незалежні ресурси проводять власну деанонімізацію відомих  Z-каналів.

Наприклад, про тих, хто стоїть за анонімним телеграм-каналом «НачШтабу» можна прочитати в спільному дослідженні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ та Головного управління комунікацій ЗСУ.

А «Важные истории» назвали імена адміністраторів іншого Z-каналу «Архангел спецназа», у якого майже 1,2 млн підписників. Канал викладає, зокрема, снаф-відео з війни (тобто сцени реальних вбивств).

Творцем «Архангела» дослідники вважають 26-річного Євгена Жулідова. Він служить у 45-й бригаді спецзагону ВДВ Росії, яка в лютому 2022 року брала участь у висадці на аеродром Гостомель під Києвом. Нікнейм Жулідова в Telegram — «Арно Брекер». (Так, до речі, звали головного скульптора Третього райху).

Інший «Архангел» — імовірно, 23-річний Євген Алейник. Він син Станіслава Алейника, ректора Бєлгородського аграрного університету, колишнього заступника міністра сільського господарства РФ. 

У команді «Архангела» є кілька адміністраторів чату. Серед них 41-річна Юлія Матвєєва із Сергієва Посада, яка раніше працювала в ритуальній службі і 32-річна Світлана Сбітнєва, місцем роботи якої у витоках баз даних вказано управління МНС у Владимирській області.

Крім того, «архангели» заробляють на підписці у платному каналі, який обіцяє «більш поглиблену аналітику і подачу інформації, поради по службі, інсайд і думки». У ньому ще більше фото і відео з вбитими українськими військовими, а також зйомки їхніх допитів, на яких присутні й самі «архангели». 

Публікації зі сценами жорстокості автори каналу монетизують через пожертви, продаж реклами, контенту і мерчу. Тобто заробляють буквально на крові.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
355
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду