ООН підтвердила нові докази катувань на окупованих територіях України: Росія діє з почуттям безкарності

ООН підтвердила нові докази катувань на окупованих територіях України: Росія діє з почуттям безкарності

23 Вересня 2024
485
23 Вересня 2024
23:14

ООН підтвердила нові докази катувань на окупованих територіях України: Росія діє з почуттям безкарності

485
Постраждалі від катувань наголошують на необхідності психологічної та соціальної підтримки для себе та для своїх сімей. Комісія ООН встановила, що систематичне застосування сексуального насильства — переважно щодо чоловіків — також використовується як метод катувань.
ООН підтвердила нові докази катувань на окупованих територіях України: Росія діє з почуттям безкарності
ООН підтвердила нові докази катувань на окупованих територіях України: Росія діє з почуттям безкарності

Комісія ООН з розслідування порушень в Україні знайшла додаткові докази поширених схем застосування катувань з боку російської влади проти українських цивільних осіб та військовополонених на тимчасово окупованих українських територіях та в самій Росії. Про це йдеться у висновках комісії, оприлюднених на офіційному сайті ООН. 

Повідомляється, що велике географічне охоплення та поширені схеми застосування катувань демонструють, що це звичайна та прийнятна практика, здійснювана з почуттям безкарності. 

Подальше розслідування комісією випадків катувань свідчить, що російська влада застосовувала їх у тих регіонах України, які наразі вона тимчасово контролює. Нові докази підтверджують попередній висновок комісії про те, що катування, вчинені російською владою, були значно поширені. 

Комісія визначила додаткові спільні елементи в застосуванні катувань російською владою, підтвердивши попередні висновки про систематичний характер цих дій. 

Одним з таких елементів є неодноразова практика насильницьких методів у місцях позбавлення волі в РФ, у яких утримуються ув'язнені з України. Така практика також спостерігається у декількох великих пенітенціарних установах на тимчасово окупованих територіях України.  

Комісія ООН встановила докази скоординованого залучення співробітників конкретних служб Російської Федерації до катувань у всіх місцях позбавлення волі.  

Систематичне застосування сексуального насильства — переважно щодо чоловіків, за висновками комісії, також використовується як метод катувань, який спостерігається майже у всіх зазначених місцях позбавлення волі.   

Комісія також бере до уваги свідчення колишніх ув'язнених щодо адміністративного персоналу в'язниць у Росії: свідки вказують на накази про жорстоке поводження. Докази свідчать, що в деяких місцях позбавлення волі накази про жорстоке поводження видавалися вищими посадовими особами російської влади, які або схвалювали, або не вживали заходів для припинення такого поводження.  

Один з колишніх цивільних ув’язнених, якого катували десять днів поспіль, повідомив комісії: «Найгірше те, що злочинці робили все мовчки й професійно. Я зрозумів, що вони роблять це з багатьма, і вони не вважають нас за людей» 

Ці порушення спричинили багатьом постраждалим серйозні або непоправні фізичні ушкодження та травми. Більшість із них підкреслювали глибокий психологічний вплив пережитого на них та їхні сім'ї.  

Деякі постраждалі повідомили про значні труднощі з реінтеграцією в суспільство та відновлення відносин з близькими. Вони наголосили на необхідності психологічної та соціальної підтримки як для себе, так і для своїх сімей. 

Комісія також продовжує документувати атаки з застосуванням зброї вибухової дії на цивільні об'єкти в населених районах, що призводить до руйнівних наслідків. Вона розслідувала атаки, від яких постраждали медичні установи, об'єкти культури, житлові будинки та супермаркети на підконтрольних Україні територіях. 

Продовжуючи розслідування масштабних атак Росії на енергетичну інфраструктуру України, частина яких спричинила перебої в подачі електроенергії та торкнулася мільйонів громадян, комісія виявила нові докази впливу цих атак на здоров'я та добробут населення. 

Відключення електроенергії особливо вплинули на вразливі групи населення. Так, літні люди та люди з інвалідністю стикаються  з труднощами в доступі до бомбосховищ під час повітряних тривог, обмеженим доступом до життєво важливих медичних пристроїв та ізоляцією, що значно підвищує їхню вразливість.  

Перебої в електропостачанні також порушили онлайн-освіту, що особливо вплинуло на дітей переселенців та дітей з інвалідністю, які найчастіше навчаються дистанційно.  

Комісія підтвердила важливість продовження розслідувань, виявлення винних та притягнення до відповідальності, а також надання всебічної підтримки постраждалим. Вона закликає всі сторони співпрацювати та координувати зусилля з цих важливих питань.  

З усним звітом, поданим до Ради ООН з прав людини, можна ознайомитися тут. 

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні є незалежним органом, що має доручення Ради ООН з прав людини, зокрема щодо розслідування всіх імовірних порушень та утисків прав людини, порушення міжнародного гуманітарного права та пов’язаних із ними злочинів у контексті агресії Росії проти України.

Більше інформації про роботу комісії можна знайти за посиланням. 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
485
Читайте також
23.09.2024 14:58
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду