Закон про заборону в Україні релігійних організацій, повʼязаних з Росією, набув чинності

Закон про заборону в Україні релігійних організацій, повʼязаних з Росією, набув чинності

23 Вересня 2024
2339
23 Вересня 2024
18:55

Закон про заборону в Україні релігійних організацій, повʼязаних з Росією, набув чинності

2339
Громади УПЦ МП матимуть ще вісім місяців, щоб розірвати звʼязки з Російською православною церквою. Після цього Держслужба свободи совісті зможе звертатися до суду про припинення їхньої діяльності.
Закон про заборону в Україні релігійних організацій, повʼязаних з Росією, набув чинності
Закон про заборону в Україні релігійних організацій, повʼязаних з Росією, набув чинності

У понеділок, 23 вересня, набув чинності закон про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, повʼязаних з країною-агресором. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, текст закону оприлюднений на сайті парламенту.

Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», прийнятий парламентом 20 серпня, набуває чинності через 30 днів із дня його опублікування, а саме в понеділок 23 вересня.

Водночас декілька положень документа набувають чинності пізніше.

Зокрема, через дев'ять місяців набуває чинності норма законопроєкту, яка дозволяє Державній службі з питань етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) звертатися до суду з позовом про припинення діяльності релігійної організації, якщо служба встановила зв'язок її з керівним центром у країні-агресорі.

Це означає, що громади УПЦ МП мають ще вісім місяців на те, щоб розірвати звʼязки з Російською православною церквою. 

Крім того, протягом трьох місяців з дня оприлюднення цього закону Кабмін має вжити заходів для повернення державного майна з користування іноземних релігійних організацій, діяльність яких в Україні заборонена.

Протягом шести місяців уряд має здійснити заходи для повернення держмайна з користування юридичних осіб, власником чи учасником яких є іноземна релігійна організація, діяльність якої заборонено в країні.

Детальніше про це читайте в матеріал Юлії Лавришин: «Після дев’яти місяців сторони тільки займуть позиції для бою». Як працюватиме закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Росією

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в цілому доопрацьований законопроєкт №8371 про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у країні-агресорі. Рішення підтримали 265 депутатів. 24 серпня, у День Незалежності України, президент Володимир Зеленський підписав цей закон

Згідно із законом, на території України заборонена діяльність іноземних релігійних організацій, центри яких розміщуються в державі, що здійснила або здійснює збройну агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину її території, а також релігійних організацій, що прямо або опосередковано підтримують збройну агресію проти України.

Читайте також:

На фото: патріарх РПЦ Кирил та глава УПЦ МП Онуфрій / IP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2339
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
введіть ваше імя
2 дн. тому
Нічого не заборонили. Вчергове надурили і влада і опозиція. 9-ть місяців імунітету, а там чи доведуть якісь чиновники звязок з москалями. Підсунули замість заборони. Так само надурили з мобілізацією хдопців до 25-и років наче не бачили коли приймали "закон про мобілізацію". І зараз по всіх новинах "заборонили мобілізацію до 25 і після 50 наказом міноборони" - знову брехня, бо де цей наказ підписаний і розісланий? І чому не прийняли закон? Кого покарали за силову мобілізацію 20-и літніх, які набільше винні "родіні"? Типу покарали хто "купив справку аро непридатність". Та більшість депутатів і воєнкомів теперішніх такі самі довідки мали тільки тепер у них "бронь на благо України", а в 20-и літніх нема. Всі ці закони типу захисту людей і інструкції - віртуальні і обман. А реальність що в відомому викраденнями побиттями і смертю в тцк Хусті викрали двох московських попів і там співають під тцк "віряни". Одразу в генштаб їх чи рації вмдати на прямий звязок коректування по укрпозиціях. Тцк і владі бацдуже що будуть робити в ЗСУ російські священники чи подібні кадри, головне щоб процес силової мрбілізації тривав і покарання гірше з тюрму, куди мали доставляти тих роспопів якщо злочинці більше ніж просто пророс, в армію. Хто це робить орден від Путіна заробив уже.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду