Негативні настрої переважають лише за рахунок частих атак. Решту інфопростору займають хороші новини: власна зброя, світова підтримка тощо. Зведення інформаційної війни 7 - 13 вересня 2024 р.

Негативні настрої переважають лише за рахунок частих атак. Решту інфопростору займають хороші новини: власна зброя, світова підтримка тощо. Зведення інформаційної війни 7 - 13 вересня 2024 р.

16 Вересня 2024
249

Негативні настрої переважають лише за рахунок частих атак. Решту інфопростору займають хороші новини: власна зброя, світова підтримка тощо. Зведення інформаційної війни 7 - 13 вересня 2024 р.

249
Минулого тижня індекс настроїв соцмереж піднявся з “ями” у мінус 28 пунктів до мінус 11. Новини про власні оборонні розробки як завжди додають радості та надії. Візит Блінкена повернув надію на світову підтримку. А масована атака на РФ традиційно викликає радість та сміх.
Негативні настрої переважають лише за рахунок частих атак. Решту інфопростору займають хороші новини: власна зброя, світова підтримка тощо. Зведення інформаційної війни 7 - 13 вересня 2024 р.
Негативні настрої переважають лише за рахунок частих атак. Решту інфопростору займають хороші новини: власна зброя, світова підтримка тощо. Зведення інформаційної війни 7 - 13 вересня 2024 р.

“Поставки позитиву” забезпечують новини про власне виробництво зброї

  • Телеграм-канали новинної тематики підхопили статтю Bild про роботу над створенням систем для знищення дронів різного типу, зокрема «шахедів». Також – інсайд від Forbes про власну високоточну бомбу, що планерує. Тривають згадки “дронів-драконів”.
  • Через приїзд до Києва Блінкена та Леммі зростає надія на світову підтримку, фігурує жваве обговорення візиту та заяв, зроблених політиками. Схвалюють гроші та нову зброю, але особливо сподіваються на дозвіл бити наданою зброєю по території Росії.
  • Новини про серію атак БПЛА на російські регіони відчутно балансують негативні настрої, сформовані регулярними нічними атаками шахедів по Україні. Реакція росіян, зокрема, постраждалого репера Брутто, розпач пропаганди та дотепні жарти з подачі українських блогерів обумовлюють також значну частку сміху в емоційній палітрі доби.
  • О. Сирський на CNN звітує про стратегічне покращення, що викликає дискусії. Головком насамперед звітує про скорочення розриву з росіянами у використанні боєприпасів. Також серед його меседжів – посилення Покровського напрямку, нагадування, що вже кілька днів армія РФ під Покровськом не просунулась, а ЗСУ позбавили ворога можливості до посилення. Втім, частина аналітиків або анонімних «офіцерів ЗСУ» називає ситуацію під Покровськом поганою, говорить про активний наступ росіян, інша частина таких самих людей – дуже оптимістична, говорить про український контрнаступ і слабкість росіян, часто цитує оптимістичний аналіз від Forbes.
  • Українці з великою увагою стежать за виборами в США.  В соцмережах велика увага до дебатів Трампа і Гарріс і велике обурення заявами Трампа, зокрема про війну в Україні: їх вважають слабкими, а самого Трампа підозрюють в намаганні уникати говорити про це.

Інформаційні загрози: критика керівництва МО та спроби посіяти розкол між владою та захисниками

  • Критика влади має два помітні напрямки: проти командування сил безпілотних систем та з нагоди року Р. Умєрова на посаді. Критика першого року Міноборони під керівництвом Р. Умєрова раніше була присутня перш за все у медіа, але тепер її підхопили і розносять по соцмережах: цитуються статті, заяви Ю.Луценка. Також помітна хвиля поширення інформації “Телебачення Торонто” про те, що начальник штабу Сил безпілотних систем Р. Гладкий перетинав кордон з РФ у 2014—2015 роках 26 разів.
  • Побиття ветерана в Смілі запустило нову хвилю міркувань про безкарність злочинців та соціальну несправедливість. Деякі пересічні користувачі ставлять в один логічний ланцюжок кейс нападу В. Долотенка на ветерана А. Гончаренка та інциденти з ТЦК, ДПСУ, М. Тищенком. Мовляв, влада остаточно почала сприймати народ як «бидло» та зневажає захисників. Тези про беззаконня фігурують у обговоренні можливих зв’язків кримінальника з місцевою владою. Окремо критикують бездіяльність поліції: мовляв, якби не розголос, то місцеві правоохоронці би закрили справу й злочинець би лишився на волі. Втім, негатив поступово гасить офіційна реакція Нацполу та ОГП після звернення Д. Арахамії, також помітного в медіа. Комунікація цих органів в цілому була вдалою і вичерпала тему.
  • Помітною стала провокаційна ідея Д. Корчинського заборонити виїзд дітей за кордон. Пабліки без репутації (на кшталт Трухи) підхопили і транслювали для широкого загалу меседж Д. Корчинського про необхідність заборони виїзду неповнолітніх дітей з України – під приводом потреби вирощувати їх у ненависті до ворога, готувати їх до довгої війни. Помітної критики такої ідеї (зокрема, щодо безпеки перебування дітей в Україні) не помітно, але й схвалення також. Натомість у проросійському середовищі виникають саркастичні питання: «как настроение, х*лы?»
  • Росспропаганда болісно реагує на потенційний дозвіл ударів вглиб РФ західною зброєю. У відповідь у проросійському сегменті лунають агресивні міркування, що потрібно вже знищувати мости через Дніпро, тунелі в Карпатах, вокзали у Києві. Помітні цитування російської влади, зокрема В. Путіна та С. Лаврова, останній транслює лякалки про український «ядерний тероризм».
  • “Влада” на окупованих територіях продовжує мілітаризацію молоді. На сторінках місцевих закладів освіти на окупованих територіях – привітання «з річницею звільнення Донбасу від нацистських загарбників». Те саме – в зверненнях гауляйтерів, зокрема Д. Пушиліна, що проводить паралель між боями за Савур-Могилу часів Другої світової війни та обороною цієї висоти від українських «карателів» у 2014 р . Звітують про акцію «Свеча Памяти» від «Форума молодежи Донбасса», збірки «Диалог о миссии СВО» для херсонських кадетів, присяги понад 300 юнармійців «ДНР» на вірність РФ.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів – 28% – на росіян за обстріли з руйнуваннями (Покровськ, міст в Селидовому тощо), знущання з полонених; у критиці влади (В. Гладкий, рік Р. Умєрова на посаді, гроші на виплати ЗСУ, корупція, мобілізація з елементами примусу), партнерів (нема дозволів бити по РФ), у сварках (провокує, зокрема, Д. Корчинський з тезою про закриття кордонів усім); на Іран за поставки ракет; на Р. Фіцо за тезу про «нацистські війська»; на зрадників/негідників (палії, побиття військових).

Радість – 21% –  викликають удари по тилах РФ (склади БК у Воронезькій обл, ГЗМ на Білгородщині, згодом масована атака 10 вересня, зокрема на Москву), історії знищення окупантів та зведені втрати, просування на Курщині, світова підтримка (зброя від США, Німеччини, Британії та ін., підтримка ударів по РФ); також у звітах волонтерів, вітаннях зі святами.

Тривога – 17% – продовжує викликати наступ росіян, передусім на Покровськ та Харківщину (також невідтягування військ з Херсонщини), контрнаступ на Курщині (перекидають сили через Сейм); також К. Буданов актуалізує загрозу від Telegram; війна може затягнутися; проблеми в економіці.

Сум – 13% –  приблизно однакові масиви дописів з військовими некрологами та звістками про цивільні жертви (без основного інфоприводу, досі відлунюють трагедії в Полтаві та Львові). Також сумні аналогії теракту 11 вересня в США із сучасним російським терором.

Гордість – 8% – у вітаннях зі святами (День воєнної розвідки, військ РЕБ).

Надія – 6% – передусім на дозволи бити по РФ (візит Е. Блінкена та Д. Леммі).

Сміх – 2% –  реакції росіян (зокрема, відомого реп-виконавця) на удари по Підмосков’ю; також агітплакат ЗС РФ у Курську із зображенням воїна ЗСУ.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду