Режисерку пропагандистського фільму «Росіяни на війні» включили до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

Режисерку пропагандистського фільму «Росіяни на війні» включили до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

16 Вересня 2024
397
16 Вересня 2024
17:20

Режисерку пропагандистського фільму «Росіяни на війні» включили до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

397
Фільм поширює російську пропаганду та демонструє неприйнятну нейтральність щодо війни Росії проти України.
Режисерку пропагандистського фільму «Росіяни на війні» включили до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України
Режисерку пропагандистського фільму «Росіяни на війні» включили до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

Міністерство культури та стратегічних комунікацій (МКСК) внесло російсько-канадську режисерку Анастасію Трофімову до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Про це повідомляє пресслужба МКСК. 

Колишню працівницю пропагандистського каналу Russia Today внесли до цього списку, зокрема за пропагандистський фільм «Росіяни на війні» («Russians at War»), який вона зрежисувала. 

У МКСК зазначають, що фільм поширює російську пропаганду та демонструє неприйнятну нейтральність щодо війни Росії проти України. Це пропагандистське кіно не приділяє належної уваги звірствам, скоєним Росією під час вторгнення, і не визнає їх.

Фільм також просуває ідею, що ця війна є «конфліктом двох братніх народів», і що росіяни нібито так само є її жертвами, як і українці, що є неприйнятним в умовах реальних подій, які відбуваються в Україні. Кожен подібний продукт, який спотворює реальність чи знімає відповідальність з агресора, є загрозою для всіх, хто бореться за свою свободу та гідність.

«Міністерство культури та стратегічних комунікацій України протистоїть будь-яким спробам використання мистецтва як інструменту російської пропаганди. Випадки, подібні до діяльності Трофімової, є частиною ширшої інформаційної війни, яку веде Російська Федерація, намагаючись виправдати свою агресію через культуру та медіа. Ми боремося з просуванням фальшивих наративів і маніпуляцій, які намагаються підмінити правду та зняти відповідальність з агресора. Україна послідовно працює над тим, щоб російська пропаганда не змогла проникнути на культурні майданчики як всередині країни, так і за її межами, захищаючи правду про війну та свободу», — прокоментував міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький.

Анастасія Трофімова стала 233-ю в переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, опублікованому на сайті Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

Нагадаємо, Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) відновив покази російського пропагандистського фільму «Росіяни на війні» режисерки Анастасії Трофімової.

Кілька днів тому міжнародний кінофестиваль у Торонто скасував покази фільму через нібито «серйозні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки». Водночас організатори зазначили, що стрічка все одно «заслуговує на місце в лінійці їхнього фестивалю», тож вони прагнуть показати її, «коли це буде безпечно».

Організатори вважають, що стрічку Анастасії Трофімової не можна вважати російською пропагандою, оскільки це канадсько-французька копродукція, яка фінансувалася канадськими агентствами.

Раніше Канадський медіафонд (CMF), фінансований урядом Канади, пояснив, за якою процедурою виділив кошти на документальний фільм режисерки Анастасії Трофімової «Росіяни на війні».

Під тиском української громади й дипломатів канадська організація TVO відмовилася від подальшої підтримки пропагандистського фільму «Росіяни на війні».

Конгрес українців Канади (UCC) закликав канадський уряд розслідувати, чому пропагандистський фільм «Росіяни на війні» зняли на гроші платників податків Канади. Окрім цього, з вимогою скасувати показ стрічки до організаторів кінофестивалю звернулося Генеральне консульство України в Торонто. Також група народних депутатів України закликала канадських парламентарів не допустити показу стрічки на кінофестивалі. 

Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

5 вересня стрічку показали в позаконкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю. Ще три покази були заплановані на 6 вересня. Проти цього показу висловили рішучий протест Міністерство закордонних справ України та посол України в Італії. Держкіно закликало організаторів 81-го Венеційського кінофестивалю виключити  цей фільм з позаконкурсної програми.

«Russians at War» («Росіяни на війні») — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. В описі фільму вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». 

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. Він дістав фінансування від державного Канадського медіафонду в розмірі 340 тис. доларів.

Детальніше про показ стрічки «Росіяни на війні» та про реакцію на неї українських кінематографістів читайте в матеріалі: «“Співчувайте російським солдатам, бо вони страждають”. Колишня співробітниця Russia Today показала свій фільм на Венеційському кінофестивалі».

Фото: AFP 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
397
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду