Протести українців на TIFF 2024 тривають, попри призупинення показів фільму «Росіяни на війні»

Протести українців на TIFF 2024 тривають, попри призупинення показів фільму «Росіяни на війні»

14 Вересня 2024
617
14 Вересня 2024
13:12

Протести українців на TIFF 2024 тривають, попри призупинення показів фільму «Росіяни на війні»

617
Фільм Russians at War розповідає про російських солдатів, які воюють в Україні. Стрічку розкритикували як пропагандистську, її показ викликав хвилю обурення та призвів до безпрецедентних заходів з боку організаторів фестивалю.
Протести українців на TIFF 2024 тривають, попри призупинення показів фільму «Росіяни на війні»
Протести українців на TIFF 2024 тривають, попри призупинення показів фільму «Росіяни на війні»

У п’ятницю, 13 вересня, українці в Канаді продовжили протестувати на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF), попри те, що організатори призупинили покази документального фільму «Росіяни на війні», який зазнав критики як пропагандистський.

Про це пише Reuters.

Понад 100 протестувальників зібралися, одягнені в традиційний український одяг і тримаючи в руках соняшники як символ миру та стійкості.

Раніше цього тижня біля одного з театрів Торонто зібралися десятки протестувальників, які вимагали зняти стрічку з програми фестивалю.

Організатори TIFF спочатку відмовилися виконати вимоги протестувальників, але в четвер оголосили про «вимушену паузу» у запланованих показах на вихідні через загрози для безпеки фестивалю та його відвідувачів.

«Це безпрецедентний крок для TIFF. Ми підтримуємо громадянське обговорення через фільми, включно з різними думками, і повністю підтримуємо мирні зібрання», — йдеться у заяві організаторів.

Режисерка фільму Анастасія Трофімова знімала фільм, перебуваючи сім місяців разом із російськими військовими неподалік від лінії фронту в Україні. Вона відкидає звинувачення українських критиків у пропаганді і запевняє, що фільм було знято без дозволу російського уряду, що ставить її під ризик кримінального переслідування в Росії.

Документальний фільм надає погляд на війну в Україні з перспективи російських солдатів, які говорять про страх, смерть та надію на тлі бойових дій. Проте український Генеральний консул у Торонто Олег Ніколенко назвав фільм спробою виправдати воєнні злочини, скоєні російською армією з моменту вторгнення в Україну в 2022 році.

Заступниця прем’єр-міністра Канади Христя Фріланд, яка має українське походження, також засудила фільм та його включення до програми TIFF. Трофімова назвала висловлювання офіційних осіб «неправильними» та «безвідповідальними», оскільки вони коментують фільм, не переглянувши його.

Після того, як TIFF оголосив про призупинення показів, продюсери фільму закликали прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо «провести повне розслідування цього випадку, який завдає шкоди демократичним цінностям вільних медіа». Ніколенко назвав рішення TIFF «єдино правильним» і пообіцяв продовжити боротьбу з російською пропагандою.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний кінофестиваль у Торонто  (TIFF) вирішив не скасовувати покази російської пропагандистської кінострічки «Росіяни на війні». Представники TIFF були переконані, що оскільки цей фільм є канадсько-французькою копродукцією і фінансувався канадськими агентствами, його не можна вважати російською пропагандою.

5 вересня, стрічку «Росіяни на війні» показали в позаконкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю. Ще три покази були заплановані на 6 вересня. Проти цього показу висловили рішучий протест Міністерство закордонних справ України та посол України в Італії. Держкіно закликало організаторів 81-го Венеційського кінофестивалю виключити  цей фільм з позаконкурсної програми.

«Russians at War» («Росіяни на війні») — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. В описі фільму вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». 

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. Він дістав фінансування від державного Канадського медіафонду в розмірі 340 тис. доларів.

Детальніше про показ стрічки «Росіяни на війні» та про реакцію на неї українських кінематографістів читайте в матеріалі: «“Співчувайте російським солдатам, бо вони страждають”. Колишня співробітниця Russia Today показала свій фільм на Венеційському кінофестивалі».

Фото: Dave Perks/Facebook.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду