На яку країну працює «Страна»? Розбір ІМІ

На яку країну працює «Страна»? Розбір ІМІ

14 Вересня 2024
2594
14 Вересня 2024
08:56

На яку країну працює «Страна»? Розбір ІМІ

«Інститут масової інформації»
2594
Інститут масової інформації (ІМІ) зібрав раніше опубліковані результати своїх досліджень, які стосувалися діяльності сайту “Страна”, та докази, що це медіа завжди працювало на дискредитацію України.
На яку країну працює «Страна»? Розбір ІМІ
На яку країну працює «Страна»? Розбір ІМІ

Оригінал публікації на сайті «Інституту масової інформації» за посиланням

У лютому 2016 року ексголовред “Вестей” та екскерівник однойменного медіахолдингу Ігор Гужва запустив проєкт “Страна”. На запитання “Детектора медіа”, хто інвестує в цей проєкт, Гужва відповів, що це його власні гроші. До слова, за кілька місяців до запуску, Гужву підозрювали в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн.

В інтерв'ю ДМ Гужва повідомив, що до його команди приєднуються Світлана Крюкова, частина команди “Вести” та ексголовред “Радио Вести” Іскандер Хісамов. До речі, Хісамов зараз є головним редактором проєкту “Украина.ру”, який входить в державний російських холдинг RT (Russia Today) та публікує російську пропаганду, дискредитуючи українців та все, що пов'язане з Україною. 

Згодом, після втечі Ігоря Гужви до комфортного Відня та австрійського політичного притулку, шефство над редакцією взяла Світлана Крюкова. Втім, стиль сайту не змінився, вони продовжували поширювати проросійські наративи.

До слова, в серпні цього року Україна продовжила санкції проти Ігоря Гужви та видання “Страна” (ТОВ “Ласмак”) ще на 10 років. Перші санкції проти Гужви та його бізнесу були запроваджені Радою нацбезпеки та оборони в серпні 2021 року через його антиукраїнську діяльність.

 
Скриншот ІМІ з Державного реєстру санкцій

На яку країну працює “Страна”?

У 2020 та 2021 роках сайт “Страна” поширював найбільшу кількість антизахідних та проросійських наративів серед українських доменів: 

  • “Ескалація українсько-російської війни – це справа рук України, Україна винна в невиконанні Мінських домовленостей”. Матеріали з цим наративом почастішали навесні 2021-го, коли Росія почала стягувати війська до кордону з Україною та в окупований Крим. 
  • “У Трампа вкрали перемогу на президентських виборах”. Зафіксовано ухил на однобічне висвітлення підрахунку голосів, зокрема, цитування Дональда Трампа (у першу чергу з соцмереж) та представників його штабу.
  • “Зовнішнє управління Україною”.
  • “В Україні панує екстремізм / націоналізм / нацизм / радикали”.
  • “Кінець легенди демократії, Байден – корупціонер”. “Страна” почала поширювати цей наратив 19-20 травня 2020 року, коли український політик Андрій Деркач оприлюднив так звані записи телефонної розмови тоді віцепрезидента США Джо Байдена та президента Петра Порошенка. По суті, “Страна” здійснювала інформаційний супровід цієї інформаційної операції, яку сама редакція назвала “Байденгейтом”.

Робота редакції “Страни” не має нічого спільного з журналістикою, оскільки публікації на цьому сайті, за результатами моніторингів ІМІ, мали чимало червоних прапорців:

  • інформація та матеріали з емоційно забарвленими заголовками та лексикою;
  • недотримання журналістських та етичних стандартів;
  • публікація неперевіреної інформації;
  • публікація російських наративів та фейків;
  • залучення псевдоекспертів, які дискредитували Україну, українців та владу;
  • поширення антизахідних та проросійських наративів.

Як “Страна” “мочила” Порошенка

У 2019 році “Страна" в період президентських перегонів публікувала велику кількість маніпуляцій, оціночних суджень у новинах, а також фейків. Зокрема, поширювався фейк із таким заголовком: 

Сайт активно просував наратив щодо фальсифікації та нелегітимності виборів і провини в цьому Петра Порошенка:

“Страна” не гребувала використати прізвище Порошенка в негативному чи потрібному для певного образу контексті навіть у новинах, де про нього не йдеться:

  •  “Кровь Зеленского отправят в страну, где находится вилла Порошенко”

Як Страна поширювала наративи та жахалки про радикальні рухи

У 2020 році на сайті “Страна” публікувалися матеріали про праворадикальні рухи в Україні з порушенням стандарту балансу та з емоційною лексикою. Так просувався наратив про “нацистську Україну” та страшних радикалів.

“Страна” опублікувала інформацію щодо “масових обшуків” у “бандитов-радикалов”, причому з посиланням на проросійського політика Андрія Портнова і власні джерела в СБУ. 

Також редакція виписувала новини про злісних порушників-“націоналістів”:

  • “Националисты без масок и дистанции провели марш УПА в Киеве. Как это было”
  • “Антисемитизм и одиночество. Почему “марш УПА” в этом году прошел без размах”

Як “Страна” нав’язувала Україні російську вакцину Спутник V 

У розпал пандемії COVID-19 редакція “Страни” активно просувала російську вакцину “Спутник V”. Сайт присвятив російській вакцині розлогий матеріал, повний досить прямолінійних натяків: 

Також було вдосталь звичних для “Страни” страшилок про “Захід”: 

  • “поставки вакцины из РФ, скорее всего, попытаются сорвать на Западе. Который планирует продвигать на украинский рынок свои медикаменты”;
  • “Киеву будет весьма непросто вакцинировать население страны, если он будет зависеть от одного поставщика. Особенно – от Запада. История с пандемией показала, что основные поставки всего необходимого в Украину вел Китай. А ЕС и США занимались закрытием собственных потребностей. И об Украине думали в последнюю очередь”.

Велич “9 травня” та “братні народи”

У 2021 році до дня 9 травня, коли в Росії відзначається “День перемоги”, працівники “Страни” поширювали відверті російські наративи. Експерти ІМІ зафіксували, що не обійшлося без російського нав'язування про те, що “Україна і Росія – братні народи”, що в Україні купа нацистів через Зеленського. “Страна” також цитувала проросійських політиків, російські медіа, займалася дискредитацією української влади, залучала псевдоекспертів росіян та відвертих українофобів. 

Вже після початку повномасштабного вторгнення в 2022 році редакція “Страни” була єдиною в Україні, яка цікавилася, “що там у росіян”, та висвітлювала російський парад в Москві до 9 травня. Включно з цитуванням голови російської делегації у російсько-українських перемовин Мединського.

Також “Страна” активно цитувала російські пропагандистські медіа та не забула згадати, що "в шествии участвовал и "глава "ДНР" Денис Пушилин. Митингующие скандировали "Ура!".

Наративи про “насильницьку українізацію”

“Страна” опублікувала найбільше маніпуляцій на тему мовного закону. Мовні норми тут маніпулятивно називали “насильственной украинизацией” та зацитували респондентку, яка каже, що “раньше был мягкий язык, а сейчас дебильный, извините, венгерский украинский, или откуда они его взяли – неизвестно”.

Ось ще кілька прикладів маніпуляцій про українську мову: 

  • Павел Себастьянович: Закон нарушает право собственности человека на его собственное тело.
  • Андрей Головачев: Проблема мовной инквизиции создана абсолютно исскуственно… политики и Зеленский лично сознательно встали на путь раздувания мовной проблематики. 
  • Денис Невядомский: Язык у нас продолжает служить для разделения, а не объединения… Раздора агрессивного, провоцирующего на конфликты, бунты и даже убийства. 
  • Денис Жарких: Украинизация направлена на то, чтобы сделать народ примитивнее… У украинского общества удаляют одно полушарие мозга. 
  • Александр Скубченко: Мы – часть глобального русского мира. Русский мир – это про 300 миллионов человек на планете Земля, объединённых общим языком.
  • Вячеслав Чечило: Украинизация будет продолжена и доведена до конца. Или до конца русского языка в Украине, или до конца Украины.

Основні маніпуляції стосувалися примусової українізації, розпалювання ненависті за мовною ознакою та розколу суспільства через нові мовні норми.

Як “Страна” відбілювала Медведчука

Коли почалося кримінальне провадження проти Віктора Медведчука, “Страна” одна з перших узяла на себе його інформаційний супровід і відбілювання:

  • Нардеп ОПЗЖ Ілля Ківа: "Это часть элемента давления на Виктора Медведчука".
  • Позиція ОПЗЖ: підозра – це наслідок політичної діяльності Медведчука, зокрема й акції на 9 травня.
  • Депутат ОПЗЖ Ренат Кузьмін: "Это циничная политическая расправа".
  • Віктор Медведчук: "Истинной целью проведения этих противозаконных обысков было, в нарушение установленной процедуры, вручить мне сфабрикованное по приказу власти подозрение в государственной измене".

“Залежність України від США” і “хімічна зброя” на Донбасі

За два місяці до повномасштабного вторгнення Росії “Страна” опублікувала фейкову інформацію про нібито плани України й США щодо використання хімічної зброї на сході та новини в межах проросійського наративу про "зовнішнє управління", наприклад: 

  • В "ДНР" утверждают, что американцы привезли на Донбасс химическое оружие, которое вызывает паралич
  • В МИД Украины вслед за Госдепом отреагировали на заявление Шойгу о провокациях с химоружием на Донбассе

Просувалися наративи Кремля про те, що це Україна винна в ескалації.

  • Беларусь заявила, что украинские военные готовятся к проведению военной операции на границе

Сайт загалом активно поширював точку зору російської влади без балансу і бекграундів:

  • "Хотят ли русские войны?" Лавров обратился к "горячим головам" в Украине
  • Лавров предложил главе НАТО сменить работу из-за того, что он "не справляется"

Не обійшлося без наративів про залежність України від США:

  • “Україна не ухвалює самостійних рішень і залежна від Штатів”; 
  • “Насправді США не готові підтримувати Україну”.

Дискредитація Революції гідності та Небесної сотні

Шості роковини розстрілів на Інститутській супроводжувалися масованою інформаційною кампанією з дискредитації Революції гідності та Небесної сотні. Участь у цій кампанії брали посадовці часів Януковича Андрій Портнов та Олена Лукаш, а також однопартійці Медведчука.

Інформаційний супровід забезпечили сайти з пулу Медведчука та "Страна":

  • "Массовые фальсификации в списке Небесной сотни". Автори Лукаш і Портнов нібито викривають таємницю, що частина Героїв України не є загиблими на Майдані. Тоді ці матеріали собі переставили ZIK112 та NewsOne.
  • "Как били и калечили милицию на Майдане". У статті – список постраждалих правоохоронців за весь час Євромайдану. Автора статті не зазначено. Цей матеріал тоді передрукували сайти 112 та NewsOne. Маніпуляція в матеріалі міститься вже на самому початку: "Привычно забывая, что пострадали сотни правоохранителей".
  • Новина на основі звернення президента-втікача Віктора Януковича: "Лидеры государственного переворота начали свой кровавый путь на Майдане и, не задумываясь над последствиями, перенесли его на Донбасс".

Нахабні та незручні українці за кордоном

У 2022 році “Страна” писала про прикордонників-хабарників, жадібних українців-біженців та “понаїхавших”, які навіть за кордоном утискають “рускій язик”. “Страна” активно цитувала мову ворожнечі із соцмереж щодо внутрішньо переміщених осіб, називаючи таких українців “эвакуированными”. Наприклад, ось “матеріал”, побудований на відео з тіктоку.

Що ще?

  • “Страна” єдина опублікувала слова мецената Української православної церкви Московського патріархату Вадима Новинського, що новий закон про заборону Російської православної церкви в Україні — це “політичне рішення” Банкової.
  • У день 35 річниці аварії на ЧАЕС працівники “Страна” опублікували матеріал Олександра Скубченка (який довго працював в інтересах проросійської партії ОПЗЖ та нині підозрюваного в держзраді Віктора Медведчука), зі стійкими російськими наративами: "Життя в СРСР було кращим", "Україна – країна, що не вдалася", “українці нездари, та профукали країну, науку”, “країна за сім років деградувала” при правлінні Порошенка та Зеленського (втім, ні слова про правління Януковича).
  • У темі про меморіал у Бабиному Яру “Страна” знову просувала російські дезінформаційні наративи, наприклад щодо рівня антисемітизму українців чи неготовності будувати меморіальний центр узагалі.

Що зараз із сайтом “Страна”?

“Страна" працює донині, навіть попри санкції — редакція використовує альтернативні домени та канали. За даними Similarweb, кожен субдомен (“дзеркало”) за один місяць збирає понад мільйон переглядів.

До речі, петиція на сайті президента про повне блокування роботи проросійського видання “Страна” та санкції щодо його працівників набрала необхідні 25 тисяч підписів та перебуває на розгляді.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Інститут масової інформації»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2594
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду