З російського полону повернули 49 українців. Серед них — кримська татарка Леніє Умерова

З російського полону повернули 49 українців. Серед них — кримська татарка Леніє Умерова

13 Вересня 2024
1215
13 Вересня 2024
14:51

З російського полону повернули 49 українців. Серед них — кримська татарка Леніє Умерова

1215
Додому в межах обміну також повернулися воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби та частина захисників і захисниць «Азовсталі».
З російського полону повернули 49 українців. Серед них — кримська татарка Леніє Умерова
З російського полону повернули 49 українців. Серед них — кримська татарка Леніє Умерова

До України з російського полону повернули 49 українців та українок, зокрема кримську татарку Леніє Умерову, яку незаконно утримували в Росії з грудня 2022 року. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив президент Володимир Зеленський.

«Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо. Це воїни Збройних сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова — дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць “Азовсталі”. Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук», — розповів він.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець пояснив, що відповідно до Женевських конвенцій пріоритет у поверненні надається тяжкохворим і тяжкопораненим, а також жінкам. За його словами, стан здоров'я повернутих важкий, багато з них втратили десятки кілограмів.

«На місці обміну в обов’язковому порядку перебувають працівники Офісу омбудсмана. Вони фіксують, у якому стані повертаються наші воїни додому. А також — інформують повернутих українців про те, які вони мають права. Зокрема, право на належний медичний огляд, реабілітацію, відновлення документів», — написав Лубінець.

Цей обмін полоненими став уже 56-м. Від початку повномасштабного російського вторгнення додому повернулися 3569 українців та українок.

Нагадаємо, як раніше повідомляв «Детектор медіа», Леніє Умерова, яка проживала в Києві, у грудні 2022 року намагалася повернутися до окупованого Криму до хворого батька. Після перетину державного кордону між Грузією та РФ її затримали нібито за порушення правил перебування в режимній зоні.

4 грудня суд в Північній Осетії визнав її винною в «порушенні режиму державного кордону» та оштрафував її на 2 тисячі рублів. Умерову утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян поблизу Владикавказа. В ніч на 14 березня Леніє випустили, однак на виході її вже чекала машина з чотирма силовиками, які схопили її та вивезли до незнайомого району Владикавказа. Там її майже одразу затримав патруль поліції і склав протокол про непокору працівникам поліції. Суд призначив їй адміністративне покарання — 15 діб арешту, після чого його неодноразово продовжували під схожими приводами.

Суд Москви заарештував дівчину за звинуваченням у шпигунстві. За цією статтею в Росії можуть позбавити волі на 20 років. У серпні російський суд продовжив їй термін тримання під вартою до 4 листопада.

Раніше брат Леніє Умерової Азіз розповів, що у справі кримської татарки змінився слідчий, а матеріали справи засекретили.

У серпні цього року стало відомо, що Умерова написала листа президенту Володимиру Зеленському. 23 серпня під час відкриття саміту Кримської платформи він розповів її історію та закликав світову спільноту до солідарності.

Фото: Володимир Зеленський/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1215
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду