Фільм Сергія Параджанова «Колір граната» покажуть у кінотеатрах з нагоди 100-річчя режисера

Фільм Сергія Параджанова «Колір граната» покажуть у кінотеатрах з нагоди 100-річчя режисера

13 Вересня 2024
441

Фільм Сергія Параджанова «Колір граната» покажуть у кінотеатрах з нагоди 100-річчя режисера

441
На великі екрани культова стрічка повернеться у відреставрованій версії кінофондом Мартіна Скорсезе.
Фільм Сергія Параджанова «Колір граната» покажуть у кінотеатрах з нагоди 100-річчя режисера
Фільм Сергія Параджанова «Колір граната» покажуть у кінотеатрах з нагоди 100-річчя режисера

З 3 жовтня в обраних кінотеатрах можна буде побачити відреставровану версію біографічної драми-притчі «Колір граната» (1969). Ці покази відбудуться в межах ретроспективної серії від кінокомпанії «Артхаус Трафік» та присвячені 100-річчю з дня народження культового українського та вірменського режисера Сергія Параджанова (Саркіса Параджаняна). 

Цього року ЮНЕСКО вдруге в історії проголосило рік Сергія Параджанова, підкреслюючи значущість його творчості для світової культури.

Розклад показів  незабаром з'явиться на сторінці фільму.

«Колір граната» розповідає історію життя вірменського поета Саят-Нови, від дитинства до смерті. Фільм відображає духовний шлях, мистецькі напрацювання та внутрішні конфлікти, які зробили його головним ліриком своєї епохи. Саят-Нова постає як майстер містифікації, який сам потрапив у свої пастки.

Сергій Параджанов, відомий також як режисер «Тіней забутих предків» (посідає 1 місце у списку 100 найкращих українських фільмів за версією українських кінокритиків), створив унікальну візуальну мову для «Кольору граната». Стрічка вплинула на світову попкультуру, зокрема надихнувши музичні кліпи Мадонни та Леді Ґаґи.

Ролі у фільмі виконали Софіко Чіаурелі («Мелодії Верійського кварталу»), Спартак Багашвілі («Тіні забутих предків»), Мелкон Алекян та Вілен Галстян.

Реставрація «Кольору граната» була виконана Кінофондом Мартіна Скорсезе спільно з Cineteca di Bologna. За цю роботу Скорсезе отримав премію Інституту Параджанова-Вартанова у 2014 році. Світова прем'єра відреставрованої версії відбулася на 67-му Каннському кінофестивалі у 2014 році.

Фільм отримав високі оцінки критиків та глядачів. На IMDb його рейтинг становить 7.6, на Rotten Tomatoes — 94%, а на Letterboxd — 4.1 з 5.

Газета The Guardian описала фільм як «очевидне масштабне кінематографічне досягнення». Мартін Скорсезе схарактеризував його як «кінематографічний досвід, що лишається поза часом». Жан-Люк Годар зазначав, що «фільм може дати вам все, що ви могли б побажати».

Стрічка «Колір граната» вийде в кінопрокат у межах осіннього сезону ретроспективної серії від «Артхаус Трафік». У вересні та листопаді в межах проєкту будуть показані «За що мені це?» Педро Альмодовара та «Мрійники» Бернардо Бертолуччі. Раніше кінокомпанія вже демонструвала на великих екранах такі класичні фільми як «Загублене шосе», «Виживуть лише коханці», «Пролітаючи над гніздом зозулі», «Чунцінський експрес», «Піаніст», «8 жінок» та багато інших.

Покази фільму в Україні здійснюються за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду