Українсько-єврейську премію «Зустріч» здобув історик Юрій Скіра з книгою про «львівського Шиндлера»

Українсько-єврейську премію «Зустріч» здобув історик Юрій Скіра з книгою про «львівського Шиндлера»

11 Вересня 2024
300
11 Вересня 2024
19:22

Українсько-єврейську премію «Зустріч» здобув історик Юрій Скіра з книгою про «львівського Шиндлера»

300
Дослідження розповідає про греко-католицьких монахів, які в роки Голокосту рятували євреїв на своїй взуттєвій фабриці в самому серці Львова.
Українсько-єврейську премію «Зустріч» здобув історик Юрій Скіра з книгою про «львівського Шиндлера»
Українсько-єврейську премію «Зустріч» здобув історик Юрій Скіра з книгою про «львівського Шиндлера»

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» оголосила переможця 2024 року. Нагороду здобув львівський історик Юрій Скіра з книгою-дослідження «Солід. Взуттєва фабрика життя», повідомляється на сторінці Книжкового форуму.

Оголошення відбулося на пресконференції, яку транслювали на ютуб-каналі Ukrinform. 

Премію «Зустріч» присуджують щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства. Премію присуджують у двох категоріях: художня література та нонфікшн (історичні твори, біографії, мемуари, публіцистика, есеїстика). Цього року переможця оголосили у категорії нонфікшн.

Дослідження «Солід». Взуттєва фабрика життя» вийшло друком у львівському видавництві репортажної та документальної літератури «Човен» у 2023 році. Її автор —співробітник Інституту екуменічних студій Українського католицького університету, керівник проектів та програм Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя УКУ Юрій Скіра.

Книга розповідає про греко-католицького монаха, етнічного німця о. Йозефа Петерса, який в роки Голокосту, ризикуючи власним життям, із благословення митрополита Андрея Шептицького рятував родини львівських євреїв. Впродовж 1942–1944 років жінок, дітей і чоловіків переховували у будівлі взуттєвої фабрики «Солід» неподалік площі Ринок у Львові, якою опікувалися монахи-студити. Обшуки, доноси, хвороби та голод вони пережили із монахами й разом дочекалися закінчення окупації.  

«Ми втрьох абсолютно одноголосно зупинилися на книжці Юрія Скіри. Це історія, яку Україна має знати. Це група греко-католицьких священників, які посеред окупованого Львова рятують єврейські родини. Просто, фактологічно і в той же час якось по-людськи змальовується ця страшна атмосфера нацистської окупації, атмосфера натравлювання однієї нації на іншу. Такий вир ненависті між українцями, поляками та євреями... Потік чорноти, в якому раптом починає сяяти світло», — сказав голова журі Олександр Щерба.

Фіналістами премії стали також:

  • Роман Михальчук, «Смерть і виживання під час Голокосту: терени сучасної Рівненщини» (Рівне: Видавництво «Волинські обереги», 2022);
  • Петро Рихло, «Урвані струни прегучної ліри…»: Німецько-єврейські поети Буковини (Київ: «Дух і Літера», 2023);
  • Євгенія Сенік, «Бо болить» (Брустури: «Дискурсус», 2023);
  • Юлія Стахівська, «Соня і гра кольорів» (Київ: «Дух і Літера», 2022).

Переможець отримає грошову винагороду у розмірі 6000 євро, яка розподілиться між автором (4000 євро) та видавцем (2000 євро). Четверо фіналістів отримають винагороду по 250 євро кожен.

Переможця визначило журі, до якого увійшли експосол України в Австрії й публіцист Олександр Щерба; мистецтвознавиця, редакторка часопису «Критика» Юлія Бентя і професор політології в Університеті Ратґерса в Ньюарку Олександр Мотиль

Премію «Зустріч» заснувала фундація «Українсько-єврейська зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців». 

Вперше премію присудили 2020 року в категорії художньої літератури Василеві Махну за роман «Вічний календар». У 2021 перемогу здобув твір «Антиімперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичності» Йоханана Петровського-Штерна. У 2022 році премію не присуджували у зв’язку з російсько-українською війною. 2023 року лавреаткою стала Софія Андрухович із романом «Амадока».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду