ЮНЕСКО на досвіді України оновлює рекомендації управління цифровими платформами в умовах війни

ЮНЕСКО на досвіді України оновлює рекомендації управління цифровими платформами в умовах війни

11 Вересня 2024
258
11 Вересня 2024
18:35

ЮНЕСКО на досвіді України оновлює рекомендації управління цифровими платформами в умовах війни

258
Проєкт запускають у рамках ініціативи розвитку довіри до інтернет-медіа.
ЮНЕСКО на досвіді України оновлює рекомендації управління цифровими платформами в умовах війни
ЮНЕСКО на досвіді України оновлює рекомендації управління цифровими платформами в умовах війни

У середу, 11 вересня, ГО «Інтерньюз-Україна» разом із ЮНЕСКО за підтримки Японії та IMS (International Media Support) презентували проєкт «SHIELD: Strengthening Honesty, Integrity, and Ethics for Legitimate Discourse».

Проєкт реалізовує громадська організація «Інтерньюз-Україна», він включає оновлення посібника ЮНЕСКО із управління ризиками в умовах надзвичайних ситуацій і оновлення завдяки українському досвіду практик взаємодії із цифровими медіа.

Про запуск проєкту повідомила проєктна фахівчиня бюро ЮНЕСКО в Україні з питань захисту свободи слова, доступу до інформації та безпеки журналістів Діана Мошковська.

«Завдяки сталій підтримці з боку Японії, ЮНЕСКО в Україні має можливість реалізувати проєкти не тільки у сфері культури та освіти, а й у сфері свободи слова. Я думаю, що ми всі погодимося із тим, наскільки важливо мати безпечний та надійний інформаційний простір в умовах війни. І в той час, як ЮНЕСКО, звісно, підтримує проєкти у сфері інформаційної та медійної грамотності. А також підтримує спроможність журналістів та медіа надавати достовірну інформацію. Ми також повинні визнати важливу роль, яку займають сьогоднішні ситуації і цифрові платформи», — каже Діана Мошковська.

Як повідомила Діана Мошковська, у рамках ініціативи розвитку довіри до інтернет-медіа ЮНЕСКО розробила рекомендації для управління цифровими платформами. У межах проєкту, зокрема, у 2023 році випустили «Посібник із регулювання цифрових платформ».

«В межах цього проєкту буде застосовано багатосторонній підхід до адаптації цих рекомендацій, якщо передбачена співпраця між урядом, регуляторними органами, громадянським суспільством та власне цифровими платформами для забезпечення збалансованої регуляції», — каже Діана Мошковська.

Як повідомила Юна Сторм із фонду International Media Support, проєкт передбачає розбудову співпраці для модерації чи маркування неправдивої або чутливої інформації із компаніями, які розвивають цифрові платформи. І розробку із залученням профільних експертів і представників держави політик регулювання і взаємодії із цими платформами.

«Це будуть більш конкретні вказівки для того, щоб зануритися глибше в українську ситуацію. Сподіваємося, що результати і наслідки цього проєкту будуть не лише корисними для України, а також допоможуть далі розвивати рекомендації і керівництво для управління ризиками іншими країнами, які страждають збройних конфліктів», — каже Юна Сторм.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин каже, що намагання політиків урегулювати діяльність соціальних медіа на сьогодні виглядають як спроби «показати непереборне бажання щось зробити, але без чіткого розуміння ефекту».

«Від себе дуже дякую, що ми йдемо за класичним прикладом полісі-процесу. Спочатку шукаємо оптимальні варіанти, тоді будемо пропонувати їх тим, хто би мав цими варіантами скористатися в першу чергу: власникам соціальних мереж, керівників біґ-тех… З боку представництва в парламенті нашого комітету, максимальне сприяння, але точно будемо включатися вже тоді, коли будуть певні пропозиції», — каже Ярослав Юрчишин. 

У адаптації посібника ЮНЕСКО, дослідженні практики роботи соціальних медіа в Україні і співпраці із соціальними платформами будуть брати участь 14 експертів з боку держави, громадських організацій, фактчекерів і представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Проєкт «SHIELD: Strengthening Honesty, Integrity, and Ethics for Legitimate Discourse» втілюється організацією IMS (International Media Support) та ГО «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з UNESCO та за підтримки Японії. Проєкт ґрунтується на «Посібнику з регулювання цифрових платформ» від 2023 року.

Скриншот відео: презентація проєкту «SHIELD: Strengthening Honesty, Integrity, and Ethics for Legitimate Discourse»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
258
Читайте також
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 735
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду