Канадський медіафонд пояснив, як виділив кошти на фільм «Росіяни на війні»

Канадський медіафонд пояснив, як виділив кошти на фільм «Росіяни на війні»

11 Вересня 2024
1557
11 Вересня 2024
14:14

Канадський медіафонд пояснив, як виділив кошти на фільм «Росіяни на війні»

1557
У Фонді пояснили, що фільм про російських солдатів на війні проти України обрав за спеціальною програмою мовник TVO, акредитований канадським медіарегулятором.
Канадський медіафонд пояснив, як виділив кошти на фільм «Росіяни на війні»
Канадський медіафонд пояснив, як виділив кошти на фільм «Росіяни на війні»

Канадський медіафонд (CMF), фінансований урядом Канади, пояснив, за якою процедурою виділив кошти на документальний фільм режисерки Анастасії Трофімової «Росіяни на війні». Про це «Детектору медіа» повідомив виконавчий віцепрезидент CMF із маркетингу та зв’язків із громадськістю Матьє Шантелуа.

За словами Шантелуа, цей проєкт фінансувався через спеціальну програму Broadcaster Envelope Program. У ній мовники, регульовані Канадською радою теле- і радіомовлення (CRTC), самостійно обирають проєкти, на які автоматично виділяються кошти від CMF.

Мовником, який обрав фільм «Росіяни на війні» і використав для нього свій слот у бюджеті програми, був TVO — публічна освітня телемережа провінції Онтаріо.

«Ми покладаємося на наших довірених і регульованих CRTC мовників, щоб забезпечити відповідність проєкту стандартам, схваленим CRTC», — написав Шантелуа.

У CMF повідомили також, що свідомі того занепокоєння, яке висловили Конгрес українців Канади та офіційні представники України щодо цього фільму, і спілкувались про це з організаторами Міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF) та продюсерами стрічки.

«Ми дуже серйозно ставимося до цих проблем і беремо активну участь. Ми продовжуємо підтримувати канадський контент, який відображає широкий спектр голосів та історій, а також розуміємо делікатність теми та потенціал для різних інтерпретацій», — підсумував віцепрезидент Фонду.

Відзначимо, під тиском української громади й дипломатів канадська організація TVO відмовилася від подальшої підтримки пропагандистського фільму «Росіяни на війні».

«Russians at War» («Росіяни на війні») — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. В описі фільму вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». 

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. Він дістав фінансування від державного Канадського медіафонду в розмірі 340 тис. доларів. Конгрес українців Канади (UCC) закликав канадський уряд розслідувати, чому пропагандистський фільм «Росіяни на війні» зняли на гроші платників податків Канади.

У ці дні — 10-го, 13, 14 й 15 вересня — показ фільму запланований на Міжнародному кінофестивалі в Торонто. З вимогою скасувати показ стрічки до організаторів кінофестивалю звернулося Генеральне консульство України в Торонто. Також група народних депутатів України закликала канадських парламентарів не допустити показу стрічки на кінофестивалі. 

Віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Раніше, 5 вересня, стрічку «Росіяни на війні» показали в позаконкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю. Ще три покази були заплановані на 6 вересня. Проти цього показу висловили рішучий протест Міністерство закордонних справ України та посол України в Італії. Держкіно закликало організаторів 81-го Венеційського кінофестивалю виключити  цей фільм з позаконкурсної програми.

Детальніше про показ стрічки «Росіяни на війні» та про реакцію на неї українських кінематографістів читайте в матеріалі: «“Співчувайте російським солдатам, бо вони страждають”. Колишня співробітниця Russia Today показала свій фільм на Венеційському кінофестивалі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1557
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду