3-6 жовтня — міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum у Львові

3-6 жовтня — міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum у Львові

11 Вересня 2024
307
11 Вересня 2024
12:00

3-6 жовтня — міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum у Львові

307
Цього року подія повертається з фокусною темою «Сила спільнодії».
3-6 жовтня — міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum у Львові
3-6 жовтня — міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum у Львові

У Львові 3-6 жовтня пройде міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum, у фестивалі візьмуть участь учасники з 18-ти країн: Болгарія, Бразилія, Велика Британія, Ізраїль, Індія, Ірландія, Канада, Мексика, Нігерія, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Польща, Сербія, США, Україна, Фінляндія, Хорватія.

3-6 жовтня відбудуться дискусії за участі Лауреата Букерівської премії Салмана Рушді, лауреатки Пулітцерівської премії та Оскара Василіси Степаненко, Дослідниці постколоніальних процесів з Індії Ґаятрі Співак, головного редактора Нью-Йоркера Девіда Рімніка, письменника та військовослужбовця Артема Чеха, феміністки, дослідниці творчості Сімони де Бувар з Бразилії Джаміли Ріб’єро, письменниці та перекладачки Софії Андрухович, автора бестселера про дітей, які намагаються бути ніжнішими ніж їх батьки, Бова Б’єрга, філософа Вахтанґа Кебуладзе, журналістки-рослідувачки з Мексики Лідії Качо.

Переглянути всю програму можна на сайті BookForum:  https://bookforum.ua/events

«Цьогорічний фестиваль ми організовуємо попри великі перешкоди, але завдяки підтримці партнерів та донорів ми маємо можливість відбуватися цього жовтня у Львові. Цьогорічна програма сфокусована за участі авторів та авторок з Африки, Європи, Північної та Латинської Америки. Спікери з усього світу продовжуватимуть засвідчувати підтримку України та розповідатимуть про війну росії проти України. Антиколоніальні процеси, активізм, висвітлення воєнних злочинів, — це ті теми, які зачіпатимемо в цьому році», — каже програма директорка Lviv BookForum Софія Челяк.

Програма міститиме близько 150 подій:

  • 30 подій кураторської програми BookForum, яка відбуватиметься у гібридному форматі
  • 120 подій від видавництв та партнерів, які відбуватимуться у середмісті Львова (про них розповімо вам вже 20 вересня)

Зокрема, на відвідувачів чекають:

  • Публічна розмова із Салманом Рушді, обговорення його нової книжки «Ніж» за участі українського письменника Олександра Михеда;
  • Дискусія «Демократія 2024: чи мій голос має значення?» за участі мексиканської письменниці та журналістки Лідії Качо, американського журналіста Террела Джермейна Старра, нігерійської поетеси та активістки Лоли Шонейін, правозахисниці, лавреатки Нобелівської премії миру (2022) Олександри Матвійчук;
  • Обговорення «Спільнодія громадянського суспільства: сила стійкості й чого нам бракує» із заступником гендиректора Українського Інституту Алімом Алієвим, президентом Українського ПЕН Володимиром Єрмоленком, письменником і музикантом Сергієм Жаданом, директоркою «Мистецького арсеналу» Олесею Островською-Лютою, заступницею виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Інною Підлуською;
  • Публічна розмова болгарського письменника Георгія Господінова з письменником, автором «Словника війни», перекладачем українського видання Остапом Сливинським;
  • Дискусія «Геноциди в історії людства та України: пам’ять, меморіалізація та сучасні виклики» з американським істориком Норманом Наймарком та українською історикинею Людмилою Гриневич;
  • Розмова «Відпусти минуле: що таке антиколоніальна боротьба» з індійською вченою Гаятрі Чакраворті Співак та бразильською філософинею Джаміле Рібейро за участі Лоли Шонейін та Оксани Забужко, яку проведе філософ Вахтанг Кебуладзе.

Також традиційно BookForum готує для наймолодших відвідувачів спеціальну дитячу програму, а для всіх поціновувачів — улюблену Ніч поезії.

«Російська війна є імперською, а культура – частина цього колоніального завоювання. Україна стикається з тим, що Росія століттями намагається привласнити її культуру і докладає нескінченних зусиль, щоб знищити українську культуру та мову. Війна, що триває, є лише частиною цієї історії. Долучаючись до Lviv BookForum, ми допомагаємо людям за межами України дізнаватися більше про це. Я маю за честь бути частиною цього процесу», — коментує свою участь у фестивалі фінська письменниця Софі Оксанен.

Події наживо відбудуться у Львові, у Пороховій вежі та на локаціях партнерів. Онлайн-трансляції українською можна буде переглянути на YouTube BookForum, а також на каналах наших партнерів: Суспільне Культура, Еспресо, ПЕН Україна.

Англійською мовою з іспанськими, французькими та німецькими субтитрами можна буде долучитись до трансляції на Vimeo-каналі HAY Festival.

Організатор заходу:  Громадська організація «Форум видавців»

Digital-партнери: HAY Festival  (Сполучене Королівство), The Institute for Human Sciences (IWM) (Австрія)

За підтримки: Open Society Foundation, Міжнародного фонду “Відродження”, Посольства Королівства Нідерланди в Україні, Львівської міської ради

Програмні партнери: PEN Україна, Українсько-єврейська зустріч, Львівський Медіа Форум, Гете-інститут в Києві

Генеральні медіапартнери: Радіо Свобода, Суспільне мовлення, Українська правда, Еспресо

Спеціальні медіапартнери: Starlight, Твоє місто, ЧИТОМО

Інформаційні медіапартнери: Суспільне Культура, Радіо Культура, Українське Радіо, Лівий берег, Depo, Український тиждень, Детектор Медіа, Локальна історія, NZL Media, Свідомі, Hromadske, Радіо «Львівська Хвиля», NV, Радіо NV, Збруч, Bazillic, Лірум, Перший західний, Високий замок, Lviv Travel, Сенсор, Львівська пошта, Телебачення Торонто, журнал «Країна»

31-й Міжнародний літературний фестиваль Lviv BookForum відбувається за підтримки Open Society Foundations, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Королівства Нідерландів в Україні, а також Львівської міської ради.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду