Віцепрем’єрка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі у Торонто

Віцепрем’єрка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі у Торонто

10 Вересня 2024
947
10 Вересня 2024
22:48

Віцепрем’єрка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі у Торонто

947
Фріланд вважає неправильним те, що канадські державні кошти підтримують показ та виробництво такого фільму.
Віцепрем’єрка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі у Торонто
Віцепрем’єрка Канади Христя Фріланд засудила показ фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі у Торонто

Віцепрем’єр-мінісетрка Канади Христя Фріланд засудила показ документального фільму «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі у Торонто, повідомляє CBC. 

У спілкуванні з журналістами Христя Фріланд підкреслила, що і дипломати, і канадсько-українська громада висловили «серйозну стурбованість» стосовно цієї стрічки, і вона «поділяє це занепокоєння». 

«Неправильно, що канадські державні кошти підтримують показ та виробництво такого фільму», – вважає високопосадовиця. 

Коментуючи слова авторки фільму, колишньої режисерки державної пропагандистської телекомпанії Russia Today Анастасії Трофімової про те, що «Росіяни на війні»«антивоєнний фільм», віцепрем’єрка Канади нагадала, що у війні проти України не можна ставити знак рівності між жертвою та агресором. 

«Це війна, де Росія порушує міжнародне право та скоює воєнні злочини. У цій війні дуже чітко є добро і зло. Українці борються за свій суверенітет та за демократію в усьому світі», – наголосила Христя Фріланд. 

Нагадаємо, Конгрес українців Канади (UCC) заявив, що пропагандистський фільм «Росіяни на війні» Трофімова зняла на гроші платників податків Канади. За даними Конгресу, російський фільм дістав фінансування в розмірі 340 тис. канадських доларів.

Конгрес закликав Міжнародний кінофестиваль у Торонто негайно скасувати показ цього фільму, а також  закликав уряди Канади й Онтаріо негайно розслідувати обставини того, як і чому гроші канадських платників податків використовували для фінансування російської пропаганди. 

У UCC зазначили, що протягом семи місяців, коли знімали фільм, режисерка не могла перебувати з російськими військовими на окупованій території України «без відома, підтримки й дозволу російської держави».

«Фінансування й підтримка цього фільму урядом Канади й Онтаріо принесли Росії пропагандистську перемогу», — вважають у UCC.

На сайті МКФ в Торонто зазначено, що показ пропагандистського фільму «Росіяни на війні» розпочнуть 10 вересня, його покажуть також 13-го, 14-го й 15 вересня.

Група народних депутатів України звернулася до канадських парламентарів із закликом не допустити показу на кінофестивалі в Торонто цього фільму.

Генеральне консульство України в Торонто також звернулося до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто з вимогою скасувати показ стрічки.

5 вересня стрічку «Росіяни на війні» показали в позаконкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю. Ще три покази були заплановані на 6 вересня. 

Проти цього показу висловили рішучий протест Міністерство закордонних справ України та посол України в Італії. У своєму коментарі українське МЗС підкреслило, що демонстрація стрічки є образою для жертв війни та слугує інструментом російської пропаганди, викривляючи реальність російської агресії.

Державне агентство України з питань кіно закликало організаторів 81-го Венеційського кінофестивалю виключити  цей фільм з позаконкурсної програми.

«Russians at War» («Росіяни на війні») — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. 

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. В його описі вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». 

В описі фільму на сторінці фестивалю в Торонто сказано, що багато солдатів, яких режисерка зустріла на війні, «дуже молоді. Дехто вірить, що збирається перемогти український нацизм. Інші йдуть через віру в культурну єдність Росії та України. Зрештою всі вони розуміють, що все, що вони чули про війну в російських ЗМІ, є неправдою. Вони починають сумніватися у своїй меті — і борються лише за те, щоб вижити».

Детальніше про показ стрічки «Росіяни на війні» та про реакцію на неї українських кінематографістів читайте в матеріалі: «“Співчувайте російським солдатам, бо вони страждають”. Колишня співробітниця Russia Today показала свій фільм на Венеційському кінофестивал».

 Фото: Христя Фріланд/онлайн-медіа «Українки»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
947
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду