Священники РПЦ використовують мілітарну риторику в п'ять разів частіше, ніж миротворчу, — дослідження

Священники РПЦ використовують мілітарну риторику в п'ять разів частіше, ніж миротворчу, — дослідження

10 Вересня 2024
354
10 Вересня 2024
16:13

Священники РПЦ використовують мілітарну риторику в п'ять разів частіше, ніж миротворчу, — дослідження

354
Центр протидії дезінформації презентував аналітичний звіт «Священна війна»: мілітарна діяльність РПЦ».
Священники РПЦ використовують мілітарну риторику в п'ять разів частіше, ніж миротворчу, — дослідження
Священники РПЦ використовують мілітарну риторику в п'ять разів частіше, ніж миротворчу, — дослідження

Мілітарна риторика кліриків РПЦ майже вп’ятеро переважає миротворчу. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації у звіті «Священна війна»: мілітарна діяльність РПЦ», який було презентовано 10 вересня.

ЦПД проаналізував роль Російської православної церкви як інструменту мілітаризації російського суспільства та легітимізації воєнних дій, насамперед проти України.

За словами старшого аналітика Центру протидії дезінформації Василя Сличка, російське православне духовенство використовує «подвійну риторику»: одночасно з мілітарними меседжами клірики РПЦ поширюють миротворчі, залишаючись для своєї пастви «мирною» церквою. Якщо ж порахувати загальну кількість використання миротворчих та мілітаних лінгвістичних конструкцій з 1 січня 2022 року по 18 серпня 2024-го, то публікацій з мілітарною риторикою нараховується 25 тисяч, а з миротворчою — лише 5,35 тисяч.

«Якщо ми говоримо про миротворчу риторику, то це "мир божий", "благословення на мир" і так далі. Що ж до мілітарної або войовничої риторики, то там були конструкції "священа війна", "хрестовий похід", "мученики за віру", "битва за православ’я", "праведний захист"», — пояснив Василь Сличко.

За даними аналітиків ЦПД, ключовими підходами Російської православної церкви є теорія «Атомного православ’я» та концепція «Третього Риму». «Атомне православ’я» використовує ядерну зброю, як божественно санкціонований інструмент для захисту православної цивілізації, а концепція «Третього Риму» передбачає легітимізацію агресивної зовнішньої політики Росії.         

Центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму, за словами Василя Сличка, є патріарх Кирило. Він є автором певних релігійних наративів для легітимізації агресії Кремля, зокрема терміну «священна війна», а також основною ланкою, яка починає демонізувати Захід та НАТО.

На запитання «Детектора медіа» про те, як саме українські медіа мають висвітлювати цю проблему, аби зменшити вплив РПЦ на українських вірян і не наштовхнутися на спротив, заступниця керівника ЦПД Анаїт Хоперія відповіла, що поширення інформації про мілітарну діяльність РПЦ сприятиме усвідомленню громадянами її суті як ворожої релігійної організації і, зокрема, розвінчанню міфу про буцімто «утиски православних» в Україні.

Василь Сличко додав, що матеріалів про діяльність РПЦ та її вплив на українців має бути більше, однак вони мають бути обґрунтовані, щоби в аудиторії не виникало подвійних трактувань.

При підготовці звіту аналітики ЦПД провели моніторинговий скринінг, проаналізували соцмережі та зробили історико-культурний аналіз мілітарної складової діяльності РПЦ з 1991 по 2024 роки. Для цього використовувалося спеціалізоване програмне забезпечення «ОSavul». Повний звіт можна побачити за посиланням.

Нагадаємо, нещодавно ЦПД виявив польські антиукраїнські тікток-профілі. Серед великої кількості тікток-акаунтів знайшли такі, що дублюють співзвучні російській пропаганді наративи.

Фото Ірини Семенюти, скриншоти Центру протидії дезінформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
354
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду