«Марафон» суму та гніву через обстріли, і лише під кінець тижня вдалося дещо стабілізувати настрої. Зведення інформаційної війни 31 серпня – 6 вересня 2024 р.

«Марафон» суму та гніву через обстріли, і лише під кінець тижня вдалося дещо стабілізувати настрої. Зведення інформаційної війни 31 серпня – 6 вересня 2024 р.

9 Вересня 2024
572

«Марафон» суму та гніву через обстріли, і лише під кінець тижня вдалося дещо стабілізувати настрої. Зведення інформаційної війни 31 серпня – 6 вересня 2024 р.

572
CAT-UA проаналізувала інфополе – новини та емоції – які панували в соцмережах протягом минулого тижня, з суботи 31 серпня – по п’ятницю 6 вересня 2024.
«Марафон» суму та гніву через обстріли, і лише під кінець тижня вдалося дещо стабілізувати настрої. Зведення інформаційної війни 31 серпня – 6 вересня 2024 р.
«Марафон» суму та гніву через обстріли, і лише під кінець тижня вдалося дещо стабілізувати настрої. Зведення інформаційної війни 31 серпня – 6 вересня 2024 р.

За цей період кількість негативу в соцмережах сягнула рекордних показників: мінус 28 пунктів. Причиною стали обстріли Львова, Полтави та Харкова. Всі три випадки викликали увагу через особисті історії або через кількість жертв як у випадку загибелі курсантів. Тому хороші новини, яких також було достатньо, лише трохи збалансували панівний негатив, який виражався у формі гніву на росіян, тривоги та суму. 

Через обстріли негатив визначає настрої тижня

На початку тижня увагу проукраїнського сегмента привернула історія 18-річної художниці В. Кожушко, чому сприяє зворушливий допис від С. Жадана, з яким перед загибеллю листувалася і ділилася роботами мисткиня. Трапляються історичні аналогії з Розстріляним відродженням.

Пізніше бурхливу увагу привертає влучання балістикою в навчальний заклад в Полтаві. Не одразу  починають казати саме про військовий об'єкт і загалом при коментарях трагедії прямої згадки уникають. Кажуть про кількість поранених та загиблих, демонструють розбір завалів, згадують що це був Інститут зв'язку (без уточнень).

Згодом – з подачі мера Львова А. Садового – поширювалася трагічна історія про чоловіка, що втратив дружину і трьох доньок. Її активно поширюють в соцмережах жінки, зокрема в Західному макрорегіоні.

Критикують Польщу за небажання збивати ворожі цілі над заходом України. Сумарно ці три події забезпечують «марафон» суму та гніву на росіян. Після гучних трагедій соцмережі також традиційно підхоплюють гнівні обвинувачення на адресу нерішучих союзників: якби закрили небо, або, особливо, якби дозволили бити своєю зброєю по Росії, то таких жертв не було би.

Масовані обстріли, жертви серед цивільних та військових помітно відтягують увагу від подій на Курському напрямку.

Критики влади концентрувалися на кадрових питаннях, пізніше на трагедії в Полтаві

М. Безугла написала про втрату F-16 і звинуватила в ній керівництво ПС. Пізніше звільнено командувача ПС. Р. Умєрову вже закидають інші кадрові перестановки, як-от призначення начштабу командування СБС: низка медіа поширили інформацію про те, що раніше Гладкого могли підозрювати у державній зраді, та про нібито наявність в дружини російського паспорта.

Кризу на Покровському напрямку пов’язують з «розгромом» Генштабу та призначенням туди «неадекватного» А. Баргилевича, пригадують і звільнення В. Залужного: мовляв, через ці помилки нині перебіг подій не на користь України.

Звучить критика влади, в тому числі завдяки внутрішнім чварам: М.Безугла поширює фейк про «шикування» в Полтаві. Навіть спростування провини керівництва Полтавського навчального центру не скасовує обговорення версій щодо недбалості керівництва, через яку і загинули курсанти.

Заяви про стримування наступу на сході також переважно викликають оптимізм

Уперше за тривалий час у фронтовому блоці новин відбувається розрядка за рахунок новин від військових підрозділів про стримування ворожого наступу. Чимало уваги привернув «Азов», який долучився до боїв у Нью-Йорку і зміг там вивести групу військових з оточення, а також стабілізував ситуацію на напрямку. Зрештою, надію викликають і повідомлення щодо Покровська: військові та експерти заявляють, що наступ РФ захлинувся, вони не можуть далі рухатися через значні втрати (їхні позиції завалені трупами). Проте є й критика: так, експредставник 47 ОМБр М. Мельник стверджує, що комунікація О.Сирського щодо Покровська є перебільшенням.

Хороші новини трохи балансували загальний настрій, особливо під кінець тижня

За тиждень було чимало позитивних інфоприводів, але в загальному новинному фоні переважають сум та гнів – тож всі хороші новини виступають перш за все як чинники відволікання від сумного.

Святкування Дня авіації частково гасить негатив на тлі останніх подій довкола українських повітряних сил. Ідеально ліг у контекст свята зміст вірша Л. Костенко «Крила», який декламували різні відомі публічні особи, зокрема діячі культури.

Удари по Москві дещо балансують негатив, який переважає. Для проукраїнської спільноти атаки на РФ – російська сторона звітує про найбільшу атаку, але й про збиття – стають найголовнішим джерелом позитиву за день.

Пересічні користувачі соцмереж, здебільшого жінки, і місцева влада долучаються до привітань із першим днем навчального року. Ключовою емоцією таких дописів є вдячність Силам оборони за можливість навчати дітей. Присутня також надія на життя попри війну та після неї.

Оптимізму додає сплеск новин про власні новітні розробки ОПК. Тема «Паляниці» започаткувала цілу хвилю повідомлень про дозволи на експлуатацію новітніх розробок чи випробування техніки. Серед іншого, МО розповідає про введення в експлуатацію БТР «Хорунжий», а також першого підземного стабпункту для СОУ (Р.Умєров).

«Рамштайн» і його підсумки нарешті більш ґрунтовно долають песимізм від тривалих кривавих обстрілів. Деталі зустрічей В. Зеленського з іноземними посадовцями на кшталт Л. Остіна та сам факт прибуття його на авіабазу до Німеччини стають вагомими інфоприводами. З початку доби тримається значна надія на успішність цієї зустрічі для України, й наприкінці доби ця надія справджується: результати зустрічі є плідними, що дозволяє самими звістками про отриману допомогу (від США, Нідерландів, Британії тощо) відсунути на другий план погані новини останніх кількох діб.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів – присутній в 28% усіх постів на тему війни. Найбільше гніву на росіян, він зростає після кожної ракетної атаки, також гнів на російську пропаганду, на російські фейки щодо зерновозів, гнів після атак спрямований і на західних партнерів, які не дозволяють бити по Росії своєю зброєю, мало допомагають Україні. Гнів у критиці влади помітний на Безуглу через її нові заяви та через те, що її не звільнили. Є багато гніву і в сварках між собою.

Тривога – 22% – з початку тижня багато говорять про наступ на Покровськ, постійно присутнє в соцмережах тривожне обговорення всіх повідомлень про просування росіян, прогнози, аналітика теж тривожна. Пізніше додається тривога через повідомлення про поставки нової зброї з Ірану, говорять про нові балістичні ракети. Також багато повідомлень про повітряні тривоги через інтенсивні російські обстріли.

Сум – 17% – значно зростає в дні ударів по Полтаві та по Львову та тримається наступними днями, багато фото, історій загиблих, пізніше – фото з похорону.

Радість – 14% – удари по російських тилах, повідомлення про безпілотники, які долетіли до Москви, радість у перший день навчання та радісне обговорення засідання Рамштайну.

Гордість – 7%.

Надія – 6% – велика надія на світову підтримку і нову зброю, особливо в очікуванні Рамштайну, тримається надія на перемогу.

Вдячність – 3%. 

Втома – 2% зростає до кінця тижня на фоні тривання російських обстрілів, більш помітна ввечері та вночі.

Сміх – 1%.

Жінки більше втомлені від війни, більше сваряться між собою, сумують через загиблих, більше вітають з Днем знань, чоловіки більше обговорюють нову зброю, світову підтримку і ситуацію на фронті.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де рашисти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
572
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду