56% українських біженців в Австрії не планують повертатися додому – дослідження

56% українських біженців в Австрії не планують повертатися додому – дослідження

7 Вересня 2024
1097
7 Вересня 2024
17:36

56% українських біженців в Австрії не планують повертатися додому – дослідження

1097
Згідно з новим дослідженням Австрійського інтеграційного фонду (ÖIF), українські біженці, які проживають в Австрії, значно покращили знання німецької мови та активніше інтегруються на ринок праці. Майже половина уже працює, а рівень зайнятості серед українок зріс до 43%. Також дослідження показує, що більшість біженців не планують повертатися в Україну найближчим часом.
56% українських біженців в Австрії не планують повертатися додому – дослідження
56% українських біженців в Австрії не планують повертатися додому – дослідження

В Австрії проживає близько 78 000 українських біженців. Нове дослідження, проведене Австрійським інститутом дослідження сім'ї під керівництвом Вольфганга Мазала на замовлення Австрійського інтеграційного фонду (ÖIF), показує значні успіхи у вивченні німецької мови та інтеграції на ринок праці. Згідно з результатами дослідження, зростання знання німецької мови та зайнятості переселенців супроводжується зниженням намірів повертатися до України.

Майже половина українських переселенців працює

Наразі в Австрії працюють 44% опитаних українських біженців. Зокрема, зайнятість серед українок значно зросла: у 2022 році працювали лише 10% жінок, у 2023 році цей показник зріс до 25%, а у 2024 році досяг 43%. Найпоширеніші сфери зайнятості включають прибирання (23%), торгівлю (14%), охорону здоров'я (12%) та освіту (11%). Рівень освіти переселенців залишається високим: 75% опитаних мають вищу освіту. Близько половини з них планують визнати свої дипломи в Австрії, а 12% вже успішно це зробили.

Покращення знання німецької мови призводить до вищого рівня задоволеності життям

Рівень знання німецької мови серед українок значно покращився порівняно з минулим роком: 35,6% респонденток володіють німецькою мовою на рівні B1 і вище. Задоволеність життям в Австрії тісно пов'язана з рівнем знання мови: 66% тих, хто оцінює свої знання німецької як високі, почуваються задоволеними своїм життям. Загалом, 85% опитаних почуваються безпечно та добре доглянутими в Австрії, а 95% відзначають успішне співжиття з австрійцями.

Майбутні плани: лише 3% переселенців мають конкретні плани повернутися в Україну

Плани на майбутнє серед українських біженців значно змінилися: у 2024 році лише 3% опитаних планують повернутися в Україну, порівняно з 30% у 2022 році та 13% у 2023 році. Натомість 56% не планують повертатися, а 12% висловили намір зробити це у майбутньому.

Підтримка ÖIF для українських переселенців в Австрії

Австрійський інтеграційний фонд (ÖIF) надає різноманітні послуги для підтримки українських переселенців з початку війни, включаючи мовні курси, консультації з питань інтеграції на ринку праці, освіти, визнання кваліфікацій та здоров'я. Понад 55 600 українців вже скористалися курсами німецької мови, організованими ÖIF по всій Австрії. На кар'єрних платформах ÖIF відомі компанії, такі як Lidl, REWE, IKEA та POST AG, інформують учасників мовних курсів про можливості працевлаштування та кар'єрного росту.

Детальні результати дослідження доступні на вебсайті ÖIF.

Нагадаємо, «Україна — це дім»: запустили сайт для переселенців та вимушених емігрантів.

Фото: profil.at. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду