В Росії оголосили «перемогу над Україною»: дайджест пропаганди за 5 вересня 2024

В Росії оголосили «перемогу над Україною»: дайджест пропаганди за 5 вересня 2024

6 Вересня 2024
244
6 Вересня 2024
13:51

В Росії оголосили «перемогу над Україною»: дайджест пропаганди за 5 вересня 2024

«Центр стратегічних комунікацій»
244
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 5 вересня 2024 року.
В Росії оголосили «перемогу над Україною»: дайджест пропаганди за 5 вересня 2024
В Росії оголосили «перемогу над Україною»: дайджест пропаганди за 5 вересня 2024

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Як RT відмивала дезінформаційні долари в США
  2. Скотт Ріттер попрощався зі своїми «спутниками»
  3. Чому росЗМІ так люблять «підполковника Девіса»
  4. «Воєнкори» і МО РФ спростовують Путіна та Алаудінова

Як RT відмивала дезінформаційні долари в США

Напередодні США застосували нові санкції проти кремлівських пропагандистів. Крім того, американський Мін’юст офіційно звинуватив двох співробітників RT у відмиванні коштів і порушенні закону про «іноземних агентів».

НАСПРАВДІ, йдеться про Костянтина Калашникова та Олену Афанасьєву, проти яких також було запроваджено санкції. Згідно з обвинувальним висновком Південного округу Нью-Йорка та за словами прокурора США Деміана Вільямса, вони керували з Москви запущеною RT інформаційною операцією, використовуючи фейкові особистості та підставну компанію. 

Вони створили в штаті Теннессі фірму, яка платила онлайн-коментаторам за поширення проросійської пропаганди та дезінформації. При цьому російське походження структури приховувалося і коментатори не знали, що працюють фактично на Москву. Загалом у рамках цієї схеми було витрачено $10 млн.

Створена співробітниками RT компанія публікувала відеоролики англійською мовою в TikTok, Instagram, X і YouTube. З моменту створення в листопаді 2023 року вона опублікувала приблизно 2000 відеороликів, які зібрали понад 16 млн переглядів тільки на YouTube. Багато з них містять коментарі про події та проблеми у США і спрямовані на розпалювання внутрішніх суперечностей у країні.

В обвинуваченні йдеться про Tenet Media, повідомив журналіст Bellingcat Арік Толер, який виявив в описі каналу компанії на YouTube фразу, що увійшла в обвинувальний висновок.

Калашников стежив за фінансуванням і винайманням співробітників. Афанасьєва під фейковими особистостями — Олена Шудра (Helena Shudra) і Вікторія Песті (Victoria Pesti) – керувала розміщенням сотень відеороликів, даючи вказівки іншим співробітникам. Наприклад, після теракту в «Крокус Сіті-Холі» 22 березня вона попросила одного з них звинуватити в нападі Україну і США. «Я думаю, ми можемо зосередитися на українсько-американському аспекті… ЗМІ поширили фейкові новини про те, що ІДІЛ взяла на себе відповідальність за атаку, хоча сама ІДІЛ ніколи не робила подібних заяв. Усіх терористів було затримано, коли вони прямували до кордону з Україною».

З жовтня 2023 року до серпня 2024-го RT відправила банківські перекази в свою американську компанію на загальну суму близько $9,7 млн. Перекази здійснювалися через підставні компанії в Туреччині, ОАЕ і на Маврикії та часто супроводжувалися коментарями про те, що платежі були нібито пов’язані з купівлею електроніки. При цьому ані компанії, ані її засновники не реєструвалися як іноагенти.

31-річному Калашникову і 27-річній Афанасьєвій загрожує до п’яти років позбавлення волі за це порушення і до 20 років позбавлення волі за змову з метою відмивання грошей.

Скотт Ріттер попрощався зі своїми російськими «спутниками»

Другою «непоправною» втратою на американському напрямку стала відмова відомого пропагандиста Скотта Ріттера надалі співпрацювати з RT і Sputnik. «Я глибоко вдячний за професіоналізм усіх моїх російських колег за останні кілька років і пишаюся знайомством із ними», — заявив він.

НАСПРАВДІ, прощання Скотта сталося як раз після того, як США запровадили санкції проти цих його колег. «Я повністю відданий дотриманню законодавства США і тому негайно припиняю всі контрактні відносини, як із RT, так і зі Sputnik, а також припиняю свою участь у будь-якій взаємодії ЗМІ з особами та організаціями, на які поширюються санкції, доти, доки влада США не визнає це законним», – пояснив Ріттер.

Нагадаємо, ще 8 серпня стало відомо, що ФБР «у зв’язку з федеральним розслідуванням», прийшла з обшуком до нього. Тоді правоохоронці під час слідчих дій винесли з будинку Ріттера «понад два десятки коробок». У червні Держдеп вилучив у Ріттера паспорт, коли той збирався летіти у РФ на ПМЕФ-2024, де за чутками, мав ледь не модерувати панель з самим Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американська спецоперація проти дезінформації з РФ

А в контексті потужного американського удару по російській пропаганді варто додати, що Державний департамент США зі свого боку оголосив про наступні три кроки:

  1. нову політику щодо обмеження видачі віз певним особам, які, діючи від імені підтримуваних Кремлем медіаорганізацій, використовують ці організації як прикриття для таємної діяльності та є відповідальними або співучасниками цих зловмисних зусиль;
  2. визначення присутності «России Сегодня» та її дочірніх компаній — «РИА Новости», «ТВ Новости», «Ruptley» і «Спутник» —  як іноземних місій, що вимагає від них надання інформації Держдепу про весь свій персонал та нерухомість у США;
  3. нагороду за інформацію про потенційні іноземні спроби втручатися у вибори в США.

Нагадаємо, ФБР після Ріттера взялася за велику «рибу». І ось 5 вересня Мін’юст США висунув обвинувачення і ведучому «Первого канала» Дмитру Саймсу та його дружині Анастасії в «порушенні санкцій». Їм може загрожувати покарання до 60 років в’язниці.

Чому росЗМІ так люблять «підполковника Девіса»

На тлі подій навколо «ексрозвідника Скотта», варто нагадати і про використання в російській пропаганді YouTube-канала «експідполковника США Деніела Девіса».

Прокремлівські ЗМІ з великим задоволенням роблять новини, посилаючись на нього. Але особливо люблять узагальнювати, на кшталт: «у США заявили про катастрофічне становище ЗСУ під Курськом» або: «у США назвали слова Зеленського про сотню F-16 для ЗСУ безглуздими». І все з посиланням на канал Девіса.

У середньому його ролики набирають 5-10 тисяч переглядів. Але в Росії майже всі державні ЗМІ розповідають про його бачення ситуації навколо війни в Україні. Наприклад, РИА Новости за рік посилалися на думку «підполковника Девіса» у 146 матеріалах. 

Ще у квітні минулого року відомий український аналітик Олександр Коваленко писав про цього «віщуна, який застерігає ЗСУ від контрнаступу, заявляючи, що будь-які активні дії українців настільки їх виснажують, незалежно від успішності чи неуспішності цих дій, що вони більше не зможуть чинити опір російським військам.

Цей «підполковник» нещодавно передрікав перехід війни в Україні в ядерний формат. У липні 2022 року, він заявляв, що ЗСУ втрачають щодня більше тисячі солдатів і скоро воювати буде просто нікому. Водночас 30 серпня 2022 року він стверджував, що ніякого контрнаступу ЗСУ не буде.

Загалом ви зрозуміли, який «мудрий експерт» нам трапився. Але головне – це не безсоромний рівень його інтелекту, а те, що черговий «вкид» від цього «шановного аналітика» розносять російські ЗМІ. Крім того, його намагаються інтегрувати в українське інформполе через сірий сегмент».

У травні цього року Девіс розповсюджував відверту брехню про те, що США зробили Києву пропозицію відмовитися від частини територій. За його словами, в обмін на це рішення Києву більше не доведеться втрачати території та солдатів. І про це писали відомі українські ЗМІ.

«Воєнкори» і МО РФ спростовують Путіна та Алаудінова

Власне, ту ж «переговорну хотєлку» опосередковано (а в деяких випадках і прямо) просував Путін під час свого чергового «стендапу», який цього разу був організований у Владивостоці. 

Щодо «ситуації в Курській області» (яку він називає «ці території») Путін сказав: «Київ хотів змусити нас метушитися і нервувати, зупинити наступ у Донбасі, але нічого не вийшло. Наші війська тільки прискорили наступальні операції, при цьому в прикордонних районах ситуація вже стабілізувалася».

В той же час кадировський генерал Алаудінов, не чекаючи навіть остаточної «стабілізації», вже оголосив 5 вересня «днем перемоги над Україною».

Але цього ж дня МО РФ не повідомляло про жодну перемогу, а навпаки натхненно «відбивало атаки штурмових груп противника».

А головний Z-блогер-«мільйонник» Подоляка писав: «Курський напрямок на ранок 05.09.24. Як і раніше, поки без змін. Ініціатива за противником…».

НАСПРАВДІ, 6 вересня виповнюється місяць з моменту наступу ЗСУ в Курській області. І за цей час нікуди «бандитів» (за путінським визначенням) так і не погнали. І саме тому Алаудінов вперто не хоче злізати з «переможної» хвилі, яку запустив сам Путін ще 24 лютого 2022 року. Виглядає це смішно, навіть з точки зору поверхневого аналізу. 

Проте, все пояснила Симоньян, яка на тлі американських подій, цілком серйозно пообіцяла: «Зі щілин проліземо, що ж робити, раз нас і у двері виганяють, і у вікно. Ми робитимемо свою роботу, поки у нас залишається хоч найменша можливість її робити. Це наш обов’язок перед державою, яка доручила нам таку відповідальність».

Як бачимо, безвідповідально вони працюють. В один день з усіх своїх пропагандистських «щілин» і «день перемоги над Україною» відсвяткували й водночас визнали, що «ініціатива за противником». І таких днів вже 926.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду