ФБР: Близькі до Росії структури створили фейкові сайти понад 10 медіа Європи для поширення дезінформації

ФБР: Близькі до Росії структури створили фейкові сайти понад 10 медіа Європи для поширення дезінформації

6 Вересня 2024
367
6 Вересня 2024
11:56

ФБР: Близькі до Росії структури створили фейкові сайти понад 10 медіа Європи для поширення дезінформації

367
За даними ФБР, Для реєстрації доменів використовувалися підроблені особи та адреси на захищеному поштовому сервісі Proton. Оплату здійснювали через криптовалюти з кількох гаманців, які пов'язані з людиною, що під час реєстрації на криптобіржах використовувала російські документи і заходила з російської IP-адреси.
ФБР: Близькі до Росії структури створили фейкові сайти понад 10 медіа Європи для поширення дезінформації
ФБР: Близькі до Росії структури створили фейкові сайти понад 10 медіа Європи для поширення дезінформації

Близькі до російського уряду структури створювали сайти-двійники провідних медіа Європи, аби поширювати дезінформацію. Про це повідомила литовська редакція Delfi з посиланням на документ обсягом 277 сторінок, який ФБР подало до американського суду у справі про спробу втручання у вибори президента США. 

За даними відомства, всього було створено дзеркала щонайменше 14 європейських медіа — литовського Delfi, німецьких Der Spiegel, Bild, T-Online, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung та Süddeutsche Zeitung, французьких Le Monde та Le Parisien, британських Daily Mail, Reuters, італійської La Repubblica, а також «Українсьої правди» та Oboz.ua. Також дзеркала створили для деяких близькосхідних видань.

Домени сайтів-двійників провідних медіа Європи були зареєстровані через американські компанії. Для цього використовувалися підроблені особи та адреси на захищеному поштовому сервісі Proton. Оплату реєстрації дзеркал здійснювали через криптовалюти з кількох гаманців, які пов'язані з людиною, що під час реєстрації на криптобіржах використовувала російські документи і заходила з російської IP-адреси. Цю людину в доповіді називають Костянтином.

Зокрема, два сайти, що мімікрують під ресурси Delfi за адресами delfi.top та delfi.today, були зареєстровані між 26 червня та 2 жовтня 2022 року користувачем, який використовував німецьку IP-адресу. За даними ФБР, його криптогаманець входить до набору, який фінансує Костянтин. Ще один сайт delfi.life був зареєстрований іншим користувачем, якого також пов'язують з тим самим Костянтином. 

На момент підготовки документа із трьох підроблених сайтів Delfi працював лише delfi.top. Нині жоден із них не відкривається, а в інтернет-архівах немає копій сторінок. 

Правоохоронці з'ясували, що основною метою масштабної операції була Німеччина.

«Насамперед нам необхідно дискредитувати США, Велику Британію та НАТО, а по-друге, переконати німців виступити проти “неефективної” політики санкцій», — цитує відомство листування організаторів. 

Окрім цього, в рамках операції за допомогою фейкового контенту та коментарів у соціальних мережах планували «нагнітати внутрішню напруженість», «впливати на реальні конфлікти» та «штучно створювати конфліктні ситуації». 

Нагадаємо, 4 вересня міністерство фінансів США ввело санкції проти медіагрупи «Россия сегодня» та її дочірніх компаній: «РИА Новости», RT, Ruptly і Sputnik, а також проти хакерського угруповання RaHDit. Санкції запроваджено через втручання цих структур Кремля у президентські вибори 2024 року.

Під санкції США також потрапили головна редакторка RT Маргарита Симоньян, її заступники Єлизавета Бродська та Антон Анісімов, заступник директора англомовного мовлення Андрій Кіяшко, керівник проєктів цифрових медіа Костянтин Калашников та його підлегла Олена Афанасьєва.

Міністерство юстиції США також повідомило про те, що медіамережа зі штату Теннессі, яка виробляє шоу для відомих правих діячів, таких як Бенні Джонсон і Тім Пул, значною мірою фінансувалася російським державним телеканалом RT.  У розсекреченому обвинувальному акті відомство стверджує, що співробітники RT укладали контракти і контролювали поширення тез Кремля популярними правими американськими діячами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
367
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду