Журналісти релокованого медіа «Зміст тижня» зіткнулися з хвилею кібератак

Журналісти релокованого медіа «Зміст тижня» зіткнулися з хвилею кібератак

5 Вересня 2024
270
5 Вересня 2024
15:30

Журналісти релокованого медіа «Зміст тижня» зіткнулися з хвилею кібератак

270
Команда зафіксувала спроби несанкціонованого входу до електронних поштових скриньок працівників, а також випадки зламу акаунтів у телеграмі.
Журналісти релокованого медіа «Зміст тижня» зіткнулися з хвилею кібератак
Журналісти релокованого медіа «Зміст тижня» зіткнулися з хвилею кібератак

Редакція релокованого із Сєвєродонецька видання «Зміст тижня» зазнала хакерських атах. Зловмисники намагалися ввійти до електронних поштових скриньок працівників. Окрім цього, були випадки зламу акаунтів у телеграмі. Про це представниці Інституту масової інформації в Луганській області повідомила медіаменеджерка видання Олена Ніжельська.

«Атаки зазвичай починаються з отримання журналістами "невинних" повідомлень із проханням підтримати дитину в мистецькому конкурсі. Після переходу за наданим посиланням зловмисники отримують повний доступ до акаунту жертви, включно з усією контактною інформацією», — розповіла Ніжельська.

Хакери використовують акаунти для розсилання фальшивих повідомлень. До адресатів звертаються на ім'я та просять позичити невелику суму грошей на короткий термін.

Медіаменеджерка «Змісту тижня» зауважила, що такий підхід додає повідомленням довірливого тону: «Персоналізований характер таких повідомлень вводить в оману навіть тих, хто звик до підозрілих запитів, адже вони здаються надісланими від надійних джерел».

На думку Олени Ніжельської, такі атаки загрожують конфіденційності журналістів, підривають довіру до комунікаційних каналів та створюють ризики для інших людей.

Нагадаємо, у серпні на корпоративну пошту редакції «Вільного радіо» надійшло щонайменше чотири підозрілих листи нібито від імені податкової та СБУ з вкладеннями, що могли бути шкідливими.

нещодавно громадська організація «Фундація імені Августа Вірлича» отримала на електронну пошту лист з ознаками шахрайських дій нібито від «ДПІ у Солом’янському районі Києва. У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка «Кавун.City» та голова правління «Фундації імені Августа Вірлича» Євгенія Вірлич повідомила, що має намір подати заяву до кіберполіції та Служби безпеки України.

Схожий лист з ознаками шахрайства також надійшов на редакційну пошту «ДМ».

Фото: «Зміст тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
270
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду