Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»

Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»

2 Вересня 2024
540
2 Вересня 2024
17:50

Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»

540
Як пише НБУ, назва «копійка» є символом московської окупації, а слово «шаг» є питомо українським визначенням дрібних монет і зможе повернути українським монетам власну ідентичність.
Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»
Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»

Національний банк України пропонує перейменувати українську розмінну монету з «копійка» на «шаг». Як повідомили в НБУ, це має сприяти дерусифікації, відновленню історичної справедливості та відродженню національних традицій у грошовому обігу України.

Як пишуть в НБУ, після дослідження історії українського грошообігу фахівці дійшли висновку, що назва «копійка» є символом московської окупації, а натомість слово «шаг» є питомо українським визначенням дрібних монет і зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

В НБУ стверджують, що назва «шаг» має давнє українське походження і використовувалась на території України і в українській грошовій лічбі в XVI  XVII ст. «Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників», — пише НБУ.

У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою «шаг», що було закріплено на законодавчому рівні.

Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада УНР ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав монету під назвою «шаг». Її карбування монет не вдалося реалізувати через економічні й технічні складнощі. Проте випустили розмінні марки Державної скарбниці під назвою «шагів», які перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

«Тому вiдродження такої практики обґрунтоване iсторичною та мовною традицiєю України», — стверджують в НБУ.

Зі здобуттям незалежності у 1991 році потенційна назва для монет викликала жваву дискусію — пропонувалися різні варіанти, зокрема й шаг. Проте постанова Президії Верховної Ради в 1992 році затвердила назву «копійка».

У Нацбанку також стверджують, що наукова спільнота підтримує ініціативу перейменування, посилаючись на істориків з Музею грошей НБУ та експертні висновки від Інституту історії України та Інституту мовознавства імені Потебні.

Нацбанк повідомив, що розробив пропозиції щодо відповідних законодавчих змін і після узгодження з зацікавленими державними органами скерує на розгляд Верховній Раді. Національний банк каже, що не планує через зміну назви вилучати з обігу чинні монети, а «копійка» і «шаг» перебуватимуть в обігу паралельно у співвідношенні 1:1.

Читайте також:

Ілюстрація: НБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
540
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду