Навіщо Заходу біоматеріали росіян: дайджест пропаганди за 28 серпня

Навіщо Заходу біоматеріали росіян: дайджест пропаганди за 28 серпня

29 Серпня 2024
206

Навіщо Заходу біоматеріали росіян: дайджест пропаганди за 28 серпня

«Центр стратегічних комунікацій»
206
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 28 серпня 2024 року.
Навіщо Заходу біоматеріали росіян: дайджест пропаганди за 28 серпня
Навіщо Заходу біоматеріали росіян: дайджест пропаганди за 28 серпня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Москва стряхнула пил з крові слов’ян
  2. Який зв’язок між українськими біженцями та ракетами Taurus
  3. Чого чекати ФРН від «ССВ» і «АдН»
  4. «Гастрономічні» фейкороби з Києва перекинулись на Берлін

Москва стряхнула пил з крові слов’ян

З низки регулярної брехні начальника військ РХБЗ ЗС РФ генерала Кирилова про «американські біолабораторії в Україні», «хімічну зброю» та «брудну бомбу» привертає до себе увагу його остання заява. Він стверджує, що США зберігають значний інтерес до отримання біоматеріалів громадян РФ, України та інших держав пострадянського простору. За його словами, «ще до початку СВО Вашингтону та його союзникам вдалося вивезти за межі України щонайменше 16 тисяч біопроб».

«Зразки крові (їх було відібрано у 4000 військовослужбовців ЗСУ) та тканин людини спрямовувалися з Центру громадського здоров’я України до дослідницьких лабораторій, пов’язаних із Пентагоном. Надалі їх використовували у дослідженнях, зокрема, для вибору біологічних агентів, найбільш небезпечних для населення певного регіону… В логістичні схеми перевезення біоматеріалів США почали активно включати Молдову і Румунію, використовуючи підконтрольні собі організації», – переконує Кирилов.

НАСПРАВДІ, у МЗС Молдови 28 серпня вже спростували цей фейк і назвали поширену пропагандистами інформацію Кирилова «чистою вигадкою». Але йому після історій про українських: комах, птахів, кажанів, «байрактарів», які під орудою американців несуть хімічну загрозу, до цього не звикати. Проте тема з «біоматеріалами слов’ян, які так цікавлять американців», примітна не лише тим, що лежить на поверхні. 

Ще у квітні 2022 року почалась розробка теми крові «слов’янського етносу» для німців. Тоді всі посміялись і забули. І ось у серпні 2024-го «начхім» ЗС РФ знову стряхнув пил з цієї «крові».

Цій маячні активно сприяє й «військова-наукова» думка Росії. 29 березня Військова академія матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ зареєструвала патент на комп’ютерну програму. Як пише дослідницький проєкт «Система», виходячи з резюме патентної заявки (в якому, до речі, уточнюється: «У російській армії народів багато, а Вітчизна – одна»), програма розраховує швидкість розповсюдження інфекції в «різних етнічних групах підрозділу залежно від багатофакторного впливу менталітету в разі застосування противником біологічної зброї в умовах СВО». При цьому враховується «кількість святкових днів у році»«національні традиції, що впливають на швидкість поширення інфекції» тощо. Окремо зазначається, що програма може застосовуватися й для аналізу поширення інфекцій мирного населення, а не тільки військових.

Цікаво, що старша дочка Путіна Марія Воронцова є куратором проєкту з генетичного аналізу росіян. («Роснефть» вклала у це близько мільярда доларів). Тобто гра на підтримці етнічно-біологічних фобій в Москві йде на серйозному рівні. 

Хоча, зважаючи на темпи цілеспрямованого знищення Путіним саме «слов’янського етносу» і заміщення його «центральноазійським», Заходу скоро і досліджувати не буде чого.

Який зв’язок між українськими біженцями та ракетами Taurus

Прем’єр-міністру Великої Британії Кіру Стармеру під час візиту у Берлін поставили питання, чи справді застереження США стоять на заваді дозволу Україні використання ракети Storm Shadow проти цілей у глибині території РФ. (Про це часто пишуть у британській пресі. 28 серпня чергова стаття з такими твердженнями вийшла в Daily Telegraph).

На початку липня, у перші дні свого прем’єрства, Стармер говорив, що Лондон не проти такого застосування. Тепер він відповів, що не заглиблюватиметься в «тактичні питання», але жодних нових рішень щодо цього його уряд не ухвалював. Канцлер ФРН Олаф Шольц, відповідаючи на те саме питання, сказав, що Берлін продовжить підтримувати Київ, але жодних нових рішень також не ухвалював.

НАСПРАВДІ, не таємниця, що Київ давно просить німецькі ракети Taurus, але поки що позитивної відповіді на це немає. Проблема дійсно велика і формулюється просто: НАТО час довести, що воно сильніше за Пхеньян і Тегеран. Але є ще одна причина (на перший погляд, неочевидна), через яку країни-партнери України мали б діяти більш рішуче.

На неї вказав оглядач Bloomberg Марк Чемпіон: «Хочете більше біженців? Продовжуйте блокувати використання ракет Україною. Німеччина і США повинні дозволити Києву використовувати свою найефективнішу зброю для дальніх ударів по Росії. А канцлер Німеччини Шольц має поставити собі одне складне запитання, готуючись до очікуваної першої в історії перемоги ультраправої, антиіммігрантської партії «Альтернатива для Німеччини» («АдН») на регіональних виборах: Де, на його думку, опиняться мільйони українців, які не можуть приготувати їжу або обігріти свої будинки за мінусової температури взимку?».

Чого чекати ФРН від «ССВ» і «АдН»

Щодо Німеччини, то російська війна з Україною – одна з головних тем передвиборчої кампанії на майбутніх земельних виборах, що відбудуться 1 вересня. І популістські партії – «АдН» і «Союз Сари Вагенкнехт» («ССВ») дійсно можуть досягти  успіху на них.

Партія Вагенкнехт виступає проти війни – у її передвиборчій програмі йдеться про те, що вона підживлює почуття тривоги і веде до нестабільності. Але не йдеться саме про війну Росії проти України (вона навіть не згадується). Натомість в абстрактному явищі «війна» «ССВ» звинувачує виключно США і НАТО. Росію ж хоче інтегрувати в європейську архітектуру безпеки.

«АдН» у своїй передвиборчій кампанії приділяє велику увагу конкретно війні в Україні, але виключно в контексті припинення німецької військової допомоги Києву. Особливо помітне прагнення до зближення з путінською Росією в заявах глави тюринзького відділення «АдН» Бйорна Хьокке. Він очолює партійний список, претендуючи на посаду прем’єр-міністра цієї федеральної землі. Хьокке пообіцяв: якщо одного разу його оберуть канцлером, то свою першу поїздку він здійснить в Росію.

НАСПРАВДІ, як вважає історик Ілько-Саша Ковальчук (один із провідних експертів з історії Східної Німеччини), «ці партії не бачать у Путіні рятівника й особливо не люблять його. Вони чудово знають, що це кровожерливий диктатор». Але, за словами історика, «АдН і ССВ хочуть перейняти у Путіна, так би мовити, державницькі підходи до стримування і контролю суспільства і те, як Путін це реалізує через свою авторитарну модель. Саме це служить для них зразком для наслідування».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Німеччина бореться з власною «альтернативою»

Масштабне дослідження, проведене торік Лейпцизьким університетом, засвідчило, що у східних землях ФРН дійсно поширене прагнення до авторитарного керівництва. Їхні жителі (як і раніше в НДР) сприймають відкрите суспільство швидше як невизначеність, ніж як можливість розвитку. Саме тому, такі як Путін і задовольняють місцеву тугу за безпекою. Принаймні, так, як вони її розуміють.

Є й інший аспект: як і Путін, «АдН» і «ССВ» відкидають багато соціальних змін останніх років. Зокрема, у таких питаннях, як міграція, ЛГБТ вони налаштовані скептично або навіть вороже. Таких саме позицій дотримуються і багато їхніх виборців. Згідно з опитуваннями громадської думки, обидві партії разом можуть здобути в Саксонії та Тюрингії від 40 до 50 % голосів. І це досить небезпечні показники.

«Гастрономічні» фейкороби з Києва перекинулись на Берлін

Подібні настрої, звісно, усіляко підтримуються російською пропагандою. В тому числі й за допомогою фейків. Наприклад, в Telegram, де з’явилася фотографія стенда з написом німецькою мовою: «Wir bedienen Ukrainer nicht kostenlos. Verdiene dir dein Mittagessen selbst!». У більшості постів підпис до знімка був перекладом фрази російською мовою («Мы не обслуживаем украинцев бесплатно. Заработай себе на обед сам!») і поясненням, що таку дошку помітили біля кафе в Берліні. Цей знімок активно розповсюджували як різноманітні не варті уваги сміттярки, так і державні ЗМІ, зокрема, RT.

НАСПРАВДІ, знімок, судячи з вивіски у верхній частині фотографії, був зроблений біля кафе Berio. Такий заклад у Берліні дійсно існує з 1951 року. При цьому в місцевих ЗМІ та соцмережах фотографій, де дошка з написом про українців була б зображена з іншого ракурсу або хоча б текстових свідчень очевидців не виявлено.

На сайті Berio є посилання на акаунти закладу в соцмережах. Одне з посилань веде на сторінку групи у Facebook, яка називається Berio ist. Für den Erhalt unserer Berliner Kiezkultur (з німецької: «Berio бути. За збереження культури нашого берлінського кварталу»). Тобто ця спільнота бореться за збереження кафе на нинішньому місці.

«Проверено. Медиа» зв’язалося з адміністратором цієї спільноти Міхаелем Амереллом, який публікує більшість постів у групі. Він повідомив, що фото з оголошенням для українців є підробкою. За основу зображення взято знімок, який було зроблено біля Berio у вересні 2023 року, але жодного тексту про українців на оригінальному кадрі немає. Його було зроблено пізніше у фото- і відеоредакторі.

Підроблені фото і відео з дошками та рекламними стендами різних закладів далеко не вперше з’являються в прокремлівських Telegram-каналах. Так, у вересні 2023 року, після ескалації між Вірменією та Азербайджаном, вони розповіли про стенд із рекламою страви «Шашлик з карабаським димком», яку нібито розмістили біля ресторану в центрі Києва. У березні 2024 року вони поширили ролик про бар на Хрещатику, який нібито виставив стенд із написом: «Ви не можете обрати президента, проте можете вибрати пиво».

Як бачимо, російські гастрономічні фейкороби з київських вулиць вже перекинулись й на берлінські. Українці на це вже не звертають уваги, а німцям потроху звикати варто. Це лише маленькі та за великим рахунком, примітивні символи «альтернативи» тієї безпеки, яку вони зараз мають. 

Але кому, як не німцям знати, з яких оголошень на вулицях їхніх міст починалась у ХХ столітті наймасштабніша катастрофа в історії світу. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду