У Копенгагені відкрилася виставка «Серце землі», яка розповідає про важливість України для продовольчої безпеки світу

У Копенгагені відкрилася виставка «Серце землі», яка розповідає про важливість України для продовольчої безпеки світу

28 Серпня 2024
405
28 Серпня 2024
22:00

У Копенгагені відкрилася виставка «Серце землі», яка розповідає про важливість України для продовольчої безпеки світу

405
Мета експозиції — підкреслити вирішальну роль України у глобальній продовольчій безпеці, яка набуває дедалі більшої актуальності на тлі російських атак на інфраструктуру експорту зерна, знищення дамб та ескалації екологічної кризи.
У Копенгагені відкрилася виставка «Серце землі», яка розповідає про важливість України для продовольчої безпеки світу
У Копенгагені відкрилася виставка «Серце землі», яка розповідає про важливість України для продовольчої безпеки світу

До 33-ї річниці Дня відновлення Незалежності України у Копенгагені, в Українському домі у Данії, відкрилася виставка «Серце землі».  Про це «Детектору медіа» порвідомили у Мистецькому арсеналі, який є організатором та куратором виставки. 

В експозиції, створеній командою Мистецького арсеналу, представлені твори 17 українських митців і мисткинь, у яких вони розмірковують про свій глибоко вкорінений зв’язок із землями та теренами України, досліджують уявлення про свій дім як про важливу житницю для цілих континентів. Відкриття виставки супроводжував виступ українського гурту «Пиріг і Батіг» із музичним твором до фільму Олександра Довженка «Земля», показ якого відбувся в приміщенні однієї з найбільш знакових церков Копенгагена Vor Frelsers Kirke. 

Виставка «Серце землі» є другим проєктом, який відкрився у Мистецькому арсеналі після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. «Тоді нам йшлося про проявлення стосунків між людиною і землею, а також важливість України для продовольчої безпеки світу. Відтоді виставка не втратила своєї актуальності, а тільки наповнилася новими сенсами. Відтак, для нас було важливим включити у виставку історію про невідворотну зміну пейзажів Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС, — розповідає кураторка виставки, керівниця відділу сучасного мистецтва у Мистецькому арсеналі Наташа Чичасова. — Ми вдячні нашим партнерам та всім художникам і художницям за можливість показати цю виставку в Данії. Оскільки війна руйнує не лише українські міста та села. Вона руйнує природу нашого спільного дому». 

Зважаючи на важливість і резонансність порушеної теми, куратори оновили виставку «Серце землі» для її міжнародного дебюту в Копенгагені. 

У 2022-му кураторська група Мистецького арсеналу (Ольга Жук, Олеся Островська-Люта, Анна Погрібна, Наташа Чичасова) розробила експозицію «Серце землі» (2022 р.) у відповідь на руйнівні наслідки російського вторгнення в Україну. У своїх виразних роботах художники та художниці досліджують теми колоніальної експлуатації, екологічного насильства, а також перетворення їжі на зброю.  

Мета виставки — підкреслити вирішальну роль України у глобальній продовольчій безпеці, яка набуває дедалі більшої актуальності на тлі російських атак на інфраструктуру експорту зерна, знищення дамб та ескалації екологічної кризи. 

«Нація, яка пережила Голодомор 1932-1933 років, пережила вбивство голодом, яке забрало життя понад 4 мільйонів українців, не лише почала усвідомлювати свою травму. Українці та українки поставили також перед собою мету зробити все можливе, щоби такі злочини, як голод, ніколи й ніде не повторилися, щоб їжа ніколи не ставала зброєю. На жаль, у 2022 році, коли російська армія почала не лише вбивати український народ, але й красти та спалювати українське зерно, світ побачив, як тоталітарний режим у ХХІ столітті може легко шантажувати голодом мільйони людей в Африці. Українці, як і інші, усвідомили вирішальну роль, яку їхня країна відіграє у світовій продовольчій безпеці, а також у захисті основ міжнародного права, які визначають, як ми можемо захистити планету від подальшого руйнування. Виставка „Серце Землі“ торкається майбутнього людства, яке вирішується сьогодні на полі бою в Україні. Відвідувачі зможуть прийняти більш усвідомлене рішення щодо особистої ролі кожного та кожної з нас у захисті нашої Батьківщини та світу від катастроф», — прокоментувала Наталія Попович, голова Українського дому в Данії. 

Відкриття виставки відвідали мер Копенгагена із питань зайнятості та інтеграції Єнс-Крістіан Люткен та мерка з питань культури та дозвілля Міа Ньєгаард. 

«Дивовижні роботи 17 українських митців є проявом їхнього глибокого зв’язку з батьківщиною, українською землею та життєво важливою роллю України у глобальній продовольчій безпеці. У ці часи, обтяжені смертю та руйнуванням, важливо пам’ятати, наскільки Україна насправді є джерелом життя. Я сподіваюся, що ця виставка буде маяком надії. Нагадуванням ніколи не втрачати віру в краще майбутнє, навіть у найважчі часи», — сказав Єнс-Крістіан Люткен. 

Виставка працюватиме до 24 листопада 2024 року. 

Під час роботи виставки відбудеться серія панельних дискусій за участі данських, українських і міжнародних експертів та експерток. Ці сесії присвячені зусиллям зі сталої відбудови та післявоєнним економічним моделям для України. Програма надасть науковцям, політикам і представникам бізнесу платформу для обміну думками й стратегіями. 

Фото: відкриття виставки «Серце землі» у Копенгагені/Шарлотта Кітцау, Давид Авакян

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
405
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду