Будівельне лоббі дезінформує донорів. Заява про тиск з боку народної депутатки Шуляк та ексвіцепрем’єра Кубракова

Будівельне лоббі дезінформує донорів. Заява про тиск з боку народної депутатки Шуляк та ексвіцепрем’єра Кубракова

28 Серпня 2024
845

Будівельне лоббі дезінформує донорів. Заява про тиск з боку народної депутатки Шуляк та ексвіцепрем’єра Кубракова

845
Будівельне лоббі дезінформує донорів. Заява про тиск з боку народної депутатки Шуляк та ексвіцепрем’єра Кубракова
Будівельне лоббі дезінформує донорів. Заява про тиск з боку народної депутатки Шуляк та ексвіцепрем’єра Кубракова

В Україну на відбудову надходять чималі кошти від міжнародних організацій. Довіра наших партнерів, які надають нам кошти платників податків своїх країн, – вкрай важлива і корупція та непрозорі правила можуть її підірвати. 

Але, на жаль, зараз на рівні деяких політичних діячів триває масована кампанія з дезінформації міжнародних донорів, що не тільки перешкоджає реформам у країні, але і несе ризики прийняття необ’єктивних рішень партнерами. І у цій кампанії беруть участь високопосадовці, задіяні у сфері поствоєнної відбудови на рівні законодавчої та (до відставки віце-прем`єра з питань відновлення Олександра Кубракова у червні 2024 р.) виконавчої гілок влади. Це несе серйозну загрозу з огляду на те, що в умовах війни влада менш чутлива до позиції громадського сектору, а дії  безвідповідальних політиків спрямовані на те, щоб зруйнувати діалог між донорами, громадським сектором та ЗМІ. За таких умов стає легше лобіювати політики з корупційними ризиками. 

Тому що відбудова потребує найбільших коштів, реформа містобудування просувається найважче. Великі забудовники прагнуть встановити вигідні для себе правила, але парламент має напрацьовувати політики із залученням всіх сторін – громадського сектору, архітекторів, профільних асоціацій тощо.

Останні три роки відбувається спроба пролобіювати через парламент та уряд правила гри саме для великих забудовників. Спершу це була скандальна містобудівна “реформа” (5655), яку розкритикували Європарламент, Єврокомісія, яку свідомо не підписав президент Володимир Зеленський. А далі це були постанови-клони цієї ініціативи, яку намагалися протягнути через уряд. Королівський інститут міжнародних відносин Chatham House вбачає ризики у намаганні запровадити ці правила – це загроза формування будівельних картелів.

Ті, хто викривав лобізм в інформаційному полі або допомагав створенню експертного середовища, яке могло протистояти діяльності лобістів, піддавалися системному політичному тиску з боку Олени Шуляк та Олександра Кубракова. Останні намагаються маніпулювати міжнародними донорами та партнерами і це має свої наслідки:

  • Інститут громадянського суспільства позбавили фінансування (проєкт USAID «Говерла») і він заявив про неформальний політичний тиск з боку Міністерства відновлення. Голова інституту Анатолій Ткачук – один із архітекторів децентралізації. Саме цей Інститут наразі формує засади регіональної політики для держави, що не було зроблено міністерством за останні 5 років;
  • робочу групу, яка формує альтернативу містобудівній «реформі» 5655, також позбавили фінансування (проєкт USAID «Говерла»). Голова робочої групи народна депутатка Анна Бондар заявила, що Кубраков особисто про це просив посла США, дезіформуючи її і зманіпулювавши. Одразу після припинення фінансування голова профільного комітету Шуляк, яка мала б бути зацікавлена у тому, щоб робоча група дала результат і сприяти її роботі, розпочала у ЗМІ інформаційну кампанію про те, що робоча група не дає очікуваних результатів. З цього випливає, що лобісти чітко планують свою кампанію, впливають на припинення фінансування альтернативи 5655 та паралельно розробляють дискредитаційну інформаційну кампанію і блокують антикорупційні політики для чесної відбудови;
  • СБУ тисло на Спілку архітекторів України, представники якої виступили проти проєкту 5655 і організація зараз виборює справедливість в судах. Разом з цим Шуляк системно поширює неправдиву інформацію про Спілку архітекторів в ЗМІ;
  • Голові громадської ініціативи «Голка» Ірині Федорів Міжнародний республіканський інститут (IRI), який підтримує USAID, скасував заплановані лекції без пояснень причин. Це сталося після публікації, де згадувалися Кубраков і містобудівна «реформа» 5655. IRI протягом місяця офіційно не пояснив, чому участь у заходах, які таки відбулися, була скасована. Так само немає відповіді від USAID. 

Крім фактів тиску, є повідомлення про цензуру у ЗМІ, яка пов’язана із висвітленням дій лобістів та Містобудівним кодексом, який є альтернативою проєкту № 5655. Мова про “Урядовий кур’єр”, який зняв статтю і повернув її, зачистивши коментарі опонентів і додавши коментар Олени Шуляк, та про спробу зняти за гроші з сайту «Еспресо» матеріал громадської ініціативи «Голка» про тиск на Києво-Могилянську академію. Окрім того, видання «Детектор медіа» повідомляло, що Олена Шуляк намагалася зробити так, щоб не виходило її інтерв’ю на The Page через редакційний лід. До тиску залучалося профільне міністерство, яке на той час очолював Кубраков.  

Окремо слід зазначити, що, окрім фактів  цензури, були відверті факти замовчування суспільно важливої інформації. Так, проєкт USAID/UK «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» публічно підтримав проєкт 5655 і це був один з аргументів Шуляк і Кубракова на користь підтримки законодавчої ініціативи. Але на запит від громадського сектору з проханням назвати експертів, які вивчали законопроєкт і беруть на себе відповідальність за свою експертизу публічно, відповідь досі так і не надійшла, хоча запит був надісланий на початку року. Це при тому, що проєкт TAPAS задекларував як цінність прозорість та підзвітність у держуправлінні і відповідно мав би сам дотримуватися таких цінностей і принципів у роботі.

Попри блокування 5655, забудовники і далі намагаються пролобіювати у різних законопроєктах свої інтереси. А на тих, хто веде антикорупційну й викривальну діяльність, чиниться тиск.

Лобісти здійснюють тиск на міжнародних донорів, які активно підтримують розвиток громадянського суспільства в Україні, що є серйозною загрозою для демократичних процесів у країні. Саме такі інституції, як USAID, надають допомогу, виходячи з принципів прозорості, підзвітності та участі громадянського суспільства у формуванні політик. Будь-які спроби маніпуляцій чи тиску з боку політичних діячів підривають такі принципи та ставлять під сумнів ефективність міжнародної допомоги.

Як зазначав колишній державний секретар США Рекс Тіллерсон«Коли ми підтримуємо демократію в інших країнах, ми підтримуємо майбутнє глобальної стабільності». Такі висловлювання ще раз підкреслюють, що демократичні інституції, незалежні ЗМІ та громадський сектор є невід’ємною частиною будь-якого успішного суспільства, яке прагне стабільності та розвитку.

Також ціннісно важливими є слова 44-го президента США Барака Обами, який сказав: «Свобода слова і свобода преси є одними з найважливіших основ нашої демократії, і кожен з нас повинен стояти на захисті цих цінностей, де б вони не були під загрозою». Тому, спроби тиску на громадський сектор і ЗМІ суперечать основним демократичним принципам, які підтримуються міжнародною спільнотою.

Однак наміри тих, хто маніпулює процесами та намагається нав’язати свої інтереси, цілком зрозумілі. Важливо, щоб ті, хто стоять на сторожі цінностей і приймають рішення, не піддавались цим маніпуляціям і займали принципову позицію, демонструючи відданість цінностям демократії. У ситуації, коли довіра міжнародних партнерів і подальша підтримка України залежать від дотримання цих принципів, важливо, щоб рішення ухвалювалися на основі справедливості, прозорості та захисту прав громадянського суспільства.

Закликаємо міжнародних партнерів не давати можливості лобістам корупційних схем деформувати цінності та діяльність громадського сектору та ЗМІ в України. Лише якісна ціннісна взаємодія дає демократичний розвиток та привентить, мінімізує корупцію. Цензура як і тиск на громадський сектор – неприпустимі і становлять загрозу демократії.

Підписанти:

Громадська ініціатива «Голка»

ГО «Детектор медіа»

Керівник робочої групи з розробки Містобудівного кодексу України, заслужений архітектор України, народний депутат України, Ганна Бондар

Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», Сергій Квіт

Президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський

МБО «Екологія – Право – Людина»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду