WSJ: Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа

WSJ: Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа

28 Серпня 2024
629
28 Серпня 2024
11:09

WSJ: Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа

629
За спільним обідом у 2018 році президент Франції також пропонував надати засновнику Telegram французьке громадянство.
WSJ: Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа
WSJ: Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram до Парижа

Президент Франції Емманюель Макрон у 2018 році пропонував засновнику та власнику Telegram Павлу Дурову перенести штаб-квартиру месенджера до Парижа, але той відмовився. Про це пише видання Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Як пишуть журналісти, пропозицію президент Франції озвучив за спільним обідом з Дуровим. Тоді Макрон також пропонував надати Дурову французьке громадянство.

За словами видання, Дуров тоді від пропозиції Макрона відмовився. Проте у 2021 році він все ж отримав громадянство Франції.

За даними WSJ, за рік до цього, у 2017 році, французькі спецслужби провели спільну з Об’єднаними Арабськими Еміратами операцію, в результаті якої хакери зламали особистий телефон Дурова. Як пише WSJ, Франція та ОАЕ були занепокоєні тим, що Telegram використовують бойовики ІДІЛ для планування своїх атак.

За словами людини, близької до Дурова, представники Telegram роками ігнорували судові накази, які їм на пошту надсилали правоохоронці з різних країн.

«Хоча немає жодних ознак того, що ці попередні дискусії з Макроном або злом телефону Дурова відіграли якусь роль у його затриманні, ці деталі проливають нове світло на довгі і складні стосунки Дурова з Францією та ОАЕ», — йдеться у публікації.

Нагадаємо, засновника і генерального директора Telegram Павла Дурова заарештували у Франції 24 серпня близько 8-ї години вечора, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже».

За даними французького каналу TF1/LCI, влада Франції звинувачує Дурова у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей та шахрайстві через відсутність модерації контенту в телеграмі. 

Невдовзі прокуратура Франції повідомила, що розслідує справу Павла Дурова за 12 статтями, серед яких співучасть в обороті наркотиків та зберігання дитячого порно.

Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що затримання Павла Дурова відбулося суто в межах зусиль правоохоронців з дотримання законності і заперечив політичний вплив на розслідування.

Команда Telegram прокоментувала затримання засновника месенджера Павла Дурова, заявивши, що Telegram дотримується Закону про цифрові послуги ЄС, а його модерація «відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється».

Відомо, що після арешту Дурова російським чиновникам доручили видалити службові листування в месенджері. 

Президент Володимир Зеленський у відповідь на запитання «Детектора медіа» сказав, що затримання Павла Дурова ніяк не впливає на роботу Telegram в Україні. Щодо цього має бути обговорення серед країн ЄС.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, у справі арешту Павла Дурова Україна наразі зайняла позицію спостерігача, а рішення про закриття месенджера в Україні РНБО поки не готує.

Читайте також:

Фото: flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
629
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду