Юрчишин: Україна наразі зайняла позицію спостерігача щодо арешту Павла Дурова

Юрчишин: Україна наразі зайняла позицію спостерігача щодо арешту Павла Дурова

27 Серпня 2024
424
27 Серпня 2024
09:27

Юрчишин: Україна наразі зайняла позицію спостерігача щодо арешту Павла Дурова

424
Голова Комітету свободи слова каже, що РНБО поки не готує рішення про закриття телеграму в Україні, а на розгляді в Комітеті гуманітарної політики є законопроєкт, який удосконалить регулювання цього месенджера.
Юрчишин: Україна наразі зайняла позицію спостерігача щодо арешту Павла Дурова
Юрчишин: Україна наразі зайняла позицію спостерігача щодо арешту Павла Дурова

Україна наразі планує перебувати в позиції спостерігача щодо арешту Павла Дурова і регуляції соцмережі «Телеграм» в Україні. Про це в коментарі «Радіо Свобода» сказав голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

За його словами, рішення про закриття телеграму для використання в Україні Рада національної безпеки і оборони поки не готує.

«Наскільки мені відомо, поки що на РНБО такого рішення не готується. Хоча і Служба безпеки України, і Головне управління розвідки, і Міністерство цифрової трансформації — всі схиляються до того, що якщо Павло Дуров і адміністрація Telegram і надалі буде повністю ігнорувати запити української сторони, бо він ігнорував французьку сторону, і в результаті опинився під арештом, то можливі такі дії з боку України, можливе блокування… На цей час, оскільки немає якихось позицій, власне, перших осіб держави чи уряду, Україна таки планує перебувати в позиції спостерігача», — сказав Юрчишин.

Він також висловив сподівання, що українські спецслужби вже ведуть переговори з французькою владою, щоб хоча б частково отримати доступ до результатів слідства щодо Дурова.

«Ми розуміємо, що французи розглядають звинувачення щодо сприяння тероризму. І це дуже занепокоїло представників російської влади, оскільки комунікація не лише щодо військових дій в Україні, але й, наприклад, спеціальні операції “Вагнера” в Центрально-Африканській Республіці, яка колись перебувала під впливом Франції, координація цих операцій відбувалася через телеграм. Найімовірніше, французькі спеціальні служби отримують додаткову інформацію, яка може бути цікава нашим спецслужбам. Я дуже сподіваюся, що наші спеціальні служби вже вступили в комунікацію з Францією», — сказав нардеп.

Юрчишин додав, що на розгляді в Комітеті ВР з питань гуманітарної політики є законопроєкт, який пропонує вдосконалити регулювання соцмереж, зокрема телеграму, і пропонує заборонити всім представникам влади мати профілі в соцмережах, які визнають непрозорими. Проте цей законопроєкт ще не дійшов до першого читання.

Нагадаємо, засновника і генерального директора Telegram Павла Дурова заарештували у Франції 24 серпня близько 8-ї години вечора, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже».

Як повідомляє французький канал TF1/LCI із посиланням на свої джерела, влада Франції звинувачує Дурова у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей та шахрайстві через відсутність модерації контенту в телеграмі. 

Згодом прокуратура Франції повідомила, що розслідує справу Павла Дурова за 12 статтями, серед яких співучасть в обороті наркотиків та зберігання дитячого порно. 

Команда Telegram прокоментувала затримання засновника месенджера Павла Дурова, заявивши, що Telegram дотримується Закону про цифрові послуги ЄС, а його модерація «відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється».

Як повідомляє російський телеграм-канал Baza, після арешту Дурова російським чиновникам доручили видалити службові листування в телеграмі. 

Читайте також:

Фото: фейсбук-сторінка Ярослава Юрчишина

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
424
Читайте також
27.08.2024 20:05
Марина Безкоровайна
239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду