Українці третій тиждень поспіль утримували оптимізм: до Курської операції додалися інші радісні приводи. Зведення інформаційної війни 17-23 серпня 2024 р.

Українці третій тиждень поспіль утримували оптимізм: до Курської операції додалися інші радісні приводи. Зведення інформаційної війни 17-23 серпня 2024 р.

26 Серпня 2024
210

Українці третій тиждень поспіль утримували оптимізм: до Курської операції додалися інші радісні приводи. Зведення інформаційної війни 17-23 серпня 2024 р.

210
CAT-UA проаналізувала інфополе - новини та емоції - які панували в соцмережах протягом минулого тижня, з суботи 17 по п’ятницю 23 серпня.
Українці третій тиждень поспіль утримували оптимізм: до Курської операції додалися інші радісні приводи. Зведення інформаційної війни 17-23 серпня 2024 р.
Українці третій тиждень поспіль утримували оптимізм: до Курської операції додалися інші радісні приводи. Зведення інформаційної війни 17-23 серпня 2024 р.

З часу Курського наступу індекс настроїв соцмереж тримається в позитивних значеннях та цього тижня дорівнював +4. Оптимізм суспільству дарує те, що агресор не залишається непокараним - потужні удари по самій РФ повертають відчуття справедливості. Пересічні українці посміюються над панікою В. Путіна та росіян, з їхніми заявами «а нас-то за что». Проте протягом тижня - тривожно чекали на удари на День Незалежності та обговорювали з тривогою наступ на Покровськ.

Інформаційний контрнаступ триває

  • Головними новинами в контексті Курщини стало взяття полонених, відступ росіян за Сейм та достойна поведінка українських військових. Деякі спільноти підхопили епізод, як один із воїнів ділився хлібом із дитиною в Курській області. Також з’являються надії на оточення великого угруповання ЗС РФ завдяки підриву всіх трьох мостів.
  • «Ювілейна» цифра ворожих втрат від Генштабу в 600 тис. шириться соцмережами досить помітно та зі щирою радістю.
  • Помітно зросла активність волонтерів. Ймовірно, це може бути пов’язано з хорошими новинами про Курщину та дронові атаки.
  • Далекобійні засоби ураження несуть «добрі новини» з РФ. Масована дронова атака на Москву та низку інших регіонів РФ помітна в соцмережах іноді навіть більше, ніж курські події. Особливо активно обговорюють подробиці потоплення порома в порту Кавказ, є жарти на цю тему. Триваюча пожежа на нафтобазі у Пролетарську також сприймається українцями як цікава історія.
  • День Державного прапора викликає неабияку гордість. Він зміг підняти позитив в соцмережах з 39% в четвер до 54% в п'ятницю.  Привітання зі святом поширюють переважно індивідуальні користувачі соцмереж, зокрема жінки, вони були загалом активніші та позитивніші за чоловіків, що трапляється нечасто.
  • Попри окремі критичні зауваження про «шкідливість» Курської операції, фон переважно позитивний.

Підрив останнього з трьох мостів через Сейм пожвавлює надію соцмереж на ізолювання Силами оборони України Глушківського району Курщини. Цитують також західні медіа, які прогнозують оточення російського угруповання та збільшення контрольованої Україною території РФ у 1,5-2 рази. Соцмережі радіють та сміються з чергових полонених кадировців: окремі з них навіть кажуть, що «щасливі».

Наближення рашистів до Покровська викликає тривогу

  • Медіа хибно інтерпретували інформацію про нібито припинення допомоги Німеччини. Але МЗС і блогери оперативно запобігли інфокризі.
  • Покровськ викликає тривогу експертів, місцевої влади та західних аналітиків. Загрозливі повідомлення про те, що росіяни підходять впритул до Покровська, викликають помітну тривогу в соцмережах, користувачі адресують звинувачення і владі, і решті українців: «ніхто не звертає уваги на Покровськ!»
  • Інтерв’ю Лукашенка російському телеканалу з натяками на ядерну відповідь, яку ЗСУ нібито «намагаються спровокувати», сприймаються звично. Над пропозицією перемовин та досягненням «денацифікації» України спершу скоріше сміялися, хоч і визнавали, що меседжі Мінська продиктовані з Кремля. Пізніше в обговоренні білоруської ситуації лишається великий гнів, але при тому меншає насмішок над Лукашенком, а більшає тривоги через підведення білоруських військ до українських кордонів.

Емоції проукраїнських громадян

Радість закономірно падає після сплеску минулого тижня, хоча показник індексу настроїв соцмереж  і залишається позитивним. Гнів зростає більше завдяки ненависті до росіян. Також знову зростає критика влади.

Радість присутня в 26% усіх постів на теми дотичні до війни – найбільше через події на Курщині: захоплення там полонених, знищення мосту, захоплення нових територій, заяви Зеленського. Також радість – через атаки по тилах ворога: горить нафтобаза, атака на порт і потоплення порома, на аеродроми, на Москву та на Саваслєйку, звідки часто злітають літаки, що атакують Україну. Є радість через заборону РПЦ, через повідомлення про контрнаступ на Харківщині.

Гнів – 25% – на росіян через атаки по Україні, гнів через повітряні тривоги через повідомлення про постраждалих людей та руйнування. Є гнів на Лукашенка через його заяви щодо України. Постійно тримається гнів на зрадників, на РПЦ.

Тривога – 16% – постійно чекають нових «атак помсти» росіян, які можуть бути на День Незалежності, з великою тривогою обговорюють наступ на Покровськ. Постійно публікуються повідомлення про повітряні тривоги і рух шахедів ночами, коли були атаки.

Сум – 10% – найбільше суму було, коли страждали цивільні від російських ударів, особливо діти в Запоріжжі, коли був удар біля дитячого кафе. Постійно є й сум у військових некрологах.

Гордість – 9%.

Надія – 7% – більше постів-молитов, особливо на свята. Зростає надія на перемогу, часом дуже радісна. Тримається надія на світову підтримку та нові хороші новини з Курщини.

Вдячність – 3%.

Сміх – 2% – переважно з Путіна та його провалу на Курщині, його слабкої армії.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де рашисти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
210
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду