ДБР підтвердило, що нардеп Артем Дмитрук незаконно виїхав з України перед оголошенням підозри

ДБР підтвердило, що нардеп Артем Дмитрук незаконно виїхав з України перед оголошенням підозри

26 Серпня 2024
556
26 Серпня 2024
14:13

ДБР підтвердило, що нардеп Артем Дмитрук незаконно виїхав з України перед оголошенням підозри

556
Відомий антивакцинаторською позицією та підтримкою УПЦ МП, колишній член фракції «Слуги народу» перетнув кордон з Молдовою за день перед тим, як генеральний прокурор підписав підозру на нього.
ДБР підтвердило, що нардеп Артем Дмитрук незаконно виїхав з України перед оголошенням підозри
ДБР підтвердило, що нардеп Артем Дмитрук незаконно виїхав з України перед оголошенням підозри

У Державному бюро розслідувань підтвердили, що народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув український кордон з Молдовою. Це сталося перед тим, як йому офіційно оголосили підозру за напад на правоохоронця. Про це сказала радниця з питань комунікацій ДБР Тетяна Сапьян в ефірі національного телемарафону.

«Наразі можемо говорити, що встановлено, що дійсно чинний народний депутат перетнув незаконно і нелегально державний кордон. Ці факти вже встановлені», — сказала Сапьян.

За її словами, правоохоронці наразі докладають «максимальних зусиль», щоб знайти людей, які допомагали Дмитруку нелегально виїхати з країни. «Одна людина не могла просто так взяти й нелегально перетнути кордон та обійти пункти пропуску. Їй у цьому допомагали. Але це потрібно довести юридично», — сказала радниця ДБР.

Наразі в Одесі працює слідчо-оперативна група ДБР, туди виїхали також представники з центрального апарату бюро. Поки слідчі збирають усі дані, підозри за втечу Дмитрука поки нікому не оголошували.

Тим часом заступник голови регламентного комітету Верховної Ради Сергій Євтушок в ефірі телемарафону повідомив, що наразі законних підстав позбавити Дмитрука депутатського мандату немає. При цьому Євтушок упевнений, що якщо з’явиться вирок суду, то парламент позбавить Дмитрука повноважень.

Про те, що Дмитрук незаконно виїхав з України за кордон, стало відомо напередодні, 25 серпня, вдень. Про це повідомила «Українська правда» з посиланням на власні джерела.

За даними видання, Дмитрук незаконно перетнув кордон 24 серпня. До того він не виїжджав із країни з 24 січня 2023 року, коли повернувся з Молдови.

Про виїзд Дмитрука також писало видання «Главред». Його джерело з прикордонної служби Молдови повідомило, що депутата бачили в поліції молдовського міста Штефан-Воде. Там Дмитрук у присутності слідчого писав заяву про незаконний перетин кордону, що дозволяє отримати статус біженця.

За даними джерел «УП», того ж дня, 24 серпня, Дмитрук покинув територію Молдови і з аеропорту «Кишинів» полетів в Італію.

Уже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор Сергій Костін повідомив Дмитруку про підозру за напад на правоохоронця та військового і спробу викрасти зброю. Ім’я підозрюваного правоохоронці не називали, проте обставини справи вказують саме на Дмитрука.

За даними слідства, йдеться про два епізоди. В одному депутат разом із групою людей в Одесі напав на правоохоронця, завдавши йому тілесних ушкоджень та намагаючись викрасти в нього зброю (про це раніше офіційно не повідомлялося). В іншому йдеться про бійку в центрі Києва в жовтні 2023 року за участю Дмитрука та депутата від «Слуги народу» Олександра Куницького, коли нардеп завдав колишньому військовому декілька ударів, зокрема у голову.

Підозру Дмитруку оголосили за кількома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 345 — умисне заподіяння групою осіб правоохоронцеві тілесних ушкоджень при виконанні ним службових обов’язків;
  • ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 262 — закінчений замах на викрадення вогнепальної зброї групою осіб;
  • ч. 1 ст. 122 — умисне заподіяння середньої тяжкості тілесного ушкодження;
  • ч. 1 ст. 296 — грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Сам Дмитрук назвав порушені проти нього справи «абсолютно сфальсифікованою і вигаданою історією». На його думку, так «влада продовжує своє полювання на незгодних із режимом».

Ще 24 серпня Дмитрук у своєму телеграм-каналі писав, що його намагаються заарештувати нібито за вказівкою президента Володимира Зеленського. За його словами, за місцем його проживання в Києві та Одесі мали відбуватися обшуки та його затримання.

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу» за виборчим округом №133 на Одещині. Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності.

У листопаді 2021 року Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету. Перед цим Дмитрук дав інтерв'ю підозрюваному в державній зраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та прихильним ставленням до УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. В листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої ОПЗЖ збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у державній зраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту №8371, який має на меті заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Фото: Артем Дмитрук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
556
Читайте також
17.07.2024 12:34
Данило Головатий
«Детектор медіа»
7 621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду