КЖЕ оголосила попередження редакції сайту «Гребінка» через порушення етичних норм у новині про ДТП на Полтавщині

КЖЕ оголосила попередження редакції сайту «Гребінка» через порушення етичних норм у новині про ДТП на Полтавщині

23 Серпня 2024
304
23 Серпня 2024
19:35

КЖЕ оголосила попередження редакції сайту «Гребінка» через порушення етичних норм у новині про ДТП на Полтавщині

304
На сайті «Гребінки» поширили новину «ДТП на Полтавщині влаштували жінки». Комісія з журналістської етики запропонувала редакції виправити заголовок, щоб уникнути дискримінації за статтю, однак там відмовили.
КЖЕ оголосила попередження редакції сайту «Гребінка» через порушення етичних норм у новині про ДТП на Полтавщині
КЖЕ оголосила попередження редакції сайту «Гребінка» через порушення етичних норм у новині про ДТП на Полтавщині

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) встановила порушення пунктів 9 і 15 Кодексу етики українського журналіста в одному з матеріалів сайту «Гребінка» і винесла редакції попередження. Про це йдеться на сайті КЖЕ.

До Комісії надійшла скарга від Євгенії Каблучки на публікацію «ДТП на Полтавщині влаштували жінки» за 9 травня 2024 року. Авторка скарги вважає, що акцент на статі водійок є дискримінаційним і сприяє поширенню негативних стереотипів про жінок.

КЖЕ запропонувала редакції внести зміни до заголовку, щоб уникнути дискримінації жінок, однак там відмовили. Команда пояснила, що матеріал «є передруком з офіційного джерела», а заголовок вказує на учасницю ДТП «без конкретики, що ніяк не порушує нічиїх прав». 

Матеріал є дослівним пресрелізом, оприлюдненим на сайті Головного управління Нацполіції на Полтавщині. Єдине, що додали в редакції сайту, — це заголовок.

Експерти зауважили, що в оскаржуваній публікації в рубриці «Новини» немає посилання на першоджерело новини, що є ознакою порушення п. 6 Кодексу.

Зазначення статі учасниць ДТП в матеріалі також не виправдане. Такий підхід є ретрансляцією шкідливих стереотипів про те, нібито жінки гірше кермують автомобілем, ніж чоловіки.

«Редакція, обираючи заголовок, виявила упередженість, підкресливши стать водійок та натякаючи на умисність їхніх дій через використання слова "влаштували". Той факт, що пресреліз взято з офіційного джерела, а в тексті зазначається стать учасниць ДТП, не знімає з журналістів відповідальності дотримуватися етичних норм», —  вважають у КЖЕ.

Таким чином був порушений п. 15 Кодексу етики українського журналіста, згідно з яким «ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу».

Дискримінованими можуть бути не лише конкретні люди, а й група людей, стосовно яких матеріал формує негативне ставлення, як до загрози для інших учасників дорожнього руху.

До того ж, заголовок порушує презумпцію невинуватості, оскільки звинувачує учасників ДТП, чия вина не доведена судом.

Комісія рекомендує:

  1. Дотримуватися розробленої КЖЕ і ГО «Жінки в медіа» Політики гендерної рівності в медійному контенті.
  2. Фокусуватися на фактах і обставинах події, а не на гендерних характеристиках. Не зазначати стать учасників правопорушення, якщо це не є критично важливим для розуміння ситуації.
  3. Використовувати нейтральну мову, уникати слів і словосполучень, які можуть натякати на негативні стереотипи або упередження щодо жінок (наприклад, замість «влаштували ДТП» — «стали учасниками ДТП»).
  4. У разі використання текстів офіційних пресрелізів посилатися на першоджерело.
  5. Пам’ятати про те, що відповідальними за дотримання етичних стандартів є журналісти, а не відомства, що поширили пресреліз.

Нагадаємо, нещодавно КЖЕ винесла рішення щодо скарги на матеріал інтернет-видання «Полтавщина» про продаж квартири у Полтаві.

Раніше ми також повідомляли про те, що КЖЕ висловила публічний осуд інтернет-виданню «Рівненські новини» та дружнє попередження виданню «Про Рівне» через порушення збалансованості та неупередженості подання інформації в їхніх матеріалах.

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду