Росія посилає на Х свої онлайн-армії: дайджест пропаганди за 22 серпня

Росія посилає на Х свої онлайн-армії: дайджест пропаганди за 22 серпня

23 Серпня 2024
216

Росія посилає на Х свої онлайн-армії: дайджест пропаганди за 22 серпня

«Центр стратегічних комунікацій»
216
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 22 серпня 2024 року.
Росія посилає на Х свої онлайн-армії: дайджест пропаганди за 22 серпня
Росія посилає на Х свої онлайн-армії: дайджест пропаганди за 22 серпня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Навіщо після Суджі ФСБ «полює» на західних журналістів
  2. Події в ОРКО: звичайна «надзвичайна ситуація»
  3. Чому Ходаковський пішов на «інформаційний спокій»
  4. Як Маск просуває російську «свободу слова»

Навіщо після Суджі ФСБ «полює» на західних журналістів

ФСБ РФ заявила про порушення чергової кримінальної справи проти іноземних журналістів після їхніх репортажів з підконтрольних Україні територій у Курській області. Офіційне формулювання: за «незаконний перетин кордону РФ».

Цього разу ФСБ замахнулася на кореспондента CNN Ніка Пейтона Волша та двох українських журналісток Діану Буцько та Олесю Боровик.

Це не перші представники іноземних ЗМІ, які стають фігурантами кримінальних справ після роботи в контрольованій ЗСУ частині Курської області. 17 серпня ФСБ повідомила про порушення кримінальної справи стосовно репортерів італійського RAI Сімоні Трайні та Стефані Баттістіні. 

18 серпня The Washington Post опублікував репортаж звідти. Репортери Шивон О’Грейді і Тетяна Буріянова разом із фотографом Едом Рамом приїхали в Суджу. Вони поговорили з місцевим населенням, а також опублікували кадри з міста. Через це до МЗС РФ навіть викликали тимчасово повірену США у РФ Стефані Холмс. 

НАСПРАВДІ, російських журналістів на території ОРКО немає. (До речі, навіть, з опозиційних ЗМІ, що базуються за кордоном та вважаються в РФ «іноагентами»). А переслідуванням західних репортерів Москва, як вважає журналіст Дмитро Колєзєв, зробила свій «ціннісний» вибір: між життям простих людей та інтересами «держави». 

Але присутність іноземних журналістів у Суджі – насамперед, в інтересах її мешканців. Якби «держава» дбала про них, то мала б дякувати хоча б західним ЗМІ, що ті їздять та перевіряють, як там виживають тисячі громадян РФ. 

Але замість цього ФСБ подає сигнали, що ЗМІ не мають цього робити. Отже, Кремлю начхати на простих людей, йому важливіші власні «державні» інтереси. А репортажі західних журналістів про те, що в Суджі нікого не ґвалтують, не катують і не вбивають, цим інтересам суперечать.

Події в ОРКО: звичайна «надзвичайна ситуація»

На підтвердження цього і зустріч Путіна з губернаторами прикордонних з Україною областей, яка відбулась 22 серпня. Причому особлива увага приділялася не Курській області, а Бєлгородській, де «взимку можуть бути проблеми з опаленням, тому потрібно сформувати необхідний резерв генераторів». Решта в такому ж стилі: «Путін доручив підготувати Курську область до опалювального сезону, провести до неї оптоволоконний кабель».

НАСПРАВДІ, особливо показовим у цьому плані стала пропозиція місцевих «бояр» сформувати територіальну оборону, але грошей, мовляв, на це у них немає. «Цар» обіцяв надати з державної скарбниці.

За підсумками наради стало остаточно зрозуміло, що «ситуацію в Курській області» вирішено видавати за звичайну «надзвичайну ситуацію», причини та наслідки якої від Путіна не залежать. Кремлівський наратив зрозумілий: жодна іноземна армія на територію Росії не вторгалась, є лише «складна ситуація на кордоні, і Москва допомагає місцевим людям цю ситуацію пережити».

Хоча навіть цифри у Москви не збігаються з місцевими боярами. Курський губернатор Смірнов каже: «На сьогодні з області евакуйовано 133 тисячі осіб». Віцепрем’єр Мантуров на тій же нараді: «На сьогодні з Курської області евакуйовано 115 тисяч осіб». І все це транслюють росЗМІ.

По суті, Путін домігся дивовижного: під своє нескінечне базікання про безпеку росіян він зробив все, щоб поняття «безпека росіян» перестало існувати. 

Чому Ходаковський пішов на «інформаційний спокій»

А тих, хто хоч якось намагається натякнути на правду, негайно попереджають «товариші майори». Дуже показовим є приклад колаборанта та зрадника України, відомого Z-блогера Ходаковського.

Цього тижня він заявив, що «тимчасово припиняє публікації до «особливого розпорядження… На жаль, мій стиль спілкування побудований на бажанні говорити неприховано, хоча й не позбавлений самоцензури. На жаль, – тому що такий стиль неприйнятний для мене, як чинного керівника…», – пояснює Ходаковський.

НАСПРАВДІ, наразі він є «заступником начальника Головного управління Федеральної служби військ національної гвардії РФ у ДНР». І на неприйнятність його стилю, вочевидь, вказав товариш Золотов (керівник усієї Росгвардії). 

І сталося це після того, як Ходаковський озвучив крамолу, публічно піддавши сумніву реалістичність планів щодо повного «звільнення Донбасу». «Зараз ми стоїмо перед непростими рішеннями, але перш ніж приступити до їх ухвалення, повинні підбити «дебет з крЕдитом»: Донбас донедавна був постійним інфоприводом, як територія успіху, – але ми ще навіть не приступили до облоги жодного з купи міст, кожне з яких істотно більше за Авдіївку. Пропоную підрахувати, скільки за поточних успіхів ми вже зазнали витрат, і скільки нам потенційно потрібно буде зазнати їх з урахуванням досвіду Бахмута й Авдіївки. Чомусь мені здається, що серйозно подібними підрахунками ніхто не займався.

Тут важливо розуміти, що з якогось моменту формула «здійснюючи постійний тиск, ми виснажуємо їх швидше, ніж виснажуємося самі» перестала на цьому напрямку працювати. Це призвело до закономірного дисбалансу, коли противник отримав можливість накопичувати ресурс, а нас такої можливості позбавлено. Міністр оборони з цифрами на «ти» – настав час із ними попрацювати, але без політики, бо – скажу крамольне – не втратити своє зараз важливіше, ніж відвоювати поки що «чуже», яке хоче бути відвойованим, чи не хоче – ще питання», – написав Ходаковський  17 серпня. 

А вже 19-го дав зрозуміти, що його відправили на «інформаційний спокій». Інші «воєнкори» (особливо, коли йдеться про Курську область) теж стали дуже ретельно обирати вирази. «Воєнкор» Котенок, який так грізно спочатку ричав, вже просто нявкає. Саме на цьому тлі і з’явився Алаудінов, який щодня радісно розповідає нехай і наскрізь брехливі, але виключно приємні для Кремля «переможні» реляції про Курську область.

Як Маск просуває російську «свободу слова»

Після купівлі Twitter у листопаді 2022 року, її новий власник Ілон Маск пожартував із мільйонами своїх передплатників: «Зачекайте, якщо я пишу тут, це вважається роботою?». Акаунт, таємно керований російською розвідкою, спробував відповісти з гумором: «Ваш бос буде злий». Але той незграбний жарт отримав тоді нуль лайків.

НАСПРАВДІ, як пише The Wall Street Journal, російські тролі знову активізують діяльність у соцмережах і схоже, відчайдушно сподіваються, що впливові особи звернуть на них увагу. 

З 2022 року російська мережа фейкових особистостей на X намагалася взаємодіяти з самим Маском, консервативними політичними та медійними діячами, включно з Трампом-молодшим і Такером Карлсоном. Вони намагалися просувати контент, що розпалює ворожнечу, і наративи, спрямовані на послаблення міжнародної підтримки України. Ідея полягала в тому, щоб скористатися видимістю та широким охопленням розділу відповідей акаунтів з великою кількістю підписників, щоб поширювати повідомлення як серед впливових осіб, так і серед їхньої аудиторії. Згідно з аналізом понад тисячі повідомлень, проведеним WSJ, підроблені акаунти (які часто видавали себе за американців) націлювалися на цілу низку відомих політичних діячів і представників ЗМІ, відповідаючи на їхні дописи.

Нагадаємо, у липні Мін’юст США оприлюднив список імен користувачів близько 1000 акаунтів X, пов’язаних із ботофермою, якою, на думку відомства, керувала ФСБ. Однак тоді не було майже жодних подробиць про діяльність мережі, крім її загальних контурів. (На той час X видалила практично всі такі акаунти). За словами американських і західних чиновників, операція була спрямована на поширення неправдивої або інформації, що вводить в оману, у США, Європі та Ізраїлі, а також на розпалювання політичних розбіжностей і формування антиукраїнських настроїв.

Нові дані, якими поділилися з WSJ дослідники з Університету Клемсона, дають змогу отримати ексклюзивне уявлення про те, як Росія просуває свої онлайн-армії впливу перед президентськими виборами в США. Дослідники змогли використати список облікових записів, наданий Мін’юстом, зіставити його з даними і зібрати майже 1300 повідомлень із понад 200 акаунтів, пов’язаних із Х. І хоча вони не набули широкої популярності до того, як були видалені і схоже, не привернули уваги відомих користувачів (на яких були націлені), вони можуть стати частиною майбутньої тактики.

Дослідник Даррен Лінвілл каже, що отримані дані демонструють, як із роками змінилася схема дій Росії: від «акаунтів із значними інвестиціями» (які потребують часу та енергії для створення великої кількості підписників і переконливих особистостей) – до швидкого і масового продукування низькоякісних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маска можуть оштрафувати за 8-доларову «достовірність»

Наприклад, акаунти понад 50 разів відповіли на дописи різних відомих особистостей, стверджуючи, що президент України Володимир Зеленський хоче змусити Угорщину брати участь у війні з Росією.  

«Зеленський хоче змусити угорців воювати?» – відповідали вони на твіти 2022 і 2023 років від Трампа-молодшого, новинних видань – CNN, Fox News і Politico, а також окремих журналістів і членів Конгресу.

Акаунти також відповіли на дописи Маска або ретвітнули їх близько десятка разів (хоча ці дописи здебільшого не стосувалися Росії, а були жартами або стосувалися інших тем). Акаунти також відповіли або ретвітнули пости Карлсона на різні теми, зокрема, той, у якому він розповідав про інтерв’ю з Путіним. Дані не показали жодних ознак того, що Маск або Карлсон вступили в листування у відповідь.

Росія тією чи іншою мірою використовує низькоякісні акаунти принаймні з 2016 року. Зараз їх легше створювати, почасти завдяки штучному інтелекту.

«Вони не просто так намагаються перевести в готівку ці лотерейні білети… Коли вони окуповуються, то по-крупному», – говорить Лінвілл про подібні спроби. Він вважає, що низькоякісні акаунти, найімовірніше, є відповіддю на більш пильну увагу з боку платформ, дослідників та урядів, оскільки їх можна швидко створити, а в разі виявлення прибрати та створити нові.

Після купівлі Twitter, Маск ліквідував більшу частину інфраструктури модерації контенту, скоротивши штат і змінивши правила – для, за його словами, «заохочення свободи слова». Колишні співробітники компанії кажуть, що ці зміни Маска обмежують можливості платформи щодо виявлення прихованих спроб впливу. 

До чого воно може привести США та інші країни, можна тільки здогадуватись. Але принаймні Велику Британію Маск своїми діями вже спонукав швидше подбати про безпеку в Інтернеті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
216
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду