«Бостон» став законною ціллю ЗСУ: дайджест пропаганди за 20 серпня

«Бостон» став законною ціллю ЗСУ: дайджест пропаганди за 20 серпня

21 Серпня 2024
248

«Бостон» став законною ціллю ЗСУ: дайджест пропаганди за 20 серпня

«Центр стратегічних комунікацій»
248
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 20 серпня 2024 року.
«Бостон» став законною ціллю ЗСУ: дайджест пропаганди за 20 серпня
«Бостон» став законною ціллю ЗСУ: дайджест пропаганди за 20 серпня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Навіщо Україні Курська оборонна операція?
  2. Правда про «злочини ЗСУ в Суджі» не подобається Лаврову
  3. МВС РФ і Z-канал не поділили «пам’ятку з інформаційної безпеки»
  4. Які американці відповідають «традиційним російським цінностям»

Навіщо Україні Курська оборонна операція?

«Українська армія контролює 1263 кв. км у Курській області», — заявив 20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та повідомив, що вже вдалося просунутися на глибину оборони противника від 28 до 35 км.

НАСПРАВДІ, зараз багато хто обмірковує питання: «Навіщо нам Курський напрямок, коли на Покровському така важка ситуація? Чи можна було не проводити Курську операцію, а замість цього дати жорстку відсіч окупанту на Донбасі?».

Український політолог та журналіст, а нині воїн ЗСУ Кирило Сазонов, пише з цього приводу наступне: «Я не Генштаб і не військовий експерт. І моя особиста думка – ні. Це так не працює. Там де ворог сильніший, потрібно оборонятися. Там де слабший – нападати. Тільки обороною війну не виграєш. Ми були весь цей час на Часів Ярі, потім перекинули на Торецьк. Нам дуже потрібне поповнення, я знаю це краще за всіх військових експертів. Але… ми б уповільнили просування противника. І все. Просто відстрочка. Зі збереженням загальної картини.

Що ми отримали в результаті Курської операції? У вас не складалося враження, що до війни всі, крім нас, якось звикли. Перестали смикатися, бо війна під контролем і їх не торкнеться. Я не пам’ятаю, хто запустив термін «контрольована ескалація», але він дуже вдалий. Усім зрозуміло, що Росія вже не зможе завоювати Україну. Навіть із тотальною мобілізацією».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії не вистачає «орків» для звільнення ОРКО

«А стримувати Україну можна – обмеженням поставок зброї і можливістю її використання… І це всіх влаштовує… Крім нас. Це ми сидимо в окопах і ховаємо побратимів. Це наші близькі сидять без світла, переживають за нас і старіють зі страшною швидкістю. Це нам важко і боляче. У решти «все під контролем». Було. І все вийшло за рамки. Раптова операція, про яку (я впевнений) не чули навіть союзники, сплутала карти всім… Ми порвали зашморг, яким нас повільно душили. З ризиком, із втратами, залишивши без потрібних підкріплень інші напрямки. Але воно того варте. Бо повільний і контрольований НЕ нами сценарій розвивався точно НЕ на нашу користь. Воюємо. Дивуємо. Змінюємо правила гри під себе», – констатує Сазонов.

Правда про «злочини ЗСУ в Суджі» не подобається Лаврову 

А тим часом командир «Ахмата» Алаудінов знову заявив, що «ЗСУ повністю зупинені в Курській області». (До речі, це його 9-та подібна заява за останній місяць. І на них вже не варто звертати увагу). Потім цей «мем-генерал» з головного військово-політичного управління МО РФ почав розповідати про «зафіксовані факти розстрілу мирних жителів українцями в різних населених пунктах Курської області» та переконувати, що «ЗСУ використовує мирне населення як щит».

НАСПРАВДІ, дуже показовим з цього приводу стало те, що саме 20 серпня МЗС РФ висловило Тимчасовому повіреному США в Москві Стефані Холмс протест через «незаконне проникнення американських журналістів у Курську область». Адже те, що вони зафіксували, абсолютно дезавуює брехливі заяви росіян.

Нагадаємо, після репортажів із Суджі у РФ вже порушили кримінальну справу проти двох журналістів італійської телекомпанії RAI Баттістіні та Траїні.

І журналісти Washington Post не побачили жодних доказів того, що українські військові грабували чи нападали на мирних жителів. З десяток місцевих цивільних, опитаних журналістами WP у Суджі, сказали, що з ними добре поводилися і вони не знають про вбитих мешканців міста. (Зазначимо, його населення – лише 5 тисяч осіб. Ред.).

«Голос Америки» поспілкувався з Джейсоном Джеєм Смартом, кореспондентом The Kyiv Post, який також був одним із тих, хто відвідав Суджу. Серед іншого він каже, що найбільше його вразило ставлення місцевих жителів до Путіна і те, якою мовою вони спілкуються: «Коли я підходив до людей на вулиці, вони або відповідали українською, або пропонували перейти на неї. Це просто неймовірно смішно: коли люди на вулицях в Росії розмовляють українською, а українські солдати російською».

До речі, Смарт також закликає: «Найважливіше, що американці мають зрозуміти: всі ці «червоні лінії», які ми накладаємо на застосування зброї далекого радіусу дії для ударів по РФ – це помилка. Слухайте, ніякої ескалації не було. Не сталось ядерної війни через операцію в Курську, а ці наші обмеження просто коштували життів українських солдатів».

МВС РФ і Z-канал не поділили «пам’ятку з інформаційної безпеки»

У халепу потрапило й МВС РФ, яке 20 серпня опублікувало «пам’ятку з інформаційної безпеки для жителів прикордонних регіонів». Рекомендації МВС, за якими російські державні агенції (зокрема, «Интерфакс») написали новину, було опубліковано в Telegram-каналі «Вестник Киберполиции». Як зазначає «Медиазона», його веде Управління МВС з боротьби з протиправним використанням інформаційних технологій.

У рекомендаціях йшлося про те, що жителям Курської, Бєлгородської та Брянської областей не варто використовувати камери відеоспостереження та онлайн-сервіси знайомств. А військовим і силовикам потрібно змінити номери телефонів, якщо в них було щось на зразок «Саша ФСБ» або «Миша 123 полк». Але згодом почались дива.

НАСПРАВДІ, пост від МВС РФ з’явився рано вранці, але за три години його знесли. Через годину він знову з’явився з посиланням на першоджерело – один із Z-каналів. Однак і цей пост було видалено всього за хвилину, як випливає з даних сервісу Tgstat.

А оригінальна пам’ятка від того самого Z-каналу була опублікована напередодні й складалася з тих самих 10 пунктів, що й «рекомендації від МВС РФ», поширені вже наступного дня, зокрема й державними агенціями.

Чи то авторські права вони не поділили? Чи то посилання на анонімний канал (з майже 357 тисячами підписників) вже протизаконне? Чи то безпека (в т.ч. інформаційна) російського прикордоння в Москві вже просто не важлива? 

Які американці відповідають «традиційним російським цінностям»

У МЗС РФ Стефані Холмс також повідомили, що «свідчення участі американських ПВК у вторгненні ЗСУ в Курську область доводять залученість США до цього. А всі іноземні найманці, які нелегально перетинають кордон РФ, стають законною ціллю російських військових».

За іронією долі буквально напередодні МО РФ розповіло про «колишнього громадянина США, а тепер військовослужбовця ЗС РФ із позивним «Бостон». «Він прослужив 10 років у ВПС США, кілька років у нацгвардії Массачусетсу. Після заглиблення в міжнародну політику прийняв рішення відвідати Росію, потім підписати контракт. Зараз Вілл – оператор розвідувального БПЛА. Колектив прийняв його і довіряє найскладніші бойові завдання», – пише МО РФ.

Звісно, «Бостона» одразу впізнали всі. Його звуть Вілл Пуелло-Мота. І він досить добре відомий у США та Україні тим, що НАСПРАВДІ втік до Росії після заглиблення не «в міжнародну політику», а в дитяче порно. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки писав про нього ще у квітні. Вілл втік з США 7 січня, за два дні до того, як мав постати перед судом. Крім того, він подав фальшивого листа своєму командуванню на авіабазі у Массачусетсі, щоб продовжувати службу після висунутих звинувачень.

Заарештували його у вересні 2022 року, але відпустили під заставу $20 тисяч. Від американського правосуддя Вілл заховався аж у Ханти-Мансійську, де й підписав контракт у «Центрі патріотів Росії». Тоді про нього захоплено повідомила вся Z-спільнота. Щоправда, уточнюючи, що американця привабили «виплата в 745 тисяч рублів одразу і 150 тисяч кожні два місяці». (Може на заставу збирає?).

«Ми знаємо, що Пуелло-Мота залишив США після висунутих проти нього цивільно кримінальних звинувачень. Злочинна діяльність несумісна з нашими цінностями, і її не будуть терпіти в наших лавах», — повідомив Дон Вейтч, речник тієї самої авіабази в Массачусетсі. 

А ще одна іронія долі полягає в тому, що Путін напередодні підписав указ «про гуманітарну підтримку іноземців, які бажають переїхати у РФ через неприйняття політики їхньої рідної країни, що нав’язує деструктивні неоліберальні ідеологічні установки, які суперечать традиційним російським духовно-моральним цінностям».

Отже, Московський патріархат (який так переймається рішенням Верховної Ради України) можна привітати. Адже такі американці, як Пуелло-Мота та Скотт Ріттер (який, нагадаємо, відсидів три роки за педофілію), виходячи з указу Путіна, вже цілком відповідають «традиційним російським духовно-моральним цінностям». 

Ну а про те, що цей «Бостон» став законною ціллю ЗСУ й говорити зайве. Діти за це ще спасибі скажуть.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду