“Аль Джазіра” знову стає незручною

8 Серпня 2002
940
8 Серпня 2002
13:15

“Аль Джазіра” знову стає незручною

940
Катарська супутникова телекомпанія “Аль-Джазіра”, на яку сердилися американці через показ заяв Усами бен Ладена, у липні знову відзначилася гучними справами. Причому двічі і досить резонансно Катарська супутникова телекомпанія “Аль-Джазіра”, на яку сердилися американці через показ заяв Усами бен Ладена, у липні знову відзначилася гучними справами. Причому двічі і досить резонансно.
“Аль Джазіра” знову стає незручною
Вона викликала дипломатичний конфлікт між Катаром і Саудівською Аравією та посварилася з адміністрацією опального іракського лідера Саддама Хусейна. Як виявилося, ламати списи було за що.

Отже, 10 липня телевізійники показали інтерв’ю з саудівським дисидентом, священником Мохсеном аль Аваджі, котрий розкритикував тамтешню королівську родину. Зокрема, він накинувся на крон-принца Абдаллу через його останню резонансну ініціативу врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту. Така відкрита критика у консервативному регіоні Перської затоки, який управляється арабськими монархіями, є не тільки незвичною, а навіть нечуваною. Агенство “Асошейтед пресс” зв”язалося телефоном з Міністерством закордонних справ Катару. Шеф консульського департаменту Алі аль Махмауді заспокоїв, що та передача не викликала ніякого міжнародного конфлікту. “Триває диспут, який буде врегульований в рамках дружніх відносин між двома країнами”, сказав він. Проте міністр закордонних справ сусіднього Кувейту шейх Сабах аль Ахмед аль Сабах притримується іншої думки. Її навела тамтешня газета “Аль Квабас”: “Я бачу, що Катар наживає собі ворогів, а не друзів, особливо через телекомпанію “Аль Джазіра” і те, що вона каже”. Офіційні особи Саудівської Аравії і керівники телекомпанії утрималися від офіційних коментарів.

Майже у той самий час супутниковий телеканал припинив трансляції на Ірак і репортажі звідти. Причина конфлікту лежала у площині цензури, яку режим Саддама Хусейна намагався встановити на каналі сусідньої країни. Як пояснив агентству “Асошейтед пресс” шеф-редактор “Аль Джазіри” Ебрагім Гелал, декому з високопоставлених осіб Іраку давно не подобалося, що тамтешній власкор Діяр аль Умарі вживав у сюжетах західну термінологію. Так офіційний представник Мінінформації Іраку роз”яснив катарцям, що є неприйнятним називати іракського лідера “президентом Іраку”, чи звати його просто “Саддам Хусейн”. Також їм не сподобалося, що тележурналіст казав про Арабську соціалістичну партію Баас (офіційна назва) “правляча партія” тощо. “Аль Джазіра” постановила не піддаватися на тиск Мінінформації Іраку і тоді Багдад блокував роботу корпункту. У відповідь шеф-редактор “Аль Джазіри”, довго не міркуючи, наказав взагалі припинити трансляції на країну Хусейна. За десять днів протистояння Багдад врешті-решт дозволив “Аль Джазірі” робити репортажі у попередньому об’ємі без зауважень. Напевне, Ірак змилостивився тому, що у 1998 році під час бомбувань авіацією союзників катарська “Аль Джазіра” була єдиною телекомпанією, що вела ексклюзивні репортажі з середини країни, і тепер режиму Хусейна знову конче потрібно мати вікно у світ з огляду на плани США вдатися до воєнної операції в Іраку.

До речі, міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”, що базується у Парижі, теж засудила факт блокування корпункту. Її генсек Робер Менар написав у листі до Міністерства інформації Іраку: "Слідом за Саудівською Аравією, Бахрейном, Єгиптом, Кувейтом, Марокко і Мавританією тепер Ірак прагне стати цензором “Аль Джазіри” тому, що йому тривалий час не подобається її відвертість”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду