TED відмовився публікувати виступ українського військового через «провокаційні висловлювання». Осередок при УКУ розриває співпрацю

TED відмовився публікувати виступ українського військового через «провокаційні висловлювання». Осередок при УКУ розриває співпрацю

16 Серпня 2024
1466
16 Серпня 2024
19:16

TED відмовився публікувати виступ українського військового через «провокаційні висловлювання». Осередок при УКУ розриває співпрацю

1466
Головний офіс TED вважає слова історика Максима Осадчука про крадіжки росіян та «русскій мір» «расистськими та упередженими». Осередок TEDxUCU не погоджується з такою інтерпретацією і припиняє діяльність.
TED відмовився публікувати виступ українського військового через «провокаційні висловлювання». Осередок при УКУ розриває співпрацю
TED відмовився публікувати виступ українського військового через «провокаційні висловлювання». Осередок при УКУ розриває співпрацю

Осередок TEDxUCU при Українському католицькому університеті оголосив, що припиняє свою діяльність через відмову головного офісу TED у США публікувати виступ українського військового, історика та аспіранта УКУ Максима Осадчука з конференції восени 2023 року. Про це повідомили в TEDxUCU.

Головний офіс TED вважає, що виступ Максима містив «провокаційні висловлювання» у стилі «ми проти них» (inflammatory «us vs. them» statements) про війну в Україні.

Наприклад, такою визнали фразу Осадчука: «pосіяни намагаються привласнити спільну перемогу над німецьким фашизмом, але, як завжди, вони крадуть... Тут втім нічого нового, росіяни є росіянами».

Також зауваження виникли до фрази про «задушливі обійми "руского міра"» і про те, що «під час війни ми навчились конвертувати нашу любов до своїх і ненависть до окупантів у волонтерський рух...».

У головному офісі TED пояснили своє рішення тим, що «на сцені TEDx не місце робити широкі узагальнення щодо національності на основі дій їхнього уряду». На їхню думку, Максимова риторика є «об’єктивно расистською та упередженою».

«Хоча [локальна] аудиторія TEDxUCU може сприйняти Максимову ідею як стимулюючий заклик зберегти українську свободу, онлайн-глядачі [з усього світу] можуть не розчути цей посил серед ненависницьких висловів про ціле населення. Висловлювання про «росіян» приглушує силу Максимового послання для аудиторії за межами вашої місцевої громади. Замініть «росіян» на будь-яке інше населення країни, і ефект буде той самий», — стверджують у TED.

Команда TEDxUCU категорично не погоджується з такою інтерпретацією. Вони кажуть, що довгий час вели комунікацію з центральним офісом щодо цього, наводили контраргументи і необхідні тлумачення слів Максима.

Там вважають, що «в будь-якій війні є дві сторони, тому риторика "ми проти них" — це опис об'єктивної ситуації, а не мова ворожнечі. Ми реагуємо на те, що відбувається з нами в умовах недотримання базових загальнолюдських принципів з боку країни-агресора».

Так, фраза «росіяни є росіянами», пояснюють в команді УКУ, стосується системного привласнення, крадіжки Росією української історичної та культурної спадщини. Словосполучення «русский мир» та його інтерпретацію, нагадують в УКУ, можна знайти в роботах, скажімо, американських дослідників Тімоті Снайдера чи Енн Епплбаум.  Вони, зокрема, наводять цитату Снайдера, що «покоління молодих росіян, тих, хто виживе, буде причетне до воєнних злочинів, і до кінця життя буде огорнуте травмою і почуттям провини». 

У локальному осередку TEDxUCU вважають, що TED не публікує відео Максима, бо думає, що перебуває в ситуації, яка вимагає нейтральності, необхідності чути різні сторони тощо. «Але ми цього не приймаємо. Насамперед ми цілком поділяємо тези, висловлені нашим промовцем», — заявили в команді УКУ.

Тож команда TEDxUCU вирішила припинити свою діяльність і висловлює подяку всім промовцям та партнерам команди за попередні роки.

Сам Максим Осадчук, який зараз перебуває на службі у війську, у коментарі «Детектору медіа» сказав, що повністю солідаризується з позицією TEDxUCU. «Можу хіба подякувати УКУ за принципову позицію», — сказав Максим.

Ліцензовані події TEDx при УКУ відбувалися чотири рази у 2017—2019 роках та в 2023 році після вимушеної перерви, пов’язаної з пандемією COVID-19 та початком повномасштабного вторгнення Росії.

Фото: Максим Осадчук / скриншот з виступу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1466
Читайте також
17.01.2024 14:44
Інга Вишневська
Анастасія Голумбйовська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наталка
6 дн. тому
Основний меседж виступу Максима полягає в тому, що українці повинні взяти на себе відповідальність за свою країну, і це губиться тут, у цій метушні TEDx NYC. Не турбуйтеся про нью-йоркських лібералів, вони не слухають росіян, як це роблять наші громадяни. І вони не відповідальні за корупцію в нашому власному суспільстві, яку ми повинні подолати, щоб вижити як нація.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду